Kert

Encián gondozása – Lépésről-lépésre

A hazánkban nevelt dézsás dísznövények közül az encián (Solanum rantonnetii; Lycianthes rantonnetii) büszkélkedhet az egyik legszebb virágzattal, akár önmagában, akár más dísznövények társaságában bármely terasznak különleges dísze lehet.

A burgonyával is rokonságban álló, Argentína és Paraguay területén őshonos encián májustól, egészen ősz elejéig ontja sárga közepű, tölcsér alakú virágait, melyek többnyire kékeslila árnyalatúak, de akár fehérek is lehetnek. Ágai szétterülnek, hajtásain ovális alakú közép vagy sötétzöld színű levelek sorakoznak, melyek szépen kiemelik virágait.

Az encián a mérgező dísznövények sorát gyarapítja, azonban ez nem kell, hogy a kedvünket szegje, annál is inkább, mert néhány egyszerű tanácsot betartva, egyszerűen nevelhető és szaporítható.

Így gondozd, teleltesd és szaporítsd az enciánt!

encián

Kép forrása: Pixabay.com

Az encián fény, víz és tápanyagigényes dísznövény, helyéül napos, világos védett helyet válasszunk, és jó szerkezetű, tápanyagban gazdag talajba ültessük. A megfelelő fejlődéshez és bőséges virágzáshoz rendszeres tápoldatozást valamint öntözést igényel.

Fontos, hogy talaját ne hagyjuk ki száradni, mert nagyon megsínyli a növény, ugyanakkor a pangó vízre érzékeny, ezért is fontos, hogy jó szerkezetű talajba ültessük. Gondozási feladatként a metszést, valamint a teleltetést lehet még megemlíteni, mivel fagyérzékeny növényről van szó.

Visszametszeni tavasszal kell, a nyár folyamán pedig a túl hosszúra nőtt ágait vághatjuk vissza, ezzel szebb koronaformát érhetünk el.

Az encián teleltetése nem igazán tér el más dézsás növényektől 5-10 °C hőmérsékletű, világos, fagyvédett helyiségben teleltessük át. A teleltetés ideje alatt csak ritkán öntözzük meg. Tavasszal, amikor már elmúlt a fagyveszély, ismét kitehetjük a szabadba.

Mielőtt teleltető helyére vinnénk, tisztítsuk meg a növényt a portól, szennyeződésektől, valamint nézzük át nincsenek-e rajta kártevők. Ha szükséges, akkor kezeljük a fertőzést.

Az encián, dugványozással szaporítható a legegyszerűbben, ehhez felhasználhatjuk a nyáron levágott hajtásokat is. A dugványozáshoz 10-20 cm-es hajtásokat vágjunk le, majd pedig szedjük le róluk az alsó leveleket.

A dugványokat ültessük el, laza szerkezetű föld, homok és tőzeg keverékével töltött cserepekbe. Az ültetés előtt a dugványok szárát belemárthatjuk gyökereztető hormonba, de ez akár el is hagyható.

A cserepeket tűző naptól védett helyen tartsuk, mérsékelten öntözzük és gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról, például a cserépre húzott zacskó segítségével.

A dugványok szellőztetéséről se feledkezzünk el, minden nap szellőztessük őket! Ideális körülmények között, a hajtások kb. 1-1,5 hónap alatt gyökeresednek, ezt követően át lehet ültetni őket.

Képek forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Kert

térkövezés
Kert

Hogy készül a térkő?

Cikkünkben a térkövezés lépéseit foglaltuk össze. Ha kíváncsi vagy rá, hogyan történik a térkő szakszerű ...

Comments are closed.