Kert

Csipkeharaszt gondozása – Lépésről-lépésre

A csipkeharaszt szobanövényként való tartása egészen viktoriánus korig nyúlik vissza, és bár egy időben a népszerűsége visszaesett, napjainkban ismét reneszánszát éli. A csipkeharaszt fajok többsége a Föld trópusi vidékein őshonos.

Magyarországon, természetes környezetben a hegyi csipkeharaszt (Selaginella helvetica) fordul elő, élőhelyét a meszes talajú ártéri és hegyi rétek jelentik. A számos csipkeharaszt faj közül dísznövényként csak néhányat forgalmaznak a kertészetek és a virágboltok.

Az üzletek kínálatában a Selaginella martensii fordul elő leggyakrabban, időnként a Selaginella martensii ’Jori’ is megtalálható, ezek gondozásában nincs különbség. A csipkeharaszt mérete miatt, jó választást jelent számunkra, ha kisebb lakásba keresünk érdekes külsejű szobanövényt, de akár terrárium díszítésére vagy mini kert kialakítására is használhatjuk.

A csipkeharaszt sok szempontból ideális szobanövény, ugyanakkor hátránya, hogy nem tartozik a legigénytelenebb növények közé. Különösen a tűző napot és száraz levegőt viseli rosszul, emellett pangó vizet sem szereti.

Az előbbiek miatt helyéül a lakás egy világos, vagy félárnyékos, kellemesen meleg, szobahőmérsékletű szegletét válasszuk. Az öntözések során, földjét tartsuk nyirkosan, azonban ügyeljünk arra, hogy ne alakuljon ki pangó víz. Ebben segítségünkre lesz, ha jó szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba ültetjük.

Az öntözéssel kapcsolatban fontos még megemlíteni, hogy érdemes, langyos, lágy vízzel öntözni, valamint a tavasztól-őszig tartó időszakban 2-3 hetente tápoldatozni is. Ahogy korábban már utaltunk rá, a csipkeharaszt a száraz levegőre rendkívül érzékeny, ha biztosítunk kellemesen párás környezetet, akkor levélvégei száradni kezdenek.

A párásításhoz a közvetett párásítás jelenti a legjobb megoldást. Ehhez a növény cserepét egy vízzel és kavicsokkal töltött tálcára kell állítanunk. Az elpárolgó víz gondoskodik a szükséges páratartalomról. Időnként ellenőrizzük a tálcát, és töltsük fel újra vízzel, ha elpárolgott már az összes nedvesség.

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak lesznek a csipkeharaszt gondozásához. Bár kissé nehezen kezelhető szobanövénynek tűnik, de kis odafigyeléssel az otthonunk igazi különlegessége lehet. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Kép forrása: Flickr / Szerző: manuel m. v. / Licence: CC BY-NC-ND 2.0


Friss cikkek innen:Kert

térkövezés
Kert

Hogy készül a térkő?

Cikkünkben a térkövezés lépéseit foglaltuk össze. Ha kíváncsi vagy rá, hogyan történik a térkő szakszerű ...

Comments are closed.