Lakásfelújítás

Gipszkarton: erre használhatod fel otthon!

A gipszkarton egyre nagyobb népszerűségre tesz szert az építőiparban és a DIY-közösségben is. Nem csoda, egy remek tulajdonságokkal bíró, megfizethető és nagyon praktikus anyagról van szó, amely számos belsőépítészeti megoldást lehetővé tesz.

Ha gyakorlott otthonfelújító vagy, magad is elvégezheted a gipszkartonozást, ehhez azonban szükséged lesz nemcsak a gipszkarton lapokra, de a felszerelésükhöz szükséges profilokra is. Cikkünkben erről lesz szó, tarts velünk!

Mi fán terem a gipszkarton?

Miért is ennyire népszerűek a gipszkarton termékek? Az előnyös tulajdonságuk miatt. A gipszkarton egy modern építőanyag, amely alapvetően papírból és gipszből áll. A gipszkarton lapok sok különféle méretben és vastagságban elérhetők, így minden igényre találni hozzá passzoló terméket.

Még környezetvédelmi szempontból is szuper anyag, a gipsz felhasználása ugyanis nem jár károsanyag kibocsátással, mivel a kártékony melléktermékeket a gyártás során eltávolítják. A kartonpapír pedig jellemzően újrahasznosított alapanyagokból készül. Körbe is értünk, íme a cirkuláris gazdaság piciben!

Mitől olyan népszerűek a gipszkarton termékek?

Erre könnyű választ adni: a gipszkarton praktikus, esztétikus és környezetbarát. Emellett sem előállítása, beépítése nem szennyezi a környezetet, és természetesen az emberi szervezetre sem ártalmas.

A kivitelezés vagy lakásfelújítás során építési törmelék pedig szinte alig keletkezik. A hab a tortán pedig az, hogy gipszkarton segítségével egészen különlegessé varázsolhatod otthonodat, határt tényleg csak a képzeleted tud szabni!

Ha mindez nem lenne elég, árát tekintve is kedvezőbb sok más építőanyagnál, emellett akár télen is dolgozhatunk vele. Hang- és hőszigetelő képessége szintén kiváló, és beépíteni is könnyű: kis súlyú és egyszerűen méretre vágható!

Kreativitás vagy praktikum? Kreativitás és praktikum!

A gipszkarton egyszerre végtelenül praktikus és teszi lehetővé a legvadabb ötletek megvalósítását. Nézzük is röviden, mire és hogyan használják! Kezdjük azzal, hogy gipszkartonozni általában beltéri műfaj. És bár léteznek általános, jól bevált megoldások, ezeket online meg is találhatjuk, emellett egészen kreatív ötletek is megvalósíthatók.

A gipszkarton lapokat szinte minden helyiségben használhatjuk. Legyen szó díszes álmennyezetről, egyenes falakról, térelválasztó falakról, vagy egyszerű polcrendszerről, sarokszekrényről, gipszkartonból mindent is ki lehet alakítani.

Ha a funkcionalitást nézzük, a gipszkarton lapok alapvetően burkolóanyagként működnek. A tetőterek beépítése során adja magát a gipszkarton, de emellett  akkor is érdemes megfontolni a gipszkarton használatát, ha a mennyezet repedezik, vagy egyszerűen csak fel szeretnénk dobni.

Vezetékeket, csöveket is könnyen elrejthetünk vele a házban, lakásban. Utóbbi esetében egyfajta szigetelésnek, válaszfalként, vagy fali polcrendszerként is ideális megoldás lehet. És habár nagyon népszerűek manapság a rusztikus falszerkezetek is, a falak festése és glettelése sem ment ki a divatból.

Ilyen esetekben azonban nagy az esélye annak is, hogy a falfelület nem lesz teljesen egyenes. A gipszkarton lapok alkalmazásával viszont szinte biztosan egyenes falakat alakíthatunk ki.

gipszkarton felhasználása otthon

Kép forrása: Freepik.com

Gipszkarton felrakása: nem olyan bonyolult!

A gipszkarton felszereléséhez nincs szükség szakemberre. Akár tapasztalat nélkül is belevághatunk, ha tisztában vagyunk a legfontosabb tudnivalókkal. Hiszen gyakorlat teszi a mestert, na meg persze a YouTube.

A gipszkarton profilok alapvetően a szerkezeti vázat adják, amire aztán néhány csavar segítségével felkerül maga a gipszkarton tábla. A hang-, vagy hőszigetelő anyagot ebbe a vázba szükséges beépíteni.

A különböző fajtájú gipszkarton lapok több funkciót is képesek ellátni. A különbség a tartószerkezet kialakításában rejlik:

  • ajtók beépítéséhez leginkább az UA profilokat célszerű használni,
  • gipszkarton falakhoz az UW- és a CW profilok ideálisak,
  • álmennyezetek készítéséhez a CD- és az UD profilok a leghatékonyabbak,
  • míg a sarokprofil – nevéből következően – a sarokponti rögzítésekhez ideális.

A Masterplast Hungária Kft. a hazai építőanyag-ipar egyik legmeghatározóbb szereplőjeként fontos pozícióval rendelkezik a homlokzati hőszigetelő, magastető-szigetelő és szárazépítészeti rendszerek piacán egyaránt. Kínálatukban hő-, hang- és vízszigetelő anyagok egyaránt kaphatók. Érdemes tehát felkeresni a honlapjukat, vagy a gipszkartonozz.hu oldalt!

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.