Háztartás

Duguláselhárítás – Természetes módszerek dugulás ellen

Szinte mindenki találkozott már azzal a problémával, hogy várta, hogy lemenjen a víz a mosdóban vagy a mosogatóban, de az meg sem moccant. Esetleg csak akadozva folyt le, de az is gyakori probléma, hogy a lefolyóval alapvetően nincs gond, de rémes bűzt áraszt magából.

Ilyenkor persze senki sem marad tétlen, jönnek a maró, környezetkárosító vegyszerek, mert a legkönnyebb megoldás a maratás. Természetesen ízlés kérdése, hogy ki mint önt a lefolyóba, de vannak környezetbarát megoldások is, melyeket bevethetünk.

Egyrészt számos környezetkímélő vegyszert tudunk házilag is elkészíteni, de bizonyos, mechanikus módszerek is bevethetőek. Ahhoz, azonban, hogy hatékony legyél a duguláselhárításban, mindenképp érdemes tudnod, hogy mi is okozza a problémát. Számos oka lehet a dugulásnak, alapvetően a csövek eltömődése a probléma, ezt azonban rengeteg dolog kiválthatja.

Hol és miért ütheti fel a fejét a dugulás?

Az egyik leggyakoribb hely, ahol tapasztalhatunk dugulást, a konyha. Bár a csövek sokat bírnak, de az ételmaradék egy idő után már sok lesz a lefolyó számára. A zöldségek és gyümölcsök héja, akarva-akaratlan is bekerülhet a lefolyóba, és komoly gondot tud okozni.

A zsiradékok is gyakran okoznak dugulást, mert megülnek a csövekben, lerakódnak, és szép lassan addig vastagodnak, amíg már nem megy le a víz rendesen. Persze senki sem várja el, hogy patyolat tiszta tányérok kerüljenek a mosogatóba, arra viszont érdemes figyelni, hogy a lehető legkevesebb ételmaradékot küldj le a lefolyón.

A fürdőszobában szintén gyakori a dugulás. Ezt legtöbbször a lefolyóba kerülő hajszálak okozzák, illetve a szappanmaradék is képes dugulást okozni. WC esetében sem ismeretlen a dugulás.

Ez leginkább akkor fordul elő, ha ételmaradékot, macskaalmot, és mindenfélét lehúzunk, amit nem kellene. A WC-papíron kívül lehetőleg semmi se kerüljön a WC-be, se WC papírguriga, se nedves törlő, se egészségügyi betét, mert ez okozza WC-k esetén a legnagyobb gondot.

Mechanikus módszerek, avagy pumpától a drótvállfáig

Amikor eldugul a mosdó vagy a mosogató, akkor nem a vegyszerek locsolása az egyetlen módszer. Bár a környezetbarát készítmények nem károsítják annyira a csöveket, ezek is vegyszerek, ezért ha teheted, valamilyen mechanikus módszerrel próbálkozz.

Amit elsőként érdemes megpróbálnod, hogy szétszereled a mosdó vagy a mosogató alatti U alakú csövet. A cső alá mindenképp kerüljön egy üres vödör a szerelés előtt. A szétszerelt csövet alaposan tisztítsd meg, és öblítsd át meleg vízzel, és helyezd vissza. Ha így sem szűnt meg a dugulás, akkor a probléma lejjebb keresendő.

A pumpa egy meglehetősen egyszerű eszköz, de néha ez is elég a dugulás elhárítására. Szintén hatékony a csőgörény is, ám akkor sincs gond, ha nem rendelkezel ilyesmivel, hiszen egy drótvállfából is lehet csőgörényt fabrikálni.

Azt azonban érdemes tudni, hogy ez kétemberes módszer, és nagyon óvatosan érdemes használni. Ha van száraz/nedves porszívód, azt is bevetheted az enyhébb konyhai dugulás ellen. Régi porszívó nem lesz alkalmas, csak a száraz/nedves fajta.

Természetes tisztítószerek

Ha a mechanikus módszerek nem működnek, esetleg nem mered őket alkalmazni, akkor jöhetnek a környezettudatos, de vegyszeres megoldások. A legegyszerűbb megoldás, amihez igazából vegyszer sem kell, az a forró víz. Ezt zsíros, olajos lerakódások esetén tudod hatékonyan használni, illetve megelőzésképpen sem rossz módszer.

Dugózd be a mosogatót, és engedd tele forró vízzel. Ezután húzd ki a dugót, és hagyd, hogy a víz lefolyjon. Ha műanyag cső van a mosogatónál, akkor csak meleg vizet használj.

A környezetbarát vegyszerek közül az ecet-szódabikarbóna kombó az egyik leghatékonyabb. Ezt a keveréket forró/meleg vízzel érdemes használni. Először önts egy kevés forró vizet a lefolyóba, majd mehet utána egy csésze szódabikarbóna. Tíz perc múlva mehet utána egy csésze ecet, majd újabb forró vizes öblítés.

A só-citromlé-ecet is nyerő kombináció. A só egyébként önmagába is használható kisebb dugulások elhárítása ellen. A keverék receptje a következő: egy csésze só és egy csésze ecet, majd erre jön fél csésze citromlé.

Ha nem elég híg a keverék, akkor mehet hozzá még citromlé. Mindenképp folyós legyen, hiszen a lefolyóba szeretnéd önteni. Ha kész, mehet a lefolyóba, majd hagyni kell 15-30 percig állni. Ezután jöhet a forró vizes öblítés.

Milyen biztonsági óvintézkedéseket és megelőző módszereket érdemes alkalmazni?

Bár a fent felsorolt módszerek, mind természetesek, és környezetbarátok, de minden esetben érdemes őket megfelelő körültekintés mellett használni. Bármilyen vegyszer is kerül a lefolyóba, mindig használj védőkesztyűt, a forró víznél pedig edényfogót.

Bár a fenti keverékek természetesek, azért óvatosan bánj velük, szembe, nyálkahártyára egyik se kerüljön. Az is érdemes szem előtt tartani, hogy ha a gond meg is szűnik, a megelőzésre is érdemes gondot fordítani.

A forró vizes öblítést akár hetente is elvégezheted a konyhában, a fürdőben pedig érdemes lefolyószűrőt alkalmazni, ami ha nem is mindent, de a hajszálak többségét felfogja.

A lefolyó öblítésére az ecet-szódabikarbóna keverék is használható hetente. Illetve érdemes figyelni rá, hogy mi kerül a lefolyóba, és ha teheted, a tányérokból távolítsd el a maradékot, mielőtt a mosogatóba teszed. Ezekkel az apróságokkal is sokat tehetsz a csöveid védelmében.

Kép forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.