Lakásfelújítás

Falfestés – ezért használj alapozó festéket!

A falfestés nemcsak annyiból áll, hogy megvan a kívánt szín, és már mehet is a felkenés. Korántsem! Pontosabban sokan belefutnak abba a hibába, hogy pusztán így próbálják meg megvalósítani az álmukat.

A végeredmény pedig lelombozó, ráadásul egy cseppet sem tartós. Hogy miért? Azért, mert hiányzik a képletből a lényeg, a legfőbb komponens, az alapozás. De miért is olyan fontos ez? Azonnal kifejtjük!

Egy jó alap bármit elbír?!

Kis túlzással ez az igazság! Az alapozó falfestékek legnagyobb előnye, hogy olyan felületi körülmények hozhatóak létre a közbenjárásukkal, amik ezer százalékosan támogatják a minél egységesebb, esztétikusabb végeredmény megszületését.

A legtöbb falfelület konkrét típustól függetlenül alkalmatlan arra, hogy a falfesték rögtön felhordhatóvá váljon. Előbb elengedhetetlen például a nedvszívó képesség kiegyenlítéséről gondoskodni, aminek köszönhetően egy olyan pára- és légáteresztő réteg keletkezik, ami borítékolja az optimális szellőzést, a festék számára az ideális tapadást, egyúttal az esztétikus, egységes látványt.

Dióhéjban ezért nem jó ötlet kihagyni az alapozást! Ami ráadásként a felület egészét érinti, azaz nem olyan, mint a glettelés, ami olykor csak bizonyos részek esetében releváns. Az alapozás egyfajta előkészülés, mondhatjuk úgy is, hogy a festés előszobája. Ami ha megvan, akkor jöhet a következő lépés.

Az alapozás is alapozást igényel?

Csak hogy tovább árnyaljuk a képet, íme egy újabb fontos szempont. Az alapozás sem vihető fel bármilyen felületre. Ugyan akadnak foltelfedő variációk is, amik kitűnően izolálják a más módon el nem távolítható foltokat, de összességében vannak olyan minőségű falfelületek, amik első körben, tisztítás nélkül nem munkálhatóak meg.

Például a zsír- és porrétegekkel tarkított felületek ebbe a kategóriába tartoznak, ahogy a felhólyagosodott tapéta is. Az eredményes alapozáshoz nélkülözhetetlen a felület megtisztítása.

Sőt! Ha nagyon eltérő tulajdonságú felületekről van szó, akkor amennyiben megoldható, a könnyebbség érdekében célszerű őket egyneművé tenni. Ezáltal minden jövőbeni feladat gond nélkül elvégezhető kifejezetten leegyszerűsített körülmények között.

A használati útmutató ajánlás, vagy annál több?

Annál több! Igazság szerint, ha a keverési arány nem megfelelő, az konkrétan az alapozás sikerét veszélyeztetheti, lévén sem a túlságosan híg, sem a túlzottan sűrű alapozó nem megfelelő.

Aztán a szavatossági idő sem az az adat, amit érdemes félvállról venni, mert ha az anyag megöregedik, mondhatni tönkremegy, akkor nem képes teljesíteni a tőle elvárható minőségi követelményeket, és akkor még finoman fogalmaztunk.

Ezen kívül a konkrét terméktípusra vonatkozó leírást is ildomos alaposan végig tanulmányozni, és a javaslatokat betartani, mert így a váratlan negatív, és roppantul kellemetlen meglepetések egy az egyben elkerülhetőek.

Úgy tűnhet, hogy a „lényeg”, azaz a falfestés előtt túlságosan sok a megelőző, felkészülő lépés, ám valójában ezek adhatják meg azt a fix, stabil alapot, ami megingathatatlan, és ami egyúttal a lepattogzástól, repedezéstől, minőségromlástól mentes siker záloga.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.