Támogatott tartalom

Gépjármű ellenőrzés és karbantartás

Szeretnéd a minimumra csökkenteni autód váratlan meghibásodásának esélyét? Rendszeres és ésszerű átnézés és karbantartás mellett időben felismerhetők a problémák. Így az utazás is biztonságos lesz, s nem kell autómentőre költened. Az alábbiakban a legfontosabb rendszeres teendőket vesszük sorra.

Ellenőrzés indulás előtt

Sokan elfelejtik, pedig vizsgaanyag is: a mindennapi első elindulás előtt van néhány teendő. A következők megfelelő állapotáról kell meggyőződni:

  • fék
  • gumiabroncsok
  • világítás
  • kormány
  • rendszámtábla
  • kilátás

Amennyiben ezek nincsenek rendben, nem kerülhetünk forgalomba, hiszen balesetet is okozhatunk.

Rendszeres karbantartás

Nyugodt lehetsz, ha időről időre szervízelteted a kocsit. Mutatjuk, miket kell gyakran átnézni.

Olajcsere

Sokan szeretnének ezen spórolni, pedig nem tesz jó a motornak. Városi használatban 10.000, míg hosszú távon 15.000 km-enként érdemes olajat cserélni.

Motor-hűtőfolyadék

A felforrt hűtővíz kimondottan nyári probléma. Gyakori előfordulása sajnos veszélyezteti a hengerfej-tömítést. Ez az oka, hogy érdemes a szintet mindig ellenőrizni, s a folyadékot pótolni. Ha a folyadékszint rendben van, akkor a hűtőventillátor meghibásodása okozhatja a problémát.

Gumiabroncsok

Hazánkban nem írja elő a törvény, hogy az évszaknak megfelelő gumik szükségesek. A biztosítónál viszont okozhat gondot, ha nem megfelelőt használtunk, amikor kár ért minket vagy kárt okoztunk. Javasolt cserélni az abroncsot, ha a mintázat mélysége már 1,6 mm-nél kisebb, hiszen ez nagymértékű kopást jelent. Sajnos a kopás hosszú féktávhoz, majd csúszásveszélyhez is vezet.

Fékek

Teljesen egyértelmű, hogy jó állapotú fékekkel mehetünk csak forgalomba. A fékbetétet, a féktárcsát, illetve a fékolajszintet minden félévben meg kell vizsgáltatni.

Akkumulátor állapota

A szélsőséges időjárási viszonyok az akksit is tönkre tehetik. Amennyiben nehezen indul a jármű, valószínűleg töltésre szorul. Komoly esetben a generátor problémája okozhatja a gyors lemerülést. Ilyenkor érdemes szervízhez fordulni. Alapvetően pedig minden hosszabb út előtt javasolt ellenőriztetni az akksit, így elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket.

Megéri a folyamatos javíttatás?

Az a kocsi, amelyet már jól ismerünk, számunkra nagy eszmei értéket képvisel. Persze eljön az a pont, ami után már nem éri meg költeni rá. Ha úgy érzed, túlságosan viszi a pénzt, talán érdemes lecserélni. A budapesti készpénzes autófelvásárlás sürgősen is elintézhető, így már keresheted is az új járgányt.

Összefoglalva: A gépjármű rendszeres ellenőrzésén és karbantartásán nemcsak a biztosítás, de az életünk is múlhat. Érdemes követni a javasolt teendőket, hogy biztonságosan közlekedjünk. Van, amiről magunk is meggyőződhetünk, de a legtöbb a szerviz feladata.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.