Lakberendezés

Cserépkályha vagy kandalló?

Téves az a nézet, hogy akkor vegyünk kandallót, ha nézni szeretnénk a tüzet, de ha meleget is szeretnénk, akkor cserépkályhát rakassunk. A továbbiakban segítünk döntésre jutni a témával kapcsolatban.

Miért jó a cserépkályha?

Ha egyszerűen akarjuk vázolni, a cserépkályha tűztérből, szellőző csőből és kéményből áll. Maga a tűzgyújtás a tűztérben történik, ahonnan a füst a szellőzőcsőbe majd a kéménybe távozik.

A cserépkályha hatékonysága abban rejlik, hogy a samott szuperül tartja a hőt, akár 8 órán keresztül is. Természetesen csak akkor, ha a parázzsal telt tűztér levegő utánpótlását elzárjuk. Ez a hátránya, hiszen amíg nincs parázs, nem lehet befejezni a fűtést.

A cserépkályhákat időnként újra kell rakni, kicserélve az elöregedett anyagokat. Az, hogy milyen időközönként kell ezt megtenni attól függ, hogy milyen aktívan használjuk és milyen a fűtőanyag minősége. Nagyfokú használattal akár 5 év után is felújításra szorulhat.

Igaz, hogy ezt nem lehet szabályozni, ha nagy meleget ad, csak az ablakot lehet kinyitni, míg ha fázol, közelebb kell menni a kályhához. Mai szemmel nagyon kezdetlegesnek tűnik a technológiája, de van aki szereti és ragaszkodik hozzá.

Miért jó a kandalló?

A kandallók lehetnek nyílt és zárt égésterűek, a nyílt égésterűnél nincs üveg, ami elválasztja a helyiségtől a tüzet, a zárt égésterűnél található egy üvegfal.

  • Nyílt égésterű kandalló esetében, a kandalló a helyiségből veszi el a levegőt az égéshez, ezért veszélyes is lehet. Rossz a hatásfokuk 60-65%-os hatásfokkal rendelkeznek. Azért rossz a hatásfokuk, mert ahhoz, hogy ne legyen minden tiszta korom a lakásban és füst mindenhol, nagyobb huzattal rendelkező kéményre van szükség, ami azonban elviszi a hőt is.
  • Ezzel szemben a zárt égésterű kandallók egy légcsövön kapják a levegőt a külső környezetből. Hatásfoka 80-85 %-os és nem is kell neki nagyobb kémény, így a meleg is belül marad.

A kandallókat a cserépkályhák fölé az helyezi, hogy jobb a hatásfokuk, a kandallóban a tűz  egyből lángra kap és úgy adja a hőt ahogy szükség van rá, tehát szabályozható.

A kandallót központi fűtésként is lehet használni, vízteres rendszerben a már meglévő fűtési rendszerre lehet csatlakoztatni. Ha nincs a rendszerbe építve puffertartály akkor szükség lesz rá, ugyanis az ebben tárolt vizet melegíti majd fel a kandalló hője és innét folyik át a már meleg víz a csövekbe és a radiátorokba.

Légfűtéses kandallóként is lehet használni akkor pedig a kandalló ventilátor juttatja a csövekbe a meleg levegőt, ami légbefúvókon keresztül érkezik a helyiségekbe. A cserépkályhák tisztításának részletei sok mindent elárulhatnak a karbantartásról, ami kapcsán az említett dolgokra mindenképpen oda kell figyelni.

Összegezve

Ha a kettő közül a cserépkályha vagy a kandalló között akarunk választani, akkor figyelembe kell venni, hogy a cserépkályha tovább marad meleg mint a kandalló, de lassabban melegszik át, és időnként át kell rakatni, míg a kandalló gyorsabban ad meleget, de rövid ideig tartja, hamar kihűl.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.