Lakásfelújítás

Ezeket a hibákat ne kövesd el építkezésnél, lakásfelújításnál: 3+1 tipp

Ha te nem is, az ismerősi körödben, családban biztosan akadnak olyanok, akik már túl vannak egy lakásfelújításon vagy éppen építkezésen. Garantáltan hallottál tőlük rémtörténeteket, hogy mi minden ment félre a felújítás során.

Nagyon sok problémát nem lehet előre látni, de számos olyan gond akad, amit kicsit nagyobb odafigyeléssel el lehet kerülni. Ezekből szedtünk össze most párat.

1. Keverj, keverj, keverj!

Az egyik, ha nem a leggyakoribb DIY lakásfelújítási munka a festés. A falfestés valóban nem ördöngösség, de van néhány buktatója, amire ha nem figyelünk oda kellőképpen, az egész munkánk kárba veszhet.

Festésnél ilyen például a fal előkészítése és a falfesték alapos felkeverése. És itt a hangsúly az „alapos”-on van. A festékpigmentek mindig a festékes vödör aljára süllyednek, legyen az falfesték, kerítésfesték vagy homlokzatfesték.

Ezért ha felkavarás nélkül állsz neki festeni, akkor a végeredmény foltos lesz, hiszen valahova több, valahova kevesebb festékpigment jut. Bár a festék felkeverését kézzel is elvégezheted, ha igazán profi munkát akarsz végezni, akkor keverőgépet használsz, amivel garantáltan homogén festéket kapsz.

keverőgép

Güde GRW 1400 elektromos kézi keverőgép / Kép forrása: Zákány Szerszámház

Egy jó minőségű keverőgép nemcsak a festék felkavarásánál tesz jó szolgálatot. A kifejezetten festékek és paszták, illetve mész alapú szerek keverésére alkalmas festékkeverők, illetve a nagyobb mennyiségű, sűrűbb anyagok homogenizálására egyaránt alkalmas keverőgépek nagymértékben hozzájárulnak az egyenletes anyagminőséghez, így a jó végeredményhez. Érdemes akkumulátoros modellt választanod, amelyet konnektor nélkül is bárhol gond nélkül használhatsz!

2. Hagyj időt a száradásra!

Igen, tudjuk, hogy mindenki minél hamarabb túl szeretne lenni a lakásfelújításon, de sajnos vannak munkák, ahol elegendő időt kell hagyni az egyes munkafolyamatok között a száradásra. Ha nem vagy elég türelmes, akkor akár minden eddigi munkád oda lehet.

Előfordulhat, hogy a korábbi réteg átüt a falon, vagy leesik a csempe, és még sorolhatnám tovább mennyi gond fakadhat abból, hogy nem hagytunk elég száradási időt. Kövesd tehát a gyártó előírásait, és figyelj oda a megfelelő körülményekre (hőmérséklet, páratartalom, stb.)!

burkolás

Kép forrása: Freepik.com

3. Figyelj oda a rendelésre!

Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor megérkezik a hetek óta várt megrendelésed és kiderül, hogy a rendelés leadásánál nem voltál elég figyelmes, ezért véletlenül valami mást tettél a kosárba.

De akkor sem jobb a helyzet, ha bár a megfelelő anyagot rendelted meg, kiderül, hogy nem lesz elég a rendelt mennyiség. A csempe vásárlás, a szaniter kiválasztása például tipikus „veszélyzóna”.

Óriási a választék, könnyű elveszni a rengeteg cikkszám között, és néhol csupán egyetlen szám vagy éppen betű jelenti a különbséget két teljesen eltérő termék között.

Amikor leadod a megrendelésed, ellenőrizd le – akár többször is-, hogy biztosan a megfelelő terméket választottad-e ki. Ezzel nemcsak a pénztárcádat óvod, hanem megspórolhatod a néha 3-4 hónapos újrarendelési időt is.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy mindenből eleget rendeltél-e. A biztonság kedvéért inkább számold újra többször! A csempénél például nem elég az adott négyzetméterre való mennyiséget megrendelni, hanem a vágások miatt bőven kell ráhagyással is számolni.

Nagy méretű csempe esetén akár +30%-ra is szükség lehet a burkolt felület felszínéhez képest! Ha elfogy a csempe és újra kell rendelni, az azért jelent problémát, mert az új szállítmány nem biztos, hogy ugyanabból a gyártásból származik, így színbeli eltérés lehet a két rendelés között.

3+1: A felkészülés kész siker!

Az első három tipp konkrét ajánlásai után következzék egy általánosabb tanács: készülj fel alaposan! A lakásfelújításnak sok apró buktatója van, és ha nincs nagy gyakorlatod ezekben a munkálatokban, számos banánhéjon elcsúszhatsz. Olvass utána a témának, esetleg nézz meg pár Youtube-videót, és ha van nálad rutinosabb ismerősöd, faggasd ki alaposan.

Miután begyűjtötted a szükséges információkat, ülj le, és lépésről lépésre tervezd meg a munkát, hogy semmit se felejts el. Ha ez segítség, akár papírra is leírhatod az elvégzendő feladatokat, így biztosan nem feledkezel el semmi fontosról.

Ha pedig épp lakásfelújítás vagy építkezés előtt állsz, és szükséged lenne szerszámokra, keresd fel a Zákány Szerszámház oldalát, ahol remek minőségű termékek széles választéka áll rendelkezésedre!

Képek forrása: Zákány Szerszámház; Freepik.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.