Támogatott tartalom

Fogasléc szerepe a mindennapokban

Fogasléc ismertető.

fogasléc egy forgácsolással készült fogazott rúd, mely megfelelő modulszámú fogaskerékhez csatlakoztatva képes a forgatónyomatékot hajtássá átvinni.

A fogasléc fogazatának alkalmazkodnia kell a csatlakozó fogaskerék fogazatához. Leggyakrabban hengeres kialakítású, egyenes fogazatot alkalmaznak. Ebben az esetben a fogasléc fogai egyszerű trapéz alakúak.

Emiatt terjedt el az evolvens fog használata, mivel a fogasléc alakú fogazó szerszámokat egyszerűen, gyorsan és nagy pontossággal lehet gyártani különleges technológiát nem igénylő szerszámgépeken. Az evolvens fogazatok egységesítése céljából a szabványok a generáló fogasléc alakját és méreteit határozzák meg.

A tényleges fogasléc méreteit a szabványos modullal való szorzás eredményeképp kapják. Az egyenes profilú fogasléc lényeges paramétere az α profilszög, amely a trapéz nem párhuzamos oldala és a szimmetriatengelye által bezárt szög.

Fogaskerék-fogasléc hajtást gyakran alkalmazzák kapumozgatási, emelési megoldásokra. Ezek a hajtások kis átmérőjű fogaskereket használva is nagy nyomaték átvitelére képesek. Emellett tartósan használhatóak, nagy teherbírásúak, viszonylag olcsó a fenntartásuk.

A fogasléc hajtás alkalmazzál gépjárművek kormányműveiben, de fogaskerekű vasutaknál is.

A fogaslécek készülhetnek c45 acélból, műanyagból (erősített poliamid) vagy rozsdamentes acélból is. Lehetnek keresztmetszetük szerint négyzetesek vagy speciális esetben kör keresztmetszetűek is. A legtöbb egyenes fogazású fogasléc megmunkálásának köszönhetően egymás toldásaként is alkalmazható.

A toldásnál használ fogaskerék ideális gördül át egy fogaslécről a másikra. Léteznek kifejezetten kapumozgatásra kitalált fogaslécek is. Ezek keskenyebb keresztmetszettel, oldalukon furatolással terjedtek el az iparban.

A fogaslécek az alábbi modullal érhetők el a legegyszerűbben: M1 modul, M1,5 modul, M2 modul, M2,5 modul, M3 modul, M4 modulló, M5 modul, M8 modul (ez extrém nagy méretnek számít). A kör keresztmetszetű fogaslécek átmérőjű függ a fogasléc modulszámától.

Reméljük ismertetőnk segít önnek a gépészeti elemek használatákor. A jövőben igyekszünk hasonló témákban is ismeretterjesztő cikkeket készíteni önöknek.

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.