Lakásfelújítás

Falfestés házilag – Lépésről lépésre

A falakat számos módon fel lehet dobni, van, aki a tapétára esküszik, de rengetegen választják inkább a festést. Ennek sokszor anyagi okai vannak, hiszen a festés jóval költséghatékonyabb megoldás, ráadásul saját kezűleg is könnyebb elvégezni. Persze a döntés attól is függ, milyennek képzeljük el a szoba hangulatát.

Ha különleges mintákra, textúrákra vágysz, akkor a tapéta lehet a jobb megoldás, de ha elég a sima, nyugodt falfelület, akkor a festéssel is drámai változást érhetsz el. A falakat festés segítségével is tagolhatod, és egy kis ügyességgel még különböző mintákat is létrehozhatsz.

Ha letetted a voksod a festés mellett, érdemes elgondolkozni azon, hogy magad végezd el a munkát. A festés nem bonyolult, és nem igényel speciális eszközöket, sem speciális ismereteket.

Ez a cikk segítségedre lesz abban, hogy hogyan és mivel végezd el a festést, és dekorációs ötleteket is találsz, ha kevésnek tartod csak a színek játékát a faladon. Vágjunk is bele.

Tervezd meg!

Bármilyen felújításról is van szó, az első lépés a tervezés. Festés esetén sincs ez másként. Mielőtt elrohannál festéket venni, előbb alaposan mérd fel a falak állapotát. Hány réteg festék van már a falon?

Egy fal kb. 4-5 festést bír el, utána célszerű lekaparni az előző festékrétegeket, tehát ezt a műveletet is hozzá kell számolni a teendők listájához.

A festés lekaparása hosszadalmas művelet, de hatékony, még a vastag festékrétegeket is le tudod így választani a festett falról. A falat ezután elő kell készíteni a festéshez, tehát gletteléssel is számolni kell.

Emellett a falak méretét is tudnod kell, hogy pontosan ki tudd számolni, hogy mennyi festékre is lesz szükséged. A tervezés során írd össze a falak pontos méretét, az elvégzendő munkafolyamatokat, és az ezekhez szükséges anyag és eszközigényt.

A dekorációs elemeket, rozettákat, díszléceket is itt tervezd meg, és add hozzá a tervekhez. Ha ezt megteszed, akkor jóval könnyebb dolgod lesz a munka során, hiszen minden eszköz a kezed ügyében lesz, és egyetlen lépést sem fogsz kihagyni a munka során.

Milyen költségekkel kell számolnod?

Ha szükség van a fal előkészítésére, és az előző festékrétegek lekaparására, akkor az ehhez szükséges szerszámokat vedd bele a költségvetésbe. Valószínű, hogy glettelésre is szükség lesz, ennek a költségét azonban előre nagyon nehéz megmondani, hiszen attól függ minden, hogy mennyit kell majd javítani.

Lehet, hogy az egész falat be kell glettelni, hogy sima felületet kapj, de lehet, hogy elegendő itt-ott egy kis javítás. Érdemes nagyobb költséggel számolni, a glettanyagot pedig akkor megvásárolni, amikor már látod mennyire is lesz szükség.

A festék mennyiségét jóval könnyebb kiszámolni. Általában két réteg nem szokott tökéletes fedést adni, így érdemes három réteggel számolni.

A festékek csomagolásán fel szokták tüntetni, hogy az adott kiszerelés hány négyzetméterre elég, ebbe beleszámolják a három réteget is, de ez is rajta szokott lenni a dobozon.

Általánosságban elmondható, hogy 1 kg festék kb. 6 négyzetméter falfelület lefestésére elég. Mielőtt festéket vásárolsz, érdemes átnézni a kínálatot, és akár a vegyi- és építőanyag-gyártó cégek egyedi kínálatát is áttanulmányozni.

Milyen szerszámokra lesz szükséged a festéshez?

Ahhoz, hogy jó munkát tudj végezni, be kell szerezned a megfelelő szerszámokat. A fal előkészítéséhez a követezőkre lesz szükséged, ha le kell kaparni az előző festékrétegeket és/vagy glettelni kell:

  • közepes és széles acélspatulyák
  • nyeles kefe
  • glettsimító-lap
  • kézi csiszolópapír felfogó

A festéshez természetesen ecset és festőhenger szükséges. A festőhengerhez lehúzórácsra és egy hosszú, teleszkópos nyélre is szükséged lehet. Érdemes néhány vödröt is beszerezni, amiben ki tudod mosni a festékes ecseteket. Emellett egy magas létrát is érdemes vásárolni, nagy belmagasságú helyiségek festése esetén.

Így készülj fel a festésre!

Ahhoz, hogy ne kelljen festés után órákig takarítani, érdemes alaposan felkészülni a festésre. Ez nem egy bonyolult dolog, mindössze annyit kell tenned, hogy a bútorokat a szoba közepére húzod, és letakarod őket fóliával, így védve a portól és a lecsepegő festéktől.

A padlóra is érdemes egy vastagabb fóliát letenni, és ragasztószalaggal rögzíteni. A vastagabb fólia azért célszerűbb, mert így a létra lába nem fogja kiszakítani. Az éleket, az ajtó és ablakkereketek is érdemes maszkoló szalaggal körberakni, így megóvjuk attól, hogy véletlenül festékesek legyenek.

Ha lehet, a szobában csak a nagyobb bútorok maradjanak, amit lehet, vigyél ki, persze nem muszáj teljesen kiüríteni a helyiséget, csak amennyire feltétlen szükséges, így a visszapakolás is könnyebben fog menni.

A konnektorokba érdemes a festés idejére vakdugót tenni, és szintén maszkoló szalaggal körberagasztani, mint az ablak és ajtókeretek esetében. A kapcsolókat is ragaszd körbe. A bútorok lábait is célszerű textíliába csavarni, hogy könnyebben tudd mozgatni őket.

Amit a fal előkészítésről tudnod kell

Az első lépés, hogy a falat mosószeres vízzel alaposan lemosod. Ez egyrészt eltávolítja a zsíros, olajos szennyeződéseket a falról, másrészt fellazítják a málló festékrétegeket, melyet így könnyen el lehet távolítani a faltól.

Ha nagy felületen hólyagosodik a fal, vagy könnyen leválik a festék a mosás hatására, akkor inkább kapard le a festéket az egész felületen. Négy-öt réteg festék viszonylag könnyen lejön a falról. Ha mindenképp le kell szedni a festéket, de így nem sikerül, akkor hőlégfúvó pisztolyt is bevethetsz.

Ha a festékréteg lejött, vagy repedéseket látsz a falon, akkor jöhet a glettelés. A nagyobb repedéseket előkevert habarccsal, vagy nagy vastagságban kikeményedő speciális glettanyaggal tudod eltüntetni, a vékonyabb repedések esetében elegendő a hagyományos glettanyag.

Ha a glett megszáradt, utána jöhet a csiszolás. Ez nagyon macerás és poros munka, de szükség van rá, ha sima felületet szeretnél. A csiszolást végezheted csiszológéppel, de ha csak apróbb repedésekről van szó, akkor kézi csiszolópapírral is.

Dekorálás, strukturálás festés előtt

Ha nem szeretnél sima, egyenletes felületet, akkor strukturált felületet is létrehozhatsz, amit aztán lefesthetsz. Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha a festés előtt valamilyen fedőréteg kerül a falra.

Az egyik ilyen megoldás a rostos festékek használata, melyet általában két rétegben kell felvinni a falra még a festés előtt. Használhatsz egyéb megoldást is, például szivaccsal is létrehozhatsz egyedi textúrákat, de számos más kreatív megoldás is létezik, amit bevethetsz. A glettelés segítségével is kialakíthatsz rusztikus falfelületeket.

Emellett díszlécet, kazettákat is felhelyezhetsz még festés előtt, mellyel egyedivé teheted a helyiséget. A díszítő elemek palettája is meglehetősen széles és nem feltétlen kell őket csak a mennyezeten használni.

Ha kiválasztottad a megfelelő dekor elemeket, akkor ezeket mindenképp még festés előtt tedd fel a falra, de már az fal előkészítése után.

Milyen festéket válassz a falfestéshez?

A falfestéshez általában diszperziós falfestékeket érdemes választani. Kapható még mészfesték is, de a vizes diszperziós festékek a gyakoribbak. A termékpaletta meglehetősen széles, bármilyen színt megálmodhatunk a falra.

A gyártók termékei között kész kikevert festékeket is találsz, de akár kevertethetsz is ki színt a termékpalettából. Ez jobb megoldás, mintha színező pasztával magad kevernéd ki a kívánt árnyalatot, mert ha elfogy egy adag, amit kikevertél, nem biztos, hogy sikerül még egyszer pontosan ugyanolyanra színezni.

A festékboltokban már számítógép segítségével vezérlik a szín kikeverését, így bármikor mész újabb adagért, csak a kódját kell tudnod a már kikevert festékednek, újból ki tudják neked keverni.

A gyárilag kikevert festékek esetében még egyszerűbb a dolgod, hiszen akkor csak le kell venni ugyanazt a márkát és színt a polcról, és már festhetsz is tovább.

Festőszerszámok használata

Talán ez a bekezdés feleslegesnek tűnhet, mondván, ecsetet bárki képes használni, ugyanakkor falat nem fest mindenki, így érdemes először megismerkedni festés apró trükkjeivel, hogy valóban szép legyen az eredmény.

A festéshez legjobban a különféle méretű és anyagú festőhengerek használhatóak, mivel könnyen kezelhetők és egyszerre nagyobb felületen képesek eloszlatni a festéket.

Arra figyelj, hogy ne forgasd túl gyorsan, mert akkor nagyon spriccelni fog a festék mindenfelé. A hengerrel először mindig függőlegesen dolgozz, majd ferdén.

A másik, szintén hatékony festőszerszám a lapos festőpárna, ami igazából lapos teddy-hengernek is tekinthető. Ezt is többféle alakban és méretben szerezheted be.

A festékbe sem kell belemártani, mert a festékadagolást a görgős festékező tartályokba öntött festék biztosítja. A mennyezetet nem olyan kényelmes vele festeni, de a falakon érdemes használni, mert szép rétegeket fest.

Falfestési tippek, trükkök

Most, hogy már minden szükséges anyaggal, eszközzel tisztában vagy, a falat is előkészítetted, jöhet maga a festés. A munkát mindig a mennyezeten kezd, és csak aztán jöjjenek az oldalfalak.

A mennyezetre általában fehér festéket szoktak javasolni, de persze ha szeretnél, eltérhetsz ettől. Az oldalfalak esetében előbb mindig a sarkokat és a padlószegély feletti sávot fesd be egy széles ecsettel, és csak ezután jöhet a falak teljes felülete, melyeket mindig folyamatosan, egymást követő sávokban fess.

Ha a falakon valamilyen díszítőelem, kazetta, díszléc van, akkor ezeket is előbb ecsettel fesd le. A festéket a munka folyamán célszerű többször megkeverni, hogy a sűrűsége mindig ugyanolyan legyen.

Ha több szín kerül fel a falra, akkor a különböző színekhez mindig más-más ecsetet, hengert használj. Amikor végeztél a munkával, egy nagy tálban mosd ki az ecseteket és a hengereket, hogy ne száradjon be a festék, mert akkor dobhatod is ki őket.

Ha ezekre az apróságokra odafigyelsz, akkor garantáltan szép egyenletes rétegeket, és egy szépen festett falat kapsz.

A festés utáni takarításról

Ha elvégezted a szoba előkészítését, akkor a takarítás nem lesz egy bonyolult mutatvány, hiszen csak a fóliákat és a ragasztócsíkokat kell eltávolítani, a bútorok pedig mehetnek vissza a helyükre.

Ha esetleg mégis festékcseppeket találnál a parkettán, akkor azokat célszerű még száradás előtt eltávolítani. Amennyiben már odaszáradtak a cseppek, akkor sincs semmi gond, mert vizes szivaccsal könnyen el lehet távolítani őket.

Kép forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.