Élet-Stílus

Ékszer-polírozás: Hogyan tartsuk ékszereinket ragyogó állapotban?

Sokan tapasztaljuk, hogy az idő múlásával ékszereink elszíneződnek, esetleg a felületükön karcokat fedezhetünk fel. Sajnos ilyenkor kénytelenek vagyunk otthoni praktikákat bevetni, vagy szakember segítségét kérni.

Miért fontos az ékszer-polírozás?

Az ékszerek akkor a legszebbek, ha csillognak. Higiénia szempontjából is jelentős, hogy mennyit törődünk ékszereinkkel, hiszen azok folyamatosan a bőrünkhöz érnek.

A csiszolt fehér aranygyűrű nem lesz többet menedék a megbúvó baktériumoknak. Mindemellett több ékszertípus is alapos karbantartást igényel, hiszen az egyes anyagok más és más tisztítást igényelhetnek.

A különböző ékszer anyagok és jellemzőik

Arany:

Az arany nem színeződik el olyan könnyen, mint az ezüst, de egy idő után veszíthet a színéből és fényéből. Vannak könnyű technikák, amellyel megtisztítható házilag is az arany. Ajánlott megoldás lehet egy puha kefével átdörzsölni a felületét.

Ezüst:

Az ezüstöt népszerű szódabikarbónával csillogóvá varázsolni, azonban anyagát tekintve hajlamos az oxidációra és a tarnish-ra. Az interneten rengeteg tisztítási módszert kínálnak ezüst ékszerek karbantartására, de sok esetben biztonságosabb szakemberre bízni az ékszerek tisztítását.

Platina:

A platinából készült ékszerek nagyon népszerűek, hiszen tartósak és kevésbé karcolódnak. A tisztításukat tekintve a mikroszálas kendővel könnyen fényessé varázsolhatjuk platina ékszerünket, miközben az erre a célja kifejlesztett kendő nem hagy nyomot vagy szöszt.

Réz, bronz és más ötvözetek:

A réz és más ötvözetekből készült ékszereknél nagyon fontos előírás, hogy ne dörzsöljük és polírozzuk őket. Érdemes a réz ékszereknél is mikroszálas törlőkendőt alkalmazni, amelynek segítségével alaposan eltávolíthatjuk a nem kívánt szennyeződéseket.

Az otthoni ékszer-polírozás eszközei és technikái

Az otthoni polírozás technikái közé sorolhatjuk a különböző polírozó anyagok, kendők, krémek, folyadékok és ultrahangos ékszertisztítók használatát. A kendőkkel nagyon alaposan megtisztíthatók az ékszerek. Ezzel szemben még alaposabb az ultrahangos tisztítás.

A polírozási technikák alapjai

A helyes tároláson sok múlik, ha ékszerekről van szó. Célszerű a gyűrűket, fülbevalókat külön ékszertartóban tárolni, így sokkal átláthatóbbak, és nem érintkeznek más tárgyakkal. Ha nem tároljuk helyesen az arany ékszereinket, könnyen megsérülhetnek. Ideális száraz helyen tartani őket, normál hőmérsékleten.

Polírozókendők:

A polírozókendőkkel nincs más dolgod, mint gondosan áttörölni az ékszereidet. A tisztításhoz elég lehet a polírkendő, ami kifejezetten erre a célra kifejlesztett megoldás.

Polírozó paszták és krémek:

Az ékszertisztító szövetkendőkön túl, érdemes lehet polírozó pasztákat és speciális ékszertisztító krémeket is használni. A paszta képes a kisebb karcokat is eltüntetni.

Mechanikus polírozó eszközök:

A dörzskorongok, puhító kefék és más kiegészítők is kiváló megoldásnak bizonyulnak. A kefék könnyen hozzáférnek az apró szennyeződésekhez, a dörzskorong pedig alapos tisztítást végez.

Előkészítés: az ékszer tisztítása polírozás előtt

  1. Áztassuk be az ékszert, hogy fellazuljon a lepedék, ezáltal könnyebben eltávolítható lesz.
  2. Ezután jöhet a polírozás, ami visszaadja az ékszer eredeti fényét.
  3. Utolsó lépés a mechanikus tisztítás. Óvatos kell végrehajtani, bármilyen hibás beavatkozás kárt tehet az ékszerben.

Professzionális ékszer-polírozás

Az ékszerek profi tisztításánál a megfelelő körülmények a legfontosabbak. Az ékszerészekben a szakemberek speciális oldatokkal dolgoznak, árát tekintve a tisztítás 2000 – 5000 Ft környékén mozog. Ha az ékszer nagyon szennyezett, előfordulhat, hogy egyedileg meghatározott árat szükséges utána fizetnünk.

A szakemberek nagy munka sebességű gépeket alkalmaznak, amelyek gyorsan dolgoznak, így akár 1 óra alatt is elvégezhető egy alapos ékszertisztítás professzionális szinten.

Gyakori hibák és problémák az ékszer-polírozás során

Az ékszer-polírozás során is előfordulhatnak problémák, például túlzott erő alkalmazása esetén kárt tehetünk az ékszerben. A drágakövek is különleges figyelmet érdemelnek, hiszen leeshetnek vagy elmozdulhatnak. Kerüljük az erős vegyszereket, mint például a klór, ammónia, hiszen ezek hatására sérülhet az ékszerünk.

A rosszul választott polírozó anyagok is okozhatnak problémákat, ezért mindenképpen figyeljünk oda. Az ékszer-polírozás esztétikai szempontból is fontos, hiszen a megfeketedett ékszer nem szép látvány. A cél minden esetben az, hogy ékszereink újra fényesek legyenek.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.