Élet-Stílus

Fogápolási rutin a ragyogóan fehér mosolyért

A ragyogóan fehér fogak megőrzéséhez elengedhetetlen az alapos és rendszeres fogápolás. A tökéletes rutin kialakításához azonban számos kérdést szükséges megválaszolni. Hány alkalommal érdemes fogat mosni? Milyen fogkefét érdemes választani?

Van értelme a fogselyem használatának? Mit tehetünk, ha mégis fogfájást tapasztalunk? Cikkünkben megválaszoljuk a témában felmerülő leggyakoribb kérdéseket és ellenőrző listával szolgálunk a tökéletes fogápolási rutin kialakításához.

Ellenőrző lista a tökéletes fogápolási rutinhoz

A következőkben sorra vesszük azokat az elemeket, amelyek nem hiányozhatnak egy alapos és mindenre kiterjedő fog- és ínyápoló rutinból. Amennyiben a listában szereplő szokásokat követed, jelentősen csökkentheted a fogszuvasodás, fogínygyulladás és egyéb kellemetlen fogászati betegségek kockázatát.

Legalább napi kétszeri fogmosás

A fogápolási rutin alfája és omegája a rendszeres és alapos fogmosás. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint legalább napi két alkalommal szükséges fogat mosni fluorid tartalmú fogkrémmel a fogszuvasodás megelőzése érdekében. Válassz puha sörtéjű fogkefét és használj óvatos, körkörös és seprő mozdulatokat a fogfelszín megtisztításához. Ne feledkezz meg a nehezen elérhető területekről sem, ilyen lehet például a rágófog.

Miután a fogmosással elkészültél, következhet az ínyfelszín gyengéd megtisztítása a puha kefe segítségével. Ügyelj arra, hogy a túl erős nyomás gyulladást és hosszú távon akár ínyvisszahúzódást is okozhat. Így kizárólag minimális erőkifejtéssel szabad végezni a seprő mozdulatokat.

Fogselyem vagy fogközi kefe használata

Bár a fogmosás képes a lepedék java részét eltávolítani, a fogak közé szorult ételmaradékok gyakran makacsnak bizonyulnak. Ezektől fogselyem vagy fogközi kefe segítségével szabadulhatunk meg. Fontos, hogy a fogtisztító eszközöket gyengéden és óvatosan használjuk, ellenkező esetben kárt tehetünk az ínyszövetekben.

Nyelvtisztító kefe alkalmazása

A fogfelszín és fogközök megtisztítását követően következhet a nyelvtisztító kefe vagy más néven nyelvkaparó használata. A bármely drogériában megvásárolható, kedvező árú eszköz segítségével másodpercek alatt eltávolítható a nyelvre ragadt lepedék.

Ezzel csökkenthető a szájüregben található fogszuvasodást és egyéb panaszokat okozó baktériumok elszaporodása. További előny, hogy segít a kellemes és friss lehelet megőrzésében!

Alkoholmentes szájvíz vagy vízzel történő öblögetés

Utolsó lépésként pedig használj alkoholmentes szájvizet vagy öblögess langyos vízzel! Így biztos lehetsz abban, hogy rutinoddal mindent megtettél a fogaid épségéért. Tartsd szem előtt a szájvíz vásárlásakor, hogy az alkohol (a csomagoláson “alcohol”, “ethanol” vagy “etanol”) tartalmú készítmények mindennapi használata felboríthatja a száj normál baktériumflóráját. Így számos szakorvos nem javasolja napi rendszerességű használatukat.

Mi egyebet tehetünk a tökéletes mosoly megőrzéséért?

A fenti rutin követésével rengeteget tehetsz a fogászati egészség és a vakítóan fehér mosoly megőrzése érdekében, azonban vannak egyéb fontos szempontok is. Következzenek azok az extra szokások, amelyekről kár lenne megfeledkezni!

Egészséges életviteli szokások kialakítása

Ahhoz, hogy ragyogóan fehéren tarthasd fogaid és egészséges maradjon ínyed érdemes egészséges életviteli szokásokat kialakítani. Ezek közül kiemelendőek az alábbiak:

  • Hagyd el a dohánytermékeket (beleértve a cigarettát, hevített dohánytermékeket, nikopodokat és vape termékeket)!
  • Csökkentsd a hozzáadott cukor fogyasztását! Válassz cukormentes alternatívákat és alternatív édesítőszereket!
  • Ügyelj a változatos és egészséges étrend követésére, amely képes a fogak és csontok egészségének megőrzéséhez szükséges vitaminok és ásványi anyagok pótlására!

Védőfelszerelések használata

Olyan sportot végzel, ahol ütés érheti a fejedet? Netán motorozol? Legyen bármi is a szenvedélyed, amennyiben fogaid veszélyben vannak, viselj megfelelő védőfelszerelést. Küzdősportok esetén fej- és fogvédő, míg motorozásnál a bukósisak sokat segíthet az esetleges fejtrauma okozta sérülések megelőzésében.

Rendszeres fogászati vizsgálatok

Vegyél részt évente 1-2 alkalommal fogászati szűrővizsgálaton, ahol idejekorán észlelhetik a lehetséges szájsebészeti és fogászati problémákat. A gyors és fájdalommentes vizsgálatokkal megelőzhetőek a költséges és súlyos komplikációkkal járó fogászati és szájsebészeti problémák.

Szükség esetén fogpótlás

Fontos, hogy fogvesztés esetén gondoskodj a megfelelő fogpótlásról. Ezzel számos kellemetlen szövődmény előzhető meg, javítható a hangképzés és esztétikai szempontból is előnyös. Ma már számos lehetséges kezelési mód közül választhatsz: műfogsor, fog implantátum vagy akár korona.

mosoly

Kép forrása: Freepik.com

Dr. Németh Bálint: szájsebész és fogszakorvos

Legyen szó fogászati szűrővizsgálatról, esztétikai beavatkozásról vagy komplex szájsebészeti műtétről, Dr. Németh Bálintra és csapatára bármikor számíthatsz. Dr. Németh Bálint több mint 15 éves tapasztalatra tett szert a fogászat és szájsebészet területén. Felszerelt klinikáján a legmodernebb eszközök és tapasztalt szakemberek várnak.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.