Háztartás

Ezüst tisztítása házilag – Így csináld!

Biztosan előfordult veled is, hogy az ezüst ékszereid elszíneződtek. Ez előfordulhat a mindennapi használat során, de például akkor is, ha termálvízben fürdesz, és elfelejted levenni az ezüst nyakláncodat vagy gyűrűdet.

De miért feketedik meg az ezüst? Nos, az ezüstöt az ezüst-szulfid színezi el, ami ezüstből és kénből áll. Az ezüst ugyebár adva van, a kén pedig a levegő kéntartalmából származik.

Persze az elszíneződés nem végleges, egyszerűen, olcsón megoldható házilag is, hogy az ezüst újra régi fényében ragyogjon. Ehhez olyan hétköznapi dolgok kellenek, mint a só, a szódabikarbóna, a víz és az alufólia.

A módszer a következő: egy üvegtálat bélelj ki alufóliával, majd tedd bele az elszíneződött ezüstékszereket. Egy teáskanál só, és 2-3 evőkanál szódabikarbóna keveréket öntsd a tálba, rá az ékszerekre.

Ezután öntsd fel a tálat forró vízzel, és várj. A víz hamarosan elszíneződik, zavaros lesz, viszont az ezüst visszanyeri eredeti színét. Az ékszereket öblítsd le, majd töröld szárazra egy puha ronggyal.

Kép forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.