Háztartás

Fugatisztítás – Lépésről lépésre

A fürdő vagy a konyha csak akkor lesz makulátlanul tiszta, ha nemcsak a csempét, hanem a fugát is megtisztítjuk. A fugatisztításnak nem szívesen áll neki senki, mert macerásnak tűnik a kis résekből eltávolítani a szennyeződést. Pedig a dolog sokkal egyszerűbb, mint azt elsőre gondolnánk.

A fugában hamarabb lerakódik a zsír, az olaj, kikezdi a gőz, mint a csempe esetében, de ha rendszeresen megtisztítjuk, akkor az élettartamát nagyban megnövelhetjük, és persze esztétikai okból is érdemes ezt időnként elvégezni.

Mielőtt azonban nekilátnánk házi szereket kotyvasztani, tegyünk egy próbát a meleg, szappanos vízzel és egy ronggyal, mert lehet, hogy az is elegendő lesz a szennyeződések eltávolításához. Sokan esküsznek az ecetre, de ez a módszer nemcsak a fuga, de a csempe színét is károsíthatja.

Érdemes tehát előbb a vizes lemosást megpróbálni, de ha makacsabb szennyeződéssel van dolgod, akkor egy egyszerű, olcsó, házilag is könnyen elkészíthető szert javaslunk, ami csodákat képes művelni a koszos fugával.

Így készíts házilag hatékony fugatisztítót!

A házi készítmény receptje mindössze két összetevőből áll: két rész szódabikarbóna és egy rész hidrogén-peroxid. Ha konyhában szeretnénk használni a csodaszert, akkor érdemes egy kis szappant is tenni a keverékhez, mert így a zsíros szennyeződések is könnyebben lejönnek.

Mielőtt a csempére és a fugára kennénk a készítményt, előtte egy szórófejes flakonból permetezzük rá meleg vizet, és egy kefe segítségével dörzsöljük át, ezzel fellazíthatjuk a szennyeződéseket. A házi fugatisztítót egy kefe segítségével tudjuk felvinni a felületre.

Ezután jöhet egy kemény sörtéjű kefe, és az alapos sikálás. A fellazításnak, a készítménynek, és dörzsölésnek köszönhetően a fugából minden lerakódás, kosz és szennyeződés távozni fog. Ezután jöhetnek az utolsó simítások.

Ehhez egy meleg vizes rongyra lesz szükség, és pár csepp szappanra, vagy mosogatószerre, amivel áttörölhetjük a csempét és a fugát. Ezután egy száraz ronggyal is töröljük át a felületet, és már készen is vagyunk.

Kép forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.