Kert

Díszdohány gondozása – Lépésről-lépésre

Ha egy olyan egynyári dísznövényt szeretnénk ültetni a kertbe, mely egész nap kellemes illatot áraszt, üde színfoltot alkot a kertben, virágágyásba, vagy akár konténerbe, nagyobb cserépbe is ültethető, akkor a Dél-Amerikából származó szárnyalt díszdohány (Nicotiana alata) tökéletes választást jelent.

Ez a közepes termetű, bokros növekedésű szubtrópusi dísznövény főként csoportosan ültetve mutatja meg igazi szépségét, de akár egy szép dézsába ültetve is képes magára vonzani a tekintetet. Nyár elejétől nyíló, tölcséres virágai számos színárnyalatban előfordulnak, lehetnek rózsaszín, krém-fehér, sőt még zöldessárga színűek is.

A pillangók számára is rendkívül hívogató virágok erőteljes, édes illatot árasztanak, mely az esti és éjszakai órákban a legerőteljesebb. Gondoljunk erre, amikor helyet keresünk számára a kertben, és próbáljuk meg a bejár, vagy az ablak közelébe ültetni!

Így gondozd a díszdohányt!

A díszdohány viszonylag egyszerűen gondozható dísznövény, mely bőséges virágzással és gyors növekedéssel hálálja meg a gondoskodást. Fényigényes növény, emiatt ültetési helyéül, napos, világos, szélvédett helyet válasszunk, bár félárnyékban is boldogul.

Talajok közül, a jó szerkezetű, tápanyagban gazdag talajokat részesíti előnyben, valamint később is érdemes tápanyag utánpótlásról gondoskodnunk. Ha szabadföldben neveljük, havonta, míg dézsában hetente tápoldatozzuk növekedési és virágzási időszakában.

A dús virágzáshoz és erőteljes növekedéshez nélkülözhetetlen a rendszeres öntözés, különösen figyeljünk erre, akkor, ha konténerben neveljük, de a virágágyásban nevelt növények is meghálálják a rendszeres locsolást.

Bár a díszdohány közepes termetű dísznövény, időnként akár a 80 cm-es magasságot is elérheti, a magasabbra növő, vagy megnyúlt, gyengébb szárú növények, emiatt karózást, támasztékot igényelnek.

Betegségekkel és kártevőkkel szemben viszonylag ellenálló dísznövény, bár nem teljesen problémamentes, ugyanis peronoszpóra és lisztharmat is megbetegítheti. Ha szeretnénk, hogy évről-évre díszítsen a kertben, magvetéssel szaporíthatjuk a legegyszerűbben.

Így szaporítsd a díszdohányt!

díszdohány

Kép forrása: Pixabay.com

A díszdohányt beltéri palántaneveléssel, valamint szabadföldi magvetéssel is sikeresen szaporíthatjuk. A beltéri palántanevelést már márciusban elkezdhetjük, így amire elmúlik a májusi fagyveszély, már kiültethető méretű palántákat kapunk. Szabadföldbe április végétől vethetjük el a magokat.

A díszdohány magjai fényre csíráznak, ezért akár cserépbe, akár a virágágyásba vetjük őket, nem szükséges földdel takarni a vetést, a magok ideális feltételek mellett 1-2 hét alatt csíráznak.

Palántaneveléshez, töltsünk meg cserepeket, jó szerkezetű, laza földkeverékkel, és erre szórjuk a magokat. A cserepek számára keressünk világos helyet, ilyen lehet például egy déli fekvésű ablak, vagy egy erkélyajtó is.

A csírázáshoz a kellemesen meleg hőmérsékleten, túl párás környezetre is szükség van, ezért a megöntözött vetést takarjuk átlátszó fóliával, vagy üveglappal. Ne feledkezzünk el a vetés szellőztetéséről sem, minden nap távolítsuk el rövid időre a fóliát, illetve üveglapot.

A fiatal növényeket már nem kell takarni, a kiültetésig gondozzuk tovább őket, majd pedig kiszoktatás után, a fagyveszély elmúltával, májusban ültessük ki őket a szabadba. A szabadföldi vetés ennél is egyszerűbb.

Készítsük elő a virágágyást, tisztítsuk meg a gyomoktól, egyengessük el a földet, majd pedig szórjuk rá a magokat és tartsuk nedvesen az ágyást. 1-2 hét alatt kikelnek a magoncok, ezeket gondozzuk tovább a korábban írtaknak megfelelően.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Carl Lewis / Licence: CC BY 2.0


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.