Lakásfelújítás

Csempézés házilag – Lépésről lépésre

A csempézés elsőre bonyolultnak tűnhet, pedig kis odafigyeléssel házilag is elvégezhető. Mindössze a lépéseket kell ismerned, és ha pontosan betartod az utasításokat, szakember segítsége nélkül is fel tudod helyezni a csempét a konyhában vagy a fürdőben. De lássuk is, mik a csempézés lépései:

A csempézés első lépése minden esetben az előkészítés. Ha nem tiszta, száraz és teljesen üres a felület, akkor a ragasztó nem fog megfelelően ragadni, és a csempe sem lesz szép egyenletes.

Ennek értelmében a tapétát vagy a régi csempét el kell távolítani csempézés előtt, ha sérülés van a falon, azt be kell glettelni és simára csiszolni. Ha a régi csempére szeretnél új réteget feltenni, erre is van lehetőség, de ehhez speciális alapozásra lesz szükség.

Jelölés és tervezés, hogy egyenes legyen a csempesor

Mielőtt ragasztóhoz nyúlnál, előbb jelöld ki az elsős sor csempe helyét egy vízmérték segítségével. Függőlegesen és vízszintesen is egyenesnek kell lennie, úgyhogy ezt a lehető legprecízebben végezd el.

Mivel a sarok nem biztos, hogy derékszögben van, így inkább középről indulj ki. Ez azért is jó, mert így a vágott csempék a fal szélére kerülnek. Készíts szintezőlécet is, mert ez segít, hogy tartani tudd az irányokat.

Ehhez egy falécre lesz szükség, amelyen a csempék szélességét kell bejelölni. Ezt a lécet rögzítsd a falra, az első sort jelölő vonal mentén, így garantáltan egyenes lesz az első sor csempe.

Amikor kész vagy a kiindulópont jelölésével, érdemes az egész falat előre megtervezned. Így előre láthatod, hogy hol lesz csonka sorod, hol lesz szükség méretre vágott darabokra. Jó, ha előre látod, hol lesz könnyebb vagy nehezebb dolgod.

Ne félj a csempevágástól!

Ettől a lépéstől sokan megijednek, de nem annyira bonyolult, mint elsőre tűnik. Akkor sem kell megijedni, ha első vágások nem sikerülnek tökéletesen.

Ezért is érdemes egy kicsivel több csempét vásárolni, mint amennyire négyzetméter alapján szükséged lesz. Ha nem vagy biztos abban, hogy menni fog a csempevágó használata, akkor csempekarcolót is használhatsz.

A vágás pontos helyét a csempe hátulján jelöld be egy ceruza segítségével, majd ezt a vonalat karcold meg. Ezután fektesd a csempét a térdedre, és mindkét oldalát egyenletes erővel nyomd le. A karcolt vonal mentén szépen ketté fog törni.

Így kerüljön fel a csempe a falra!

Ha kész vagyunk az előkészítéssel és a csempék méretre vágásával, akkor kezdődhet is a ragasztás. Mindig jó minőségű ragasztót válassz, ezen nem érdemes spórolni.

A csomagoláson pontos leírást találsz, hogyan kell előkészíteni. A ragasztót spatula segítségével vidd fel a falra, figyelj, hogy egyenletes legyen. Mindig csak egy kis területet kenj be, mert hamar megszárad.

Ha felkerült egy kis részre a ragasztó, mehet rá a csempe. A szintezőléc mentén haladj, lehetőleg vízszintesen. A csempét erősen nyomd a falhoz, ügyelj rá, hogy az összes lap egyformán álljon.

Hogy a csempék között egyenletes távolságot tudj tartani, érdemes fugakeresztet használni, de akár gyufaszálat is tehetsz a csempék közé. Ezeket akkor lehet eltávolítani, ha a ragasztó teljesen megkötött.

Utolsó simítások

A csempék közötti rések kitöltéséhez használj fugát. Ezt paszta formában célszerű beszerezni. A fugával ne spórolj, bőven kend fel a csempére, a felesleget le lehet majd törölni.

Száradás után pedig nem marad más hátra, mint a tisztítás. Egy puha ronggyal érdemes áttörölni a csempézett falat, hogy a maradék ragasztót vagy fugát eltávolítsd, illetve hogy a csempe szép tiszta legyen, hiszen akármilyen szépen és precízen dolgoztál, a csempézés nem mindig tiszta munka. Végül pedig élvezd a végeredményt.

Kép forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.