Háztartás

Fürdőszoba takarítás hatékonyan – Így csináld!

A fürdőszoba takarítása összetett feladat, hiszen számos különböző dolgot kell elvégezni. A csempétől a lefolyón át a fugáig minden megérdemel egy kis figyelmet, hogy igazán higiénikus és tiszta legyen a helyiség.

Nagy kihívás, hiszen nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontokat is figyelembe kell vennünk, mivel mi magunk is itt tisztálkodunk. Emellett a takarítás nem csak arról szól, hogy minden baktériummentes legyen, hanem arról is, hogy a fürdő sokáig szép maradhasson.

A fürdőszoba takarítás előtt, a hatékony és lehető leggyorsabb takarítás érdekében érdemes megtervezni, hogy milyen munkákat is szeretnél elvégezni, mi a legoptimálisabb sorrend, és melyik a leghatékonyabb készítmény a csempe, a fuga vagy a lefolyó tisztítására.

Mit, hogyan és mivel érdemes tisztítani, akár bolti, akár házilag készített természetes megoldásokról van szó? Hogyan érdemes a fürdőszoba takarítás során haladni? Erről lesz szó, cikkünk további részében.

Fürdőszoba takarítás lépésről lépésre

Ha a fürdőt takarítod, akkor valószínű, hogy WC-t hagyod utoljára. Ezzel nincs is baj, sőt, optimális esetben így is kell csinálni.

A legelső lépés mindig a rendrakás, hiszen bármilyen piperecikkeket is használsz a mindennapokban, biztosan van helye mindennek a szekrényekben és a polcokon. Minden kerüljön vissza a helyére, és csak ezután fogj neki a takarításnak.

A következő lépés a portalanítás legyen, illetve a pókhálók eltávolítása a sarkokból. Ez azért is fontos, mert ha szépen lepucoltál mindent, és csak után törlöd le a port mondjuk az ablakpárkányról, vagy szeded le a pókhálókat, nagy valószínűséggel minden ismét poros lesz.

Ha a portalanítás kész, és a pókhálók is eltűntek, jöhet a mosdó és a kád vagy a zuhany kitisztítása. Erre számos módszer van, vegyszeres és természetes megoldások, hogy melyiket választod, az teljes mértékben rajtad múlik.

Bármelyik mellett is döntesz, pár alapszabályt érdemes szem előtt tartani. Ezek leginkább a szerek Ph-jához kötődnek, vannak ugyanis olyan szerek, melyeket bizonyos felületeken nem szabad használni. Lássuk is pontosan miről van szó!

Mire figyelj, ha bolti készítményekkel takarítod a fürdőszobát?

Minden készítménynek, legyen házi vagy bolti, van valamilyen Ph értéke, egyszerűbben kifejezve, lehet savas, semleges vagy lúgos. A semleges szerekhez nincsenek megkötések, hiszen ezek bármilyen felületen használhatóak.

A savas szerek (0-5 Ph) márvány, zománc, mészkő felületek esetében nem használhatóak. Leginkább akkor érdemes bevetni őket, ha vízkőoldásról vagy lúgmaradvány eltávolításáról van szó.

A lúgos szerek 8-14 Ph érték között mozognak, és alumínium, horganyzott és festett részek esetében nem javasolt a használatuk. Zsíros, makacs szennyeződések eltávolítására és duguláselhárításra célszerű őket használni.

Fontos alapszabály a vegyszerhasználatkor, hogy a különböző vegyszereket tilos keverni, egymásra önteni, ugyanis a kémiai reakciók során mérges gázok keletkezhetnek, de akár még robbanást is előidézhetsz, hiszen egyes anyagok kölcsönhatása meglehetősen heves reakciót válthat ki.

Az adagolást is mindig tartsd be, a környezet és a saját egészséged érdekében is.

Fürdőszoba tisztítás természetesen

Mivel sokan tartanak a vegyszerek használatától, inkább a természetes megoldásokra törekszenek. Számos házi tisztítószert készíthetünk az otthon fellelhető alapanyagokból, melyek természetesek, ugyanakkor hatékonyak.

A gőz is egy nagyon természetes megoldás, és mostanában egyre elterjedtebb a használta. A gőztisztító berendezések között akadnak olcsóbb fajták is, melynek segítségével könnyedén tisztán tarthatod a fürdőszobádat, de a konyhában is bevetheted ezt a megoldást.

Azzal is meg tudjuk könnyíteni a takarítást, ha a napi használatot követően szárazra töröljük a csempét és a fugát, mert így megelőzhetjük, hogy penészes vagy vízköves legyen.

A házi készítmények keverése nem bonyolult feladat, mivel olyan, szinte minden háztartásban megtalálható alapanyagokat használhatsz hozzá, mint amilyen a citromlé, a ciromsav, az ecet vagy a szódabikarbóna.

Az ecet egy univerzális szer, a vízkőoldástól a szennyeződések eltávolításáig számos helyen beverhető. Bizonyos esetekben citromsavval vagy szódabikarbónával is kombinálhatjuk a nagyobb hatásfok elérésében. Fertőtlenítésre a konyhasó és a forró víz is elengedő lehet.

Miért lesz koszos a fuga és mit lehet tenni ellene?

A fugatisztítást senki sem szereti, ha szóba kerül, lelki szemeink előtt látjuk, ahogy fogkefével órákon át sikáljuk az fugákat meglehetősen kevés eredménnyel. A fugatisztítás pedig nem feltétlen ennyire macerás munka.

Természetes módon is tisztíthatjuk, forró víz, szódabikarbóna és/vagy ecet segítségével. Ha pedig megelőzni szeretnénk a fuga penészesedését vagy koszolódását, arra is számos módszer kínálkozik. Az egyik legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb, ha a mindennapi használat során száraz töröljük.

Emellett használhatunk fugaimpregnálót, mely megakadályozza, hogy a fuga nedves legyen. Ennek köszönhetően a penész nem telepszik meg, és a szennyeződések is nehezebben rakódnak le a fugán.

Mivel az impregnálók között akad olyan fajta, amely hajlamos megszínezni a fugát vagy a csempét, érdemes egy próbát végezni egy olyan helyen, ami kevésbé látható, például az ajtó vagy egy bútor mögötti részen.

WC tisztítás gyorsan és egyszerűen

A WC tisztán tartásához számos vegyszer kapható a boltokban is, de a WC-re akasztható illatosító-tisztító szerek is széles választéka lelhető fel. A WC tisztán tartásának legolcsóbb módja, azonban szintén a házi készítmények között keresendő.

Nem kell más, mint citromsav, forró víz és szódabikarbóna, de az ecet is nagyon hatékony. Ez utóbbit elég 10 vagy 20%-os koncentrációban a WC-be önteni, és forró vízzel leöblíteni. Ha tiszta és vízkőmentes WC-t szeretnél, ahhoz előbb egy csésze citromsavat érdemes a kagylóba önteni, majd várni egy keveset.

Ezután jöhet a forró vizes öblítés, majd egy csésze szódabikarbóna. Ezt követheti egy alapos súrolás, majd öblítés, enyhén citromsavas vízzel. Ne lepődj meg, ha pezseg, ez természetes reakció. A WC makulátlanul tiszta és vízkőmentes lesz.

Kép forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.