Háztartás

Festmények ápolása otthon

A legtöbb otthon falait díszíti legalább egy – egy festmény. A nagytakarítások alkalmával azonban fejtörést szokott okozni a tisztításuk. Természetesen nem a vagyonokat érő műalkotásokra gondolunk.

Ha egy remekmű van a birtokunkban, akkor azt feltétlenül szakavatott restaurátorra bízzuk kivétel nélkül. Hogyan kell egy kisebb értékű, de számunkra fontos festményt házilag megtisztítani anélkül, hogy kárt tennénk benne? Erre igyekszünk praktikus tanácsokat adni cikkünkben!

Akril vagy olajfestmény?

A tisztítás előtt fontos megbizonyosodni, hogy milyen festéket használtak a képhez. Általában ez a két festéktípus az amit leggyakrabban használnak a festők a képek megalkotásához. Ha egy komolyabb festményünk van otthon, amit egy galériában vásároltunk, akkor nagy valószínűséggel olajfestmény lesz.

Keressük meg a kép hátoldalán a certifikációt. A magára valamit adó festmény galéria a képhez biztosan adott tanúsítványt, amin a festmény fontosabb adatai rajta vannak. Miután megbizonyosodtunk, hogy akril vagy olaj képünk van, neki is láthatunk a tisztításnak.

Ha már évek óta a falon lóg a kép, akkor biztosan teljesen átszáradt és a tisztításnak nincs akadálya. ezt azért emeljük ki, mert az olajfestmények teljes száradási ideje minimum fél év.

Kezdjünk száraz portalanítással

Az óvatos száraz portalanítás általában minden képnél elvégezhető. Finom mozdulatokkal portalanítsuk a festményt. Ezt megtehetjük mikroszálas törlőkendővel vagy valamilyen antisztatikus portalanító kefe segítségével.

Az akril festékkel készült, de lakkozott, felületkezelt festményeknél egyszerűbb a tisztítás. Egy kissé nedves, de erősen kicsavart törlőruhával finoman, apró mozdulatokkal áttörölhetjük a képet.

Az apró mozdulatokon azért helyezünk hangsúlyt, hogy a már felvett szennyeződést ne juttassuk vissza képre. Minden törlő mozdulatot a törlőrongy tiszta felületével kezdjünk meg.

Speciális festmény tisztító folyadék használata

Kevesen tudják, hogy művész boltokban lehet kapni festmény tisztító folyadékot is, aminek a használata nem igényel különösebb szaktudást. A kép szélről kezdve ezzel finoman áttörölhetjük az olajfestményeket. Ez a folyadék ugyanis csak az olaj képekhez lesz jó, az akril festményekhez ne használjuk, mert oldhatja!

Ha természetes módszert részesítenénk előnyben, akkor hatásos a friss fehér kenyér bél is. A kenyérbélből tépjünk nagyobb darabokat és szivacsként használva finoman töröljük át a képet.

Fontos, hogy ha bizonytalanok vagyunk, vagy értékesebb festményünk van, akkor feltétlenül bízzuk inkább szakemberre a képet. Egy restaurátori tisztítás ára elenyésző lesz mintha az okozott kárt kellene restauráltatni!

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.