Gasztro

Ezért érdemes helyi alapanyagokat használni

Gondolkoztál már azon, hogy miért fontos helyi alapanyagokat vásárolni? A hazai, friss élelmiszereket ma már egyre többen keresik és részesítik előnyben az egyéb, külföldi országokból importált alapanyagokat háttérbe szorítva, ahogy egyre több étterem is szívesebben szerzi be a helyben termesztett hozzávalókat.

Ahogyan kisüt a nap, lassacskán megnyílnak a termelői piacok és az út menti standok, ahol kora tavaszi zöldségeket és gyümölcsöket kínálnak a veteményesekkel vagy üvegházakkal rendelkezők.

A hosszú, hideg téli szezon után ellenállhatatlan lehet az a lehetőség, hogy helyben termesztett élelmiszereket adjunk hozzá az ételeinkhez.

Hazai tájakról származó alapanyagok

helyi alapanyagok

Kép forrása: Pexels.com

A helyben termesztett élelmiszer egy tág fogalom, amely leír minden olyan alapanyagot, amelyet egy olyan földrajzi régióban termesztettek, ami az adott területhez köthető.

Legyen szó a megyéről, a városról, a környékről vagy akár a saját kertedről, a helyben termesztett élelmiszerek sokféle formát ölthetnek.

A helyben termesztett alapanyagok gyakran megtalálhatók a közeli élelmiszerboltokban vagy a termelői piacokon is, melyek lehetnek gyümölcsök és zöldségek, tejtermékek és tojások, vagy akár húsok is.

Leggyakrabban a helyi termelőktől vásárolt élelmiszerek szezonális élelmiszerek, bizonyos típusú alapanyagokat pedig egész évben termeszthetnek üvegházakban vagy gyümölcsösökben.

Miért szeretjük a helyi alapanyagokat?

helyi alapanyagok

Kép forrása: Pexels.com

  • Ízletesek

Ha helyben termesztik a zöldségeket és a gyümölcsöket, a növényeket csak az érettségük csúcsán szedik le, szemben a korai betakarítással, amely annak érdekében történik, hogy kiszállítsák és elosztják a helyi kiskereskedelmi üzletben.

A helyi piacokon sokszor a vásárlást megelőző 24 órán belül szedték le az eladásra kínált termékeket.

Ezek az alapanyagok tele vannak ízekkel, amelyek sokkal intenzívebbek azoknál, amik több ezer kilométert tettek meg, és érésük előtt leszedtek.

  • Több tápanyagot tartalmaznak

A helyben termesztett élelmiszereknek esetében rövidebb idő telik el a betakarítás és az asztalra kerülés ideje között, és kevésbé valószínű, hogy a tápanyag értéke ezidő alatt csökkent.

A távoli országokból behozott élelmiszerek gyakran régebbiek, már nem olyan vitamindúsak, mire az elosztó központokba, majd a boltba kerülnek.

  • Támogatják a helyi gazdaságot

A helyi gazdálkodóknál és termelőknél elköltött pénz az otthonod közelében marad, és újra befekteti a közösséged vállalkozásaiba és szolgáltatásaiba.

A helyi élelmiszerek jót tesznek a környezetnek, hiszen a helyben termesztett élelmiszerek vásárlásával hozzájárulsz a mezőgazdasági és zöld területek fenntartásához a közösségedben.

  • A helyi gazdák elmondhatják, hogyan termesztették az alapanyagot

Meg lehet kérdezni, hogy milyen gyakorlatokat alkalmaznak a termény felnevelésére és betakarítására. Ha tudod, honnan származik az étel, és ki termesztette, sokkal inkább meg fogod azt becsülni.

A helyi élelmiszereknek nem kell végigmenniük a kereskedelmi útvonalakon, illetve nem szükséges mindenféle tartósítószert alkalmazni a szállítás során – ez sokkal jobb a környezet számára, így pedig csökkentheted a vállalkozás által hagyott ökológiai lábnyomot.

A helyi vásárlás a közösségen belüli kapcsolatok kialakításában is segíthet. Ha közvetlenül a gazdálkodóktól vásárolsz, személyesen dolgozol velük, akkor idővel tartós kapcsolatokat építhetsz ki.

Ez nagyszerű munka kapcsolathoz, barátsághoz vezethet, amely a jövőben még több lehetőséget kínálhat.

Helyi alapanyagok az éttermekben

helyi alapanyagok

Kép forrása: Pexels.com

Miért érdemes olyan fogásoknak lennie az étlapon, amely helyi alapanyagokból készül? – ez az éttermek válasza: 

Donna Mamma: “A helyi eredetű élelmiszerek jobban vonzzák a vendégeket,, hiszen ezekkel mind a hazai gazdaságokat támogathatják.“

Hoppá! Bistro: “Nemcsak vonzóvá teheted a vendégek számára az étkezés élményét, de még emlékezetesebbé is, hiszen alapanyagaid szinte mesélni kezdenek a tányéron.“Jancsa Jani

Oryx Ízek: “A helyi eredetű élelmiszerek szezonális ihletet adhatnak az ételek elkészítésére.”

De nem csak a helyi fogyasztók szeretnek helyi ételeket látni az étlapon: ha az étterem olyan területen található, amely népszerű a turisták körében, a helyi eredetű alapanyagokból készült fogások megjelenése az étlapon segíthetnek azoknak a látogatókat is megszólítani, akik egyedi és autentikus étel élményre vágynak.

Képek forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Gasztro

Comments are closed.