Lakásfelújítás

Fürdőkád felújítás csere helyett – Így csináld!

Ha régi, kopott a fürdőkádad, de nem szeretnéd cserélni, akkor érdemes elgondolkozni, hogy esetleg a felújítása is elegendő lehet. Bármilyen kádról legyen szó, a csere hatalmas rombolással jár, bontással, csempeigazítással, vagy akár nagyobb burkolási munkálatokkal.

Persze előfordul, hogy szükség is van a nagyobb felújítási munkálatokra, de ha csak a kopott kinézettől, vagy a régi színtől szabadulnál, akkor a kád átfestése lehet a megoldás, ami jóval olcsóbb és gyorsabb, mint kicserélni egy kádat.

A kád lefestése is csak egy festés, tehát nem túl bonyolult. A lépéseknél általában ugyanarra kell figyelni, mint fal vagy csempefestés esetén. Elő kell készíteni a felületet, alapozni, festeni, esetleg felületzáró réteggel ellátni, bár erre nem minden esetben van szükség.

A szükséges eszközöket sem nehéz beszerezni, hiszen leginkább ecsetre, maszkoló szalagra, csiszolópapírra, és festékre lesz szükség. A megfelelő festékkel nemcsak a fürdőkád, de a mosdókagylók, WC csészék, csempék is felújíthatóak.

Milyen festéket használj a fürdőkád festéséhez?

A fürdőkád festéséhez a legjobb megoldás, ha zománcfestéket használunk. A NEW BATH zománcfesték például kétkomponensű, és a kerámia kádakon túl a régi öntöttvas, de a mostani akril és acél kádak festéséhez és felújításához is bátran használható.

A leírás szerint gyémánt keménységű és szuper fényes felületet kapsz, melyet akár fa és laminált bútorok, mosógépek, hűtőgépek, gáztűzhelyek, gázkazánok burkolatának felújítására is használhatsz. Mindegy, hogy éri-e víz a felülete vagy sem, állni fogja a sarat évekig.

A fürdőkád festés lépései

A fürdőkád festés első lépése az előkészítés, de ez minden festési munkánál így van. A felületet érdemes átcsiszolni, hogy eltávolítsd a zsíros lerakódásokat és a szennyeződéseket. Ezután töröld szárazra a felületet.

Mielőtt belevágnál a következő lépésbe, gondoskodj a nem festendő felületekről, kerüljön rájuk takarás, de a maszkoló szalag is elég lehet arra, hogy kijelöljük a festés határait. Ezután jöhet a festés. Alapozásra fürdőkádak esetében nincs szükség a zománcfesték felhordása előtt, mehet egyből a festék az előkészített felületre.

Valószínű, hogy egy réteg nem lesz elég. Amennyiben 24 órán belül felkerül a második réteg is, akkor a két réteg között nem lesz szükség még egy csiszolásra. A festéshez használj ecsetet vagy hengert, de akár pisztollyal is felviheted a festéket.

A száradás viszonylag gyorsan megtörténik, a legideálisabb 20 fok, de a száradási idő a helyiség nedvességtartalmától is függ, és persze attól is, mennyire vastagon kented fel a rétegeket. A festés során a szellőztetésről sem szabad megfeledkezni. A teljes száradás után pedig már használatba is veheted a felújított kádat.

Kép forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.