Lakásfelújítás

Fűtéskorszerűsítés okosan – Így csináld!

Az energiafelhasználás szinte minden háztartásban komoly kérdéseket vet fel, főleg a hidegebb hónapokban. Amikor megérkezik egy magasabb gázszámla, vagy az áramfogyasztás haladta meg a megszokott összegeket, akkor érdemes elgondolkodni, mit is tehetsz, hogy csökkentsd az energiafogyasztást. Persze nem az lesz a megoldás, hogy nem fűtesz, és inkább fázol.

Az első lépés, amit érdemes megfigyelni, hogy a lakás mennyire jó szigeteléssel bír? Megfelelően szigetel-e a fal, jó állapotban vannak-e a nyílászárók. Ha erre a kérdésre igen a válasz, akkor a fűtéshez kapcsolódó berendezéseket érdemes alaposabban szemügyre venni.

Persze nem kell egyszerre cserében gondolkodni, és azon tanakodni, hogyan lesz pénz a rendszer cseréjére. A felújítás is egy járható út, a megfelelő karbantartással, tisztítással segíthetünk azon, hogy a fűtés olcsóbb legyen.

Érdemes az alkatrészeket átnézni, hátha egyetlen kis rész cseréjével megoldódik a probléma. Természetesen vannak esetek, amikor a csere lesz a megoldás, viszont ebben az esetben érdemes a korszerűbb megoldásokra törekedni.

Meleg vizes fűtés esetén

Amikor meleg vízzel történik a fűtés, az első lépés az legyen, hogy a szivattyút ellenőriztetjük egy szakemberrel. Előfordulhat ugyanis, hogy a szivattyú már annyira régi, elöregedett, hogy ez dobja meg az energiafogyasztást.

Erre az egyedüli megoldás a csere, ám a szivattyú cseréje egy lényegesen költséghatékonyabb megoldás, mintha az egész rendszert ki kellene cserélni. Ez kezdetnek jó lehet a fűtés korszerűsítéséhez, és időt nyerhetsz vele, amíg lesz kedved, erőd és pénzed egy komplett felújításhoz.

Az is előfordulhat, hogy nem a rendszerrel van a gond, hanem azzal, hogy nincs jól beállítva, hogy melyik helyiségben milyen hőmérséklet legyen.

A legmodernebb megoldás, ha egy olyan számítógép vezérlésű rendszer kerül kiépítésre, ahol minden helyiségbe kerül egy termosztát, és csak az a szoba kerül felfűtésre, ahol valóban tartózkodik is valaki.

Gázkazán – fejújítás vagy csere?

Ha gázkazánod van, az éves karbantartást nagy segítségedre lehet abban, hogy az energiafogyasztás a lehető leghatékonyabb legyen. Érdemes a fűtésszezon előtt kihívni a szerelőt, aki felméri a gázkazán állapotát, állít rajta, esetleg felfedi a jövőben felmerülő hibákat. Így nemcsak takarékosabb, de biztonságosabb is lesz a rendszer.

A javításokat mindenképp érdemes elvégeztetni, és így arra is felkészülhetsz, ha a következő szezon előtt cserére lesz szükség a gázkazán esetében. Jobb megelőzni a problémát, mint a fűtésszezon közepén szembesülni egy elkerülhetetlen kazáncserével.

A kazáncserét akkor is érdemes megfontolni, ha alapvetően nincs gond a kazánnal, viszont már régi, elavult modellről van szó. A régi kazánok ugyanis nem működnek olyan hatásfokkal, mint az újabb modellek, és lehet, hogy ez okozza a magas energiafogyasztást.

Ezt is érdemes megkérdezni a szerelőtől, aki kijön elvégezni az éves karbantartást, felmérést. Ilyenkor mindenképp érdemes felmérni a lehetőségeinket. Ha már cserére kerül a sor, érdemes a modernebb vagy energiatakarékosabb megoldásokat is számításba venni.

Megújuló energiaforrások kihasználása

A napkollektorok használata manapság egyre elterjedtebb. Használhatóak egyrészt a meleg víz felmelegítésére, de akár fűtésrásegítésként is alkalmazhatóak.

Nem is gondolnád, hogy mennyit lehet spórolni pusztán azzal, ha a napenergia melegíti fel a vizet fürdéshez vagy mosogatáshoz. Ha pedig még a fűtéshez használt vizet is a nap melegíti fel, az komoly megtakarításokat jelenthet.

Természetesen ez egy nagyobb beruházást jelent, viszont hosszú távon megéri, és visszahozza az árát ez a befektetés. Persze nem kell megelégedni pusztán a meleg víz felmelegítésével, a napenergia fűtésre is használható.

Napkollektor nem minden házra szerelhető fel, nagyban függ az épület és persze a fűtési rendszer adottságaitól, ezért mielőtt napenergia felhasználásban gondolkodnál, érdemes felméretni, hogy az otthonodban erre milyen lehetőségek vannak.

Kép forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.