Élet-Stílus

Életünk rendje: útmutató a Marie Kondo szerinti rendezéshez

Sokat lehet hallani mostanában a japán származású “rendkirálynő”, Marie Kondo nevét. Módszereivel új szintekre emelte a takarítás és a rendrakás folyamatát. Mondhatni ez már egy filozófiai fogalommá vált, aminek fontos aspektusa a hála kifejezése, és a tárgyainkhoz köthető örömforrások keresése.

2014-ben megjelent könyve – aminek címe: “Rend a lelke mindennek” (eredeti cím szerint: The Life-Changing Magic of Tidying Up) – több milliós példányszámban kelt el világszerte.

A Netflixen is megjelent több filmje, amiben a kedvenc témájáról beszél, illetve a gyakorlatba átültetve segített egy családnak és cégeknek. A filmek nagyon inspiráló hatásúak, jó látni az életből vett gyakorlati példákat arra az esetre, hogyan tudnak emberi sorsok pozitív irányba változni.

Kondo munkássága mellett rengeteg inspirációt és tippet találhatunk lakberendezési témakörben, a közösségi média felületek tele vannak képi tartalmakkal, éppúgy, mint a lakberendezési katalógusok. Postaládánkban vagy e-mail fiókunkban hetente találhatunk jobbnál jobbnak tűnő elrendezéseket akár az IKEA, akár a Pepco akciós újságban.

Térjünk rá a “KonMari”-módszer lényegére. Miről is szól ez valójában?

Elsőre bonyolultnak és időpazarlásnak hangozhat, de amint szerzünk benne egy kis rutint, jelentősen megkönnyíti az életünket. Egyik különlegessége, hogy a mindennapi életterünk takarítását nem szobánként, hanem kategóriánként osztja be, mivel így sokkal jobban átlátjuk, hogy különböző tárgyakból mennyi található meg otthonunkban.

Kezdésnek a ruhákat javasolja, utána pedig a könyvekkel folytatja, majd következnek a papírok és az egyéb tárgyak, végezetül pedig az érzelmileg fontos szerepet betöltő tárgyakkal zárja a sort. Javaslata alapján csak azokat a dolgokat érdemes megtartani, amik örömet okoznak számunkra.

Amelyik tárgy nem felel meg ennek a kritériumnak, azt javasolja, hogy keressünk neki új helyet, ahol örömmel tudják mások használni.

KonMari-módszer

Kép forrása: Pexels.com

A kategóriák sorrendjét természetesen egyénre szabhatjuk. Ha úgy érezzük, hogy a fentebb felsoroltak közül valamelyikhez érzelmileg jobban kötődünk, például könyvmolyként a könyvekhez, akkor azt érdemes a végére hagyni.

A módszer egyik elhíresült része a ruha hajtogatási technika. Segít abban, hogy a ruháink egyfajta gondoskodást kapjanak, és ez egy eszköz hálánk kifejezésére irányukba azért, hogy a stílusunkat képviselik nap, mint nap.

A nem mindennapi módon hajtogatott ruhákhoz egy nem mindennapi tárolási javaslat is tartozik: érdemes őket dobozokban tárolni, vagy lehetőséget kialakítani a fiókban, hogy elválasztva lehessen őket tárolni. Ezáltal könnyebb átláthatóak lesznek, és egyszerűbb megtalálni egy-egy ruhadarabot, amire szükségünk van a nap folyamán.

A rendszer kiváló lehetőség egy önismereti utazásra. Érdemes egyedül végezni ezt a szortírozást. Ilyenkor teljesen a megérzéseinkre hallgathatunk, nem kapunk külső nyomást azzal kapcsolatban, hogy mennyi mindentől szabadulunk meg.

Marie Kondotól származó idézetek szerint: „ahhoz, hogy igazán megbecsüld a számodra fontos dolgokat, először ki kell dobnod azokat, amelyeknek már nem veszed hasznát… „A térnek, amelyben élünk, azt a személyt kell szolgálnia, akivé most válunk, nem pedig annak, akik a múltban voltunk.” Ezt egyfajta külső-belső megtisztulásként és újrakezdésként is felfoghatjuk.

A káosz megelőzése érdekében érdemes “KonMari ellenőrzőlistáját” használni. Ha igazán felkeltette érdeklődésünket a módszer és készen állunk arra, elsajátítsuk ezeket az eljárásokat, érdemes felkeresni Marie Kondo hivatalos weboldalát.

A főoldalt megnyitva számos lehetőség áll előttünk. Találhatunk leírást arról, ki is ő valójában, és hogy mivel foglalkozik. Részt lehet venni (átváltva nagyjából 15 ezer forintért) egy videós kurzuson, amin részletesen bemutatja a módszerének lényegét.

Ha igazán professzionálisnak érezzük magunkat ezen a területen, akkor akár mi is taníthatjuk a KonMari módszert. Webshopjában számtalan terméket találni, ami segíthet abban, hogy életterünkben megvalósuljon a rend és a harmónia.

Képek forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.