Lakásfelújítás

Glettelés házilag – Lépésről lépésre

A festést sokan végzik el házilag, hiszen nem túl nehéz feladat, ugyanakkor sokakat rettent el, hogy esetleg javítaniuk kell a falakon lévő kisebb repedéseket, esetleg az egész falat be kell glettelni.

Ez nagyon bonyolultnak tűnhet elsőre, pedig nem akkora munka, hogy ne lehessen házilag megcsinálni, mindössze ismerni kell a glettelés lépéseit, és a szükséges eszközöket. Ha ezeknek utánajártál, akkor bátran vágj bele!

Természetesen nem állítjuk, hogy a cikk elolvasása után profi glettelő mester válik belőled, de lesz annyi tudás a birtokodban, hogy sikerrel elvégezd a glettelést az otthonodban.

Mire lesz szükséged a gletteléshez?

A glettelés elvégzéséhez szükség lesz pár szerszámra, melyeket érdemes a munka megkezdése előtt beszerezni, hogy minden kéznél legyenek. A szükséges eszközök listája a következő:

  • takarófólia
  • glett
  • víz
  • vödör, amiben a glettet a vízzel összekevered
  • spakli
  • glettvas
  • csiszolóvászon
  • kézi csiszoló

Azt előre érdemes leszögezni, hogy a glettelés nem egy tiszta munkafolyamat, szóval a munka megkezdése előtt érdemes takarni a padlót és a bútorokat. A csiszolás is porral jár, szóval erre mindenképp légy felkészülve, és szerezz be takarófóliát és ragasztószalagot vagy maszkoló szalagot is.

Így keverd ki a glettanyagot!

A glett bekeverése nagyon egyszerű, nem kell hozzá más, mint víz és glettpor. Miután a glettport a vízbe szórtad, érdemes várni 3-5 percet, és csak azután elkeverni.

A keverést végezheted kézzel, de ha nagyobb mennyiségről van szó, akkor egy gépbefogott keverőszár megkönnyíti a dolgot, de persze e nélkül is ki lehet keverni a glettet.

Az állaga akkor lesz jó, ha egy kis adagot felemelsz a keverőszerszámmal, és nem potyog le. Ha túl híg, mehet bele még glettpor, ha túl sűrű, akkor pedig víz.

A kész glettet egy órán át tudod megfelelően használni, utána már elkezd megszilárdulni. Ennek értelmében mindig csak akkora mennyiséget keverj be, amennyire szükséged lesz, illetve egy óra alatt felkerül a falra. Többet nem érdemes, úgyis beszárad, és nem tudod majd használni.

Repedések és lyukak eltüntetése

Amikor festésre kerül a sor, akkor az első lépés mindig a fal előkészítése. Ez persze nem a gletteléssel kezdődik, hanem a fal lemosásával. Itt már előjönnek az első hibák, látszanak a repedések, a lyukak, egyes helyeken felhólyagosodik a festék, vagy akár le is potyog.

Ha nem kell a teljes falról leszedni a festéket, akkor elég lehet csak a repedések elfedése. A málló részeket a repedések mellől mindenképp távolítsd el. Ezután jöhet a rések nedvesítése, aztán maga a glett.

Tömködd be a glettet a lyukakba és a repedésekbe egy spatulya segítségével, majd simítsd el a falat egy adag glettanyaggal.

Ha egyik-másik repedés nagyon mély, akkor érdemes üvegszálas hézagerősítő szalagot használni a rések kitöltéséhez. Ezt a szalagot glettel könnyedén el tudod majd fedni.

A csiszolást is megúszhatod, ha az elsimított részt nedves szivaccsal áttörlöd, majd simítólappal átsimítod. Persze előfordulhat, hogy mégis csiszolni kell, ezt csiszológéppel, vagy ha csak kis repedésekről van szó, kézzel egy csiszolópapír segítségével is megteheted.

Így gletteld át a teljes falat!

Előfordul, hogy már olyan sok réteg festék van a falon, hogy célszerűbb az egészet lekaparni. Ezután mindenképp glettelni kell, hogy sima felületet kapj, és a festés szép legyen.

Előre le kell szögezni, hogy ez a munka jóval fáradtságosabb és hosszadalmasabb lesz. Ilyenkor mindig alulról felfelé és mindig egy irányba haladj.

Mindig annyi glett kerüljön a falra, amennyit el is tudsz dolgozni egy óra alatt. A felesleges anyagot egy hosszú „h” léccel hosszában és kereszt irányban is érdemes elegyengetni.

Mivel egy teljes fal glettelése meglehetősen nagy munka, kevesen mernek rá vállalkozni. Ha nem érezed magad kellően felkészültnek egy ekkora munkához, nyugodtan fordulj szakemberhez. Ám mindenképp érdemes előre tisztázni, hogy milyen szintű glettelési munkát szeretnél, hogy később ne legyen ebből vita, vagy félreértés.

Kép forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.