Támogatott tartalom

Gondolnád, hogy az irodai munkának is megvannak a kockázatai?

Amikor azt halljuk, hogy kockázatértékelés, munkavédelem, tűzvédelem, olykor ezek a dolgok igen távolinak, megfoghatatlannak tűnnek. Különösen akkor, ha irodai munkát végzünk, esetleg mindezt otthonunkban tesszük.

Home office-ban, vagy épp távmunkában. Bár a két fogalom nem azonos, sokan egyenlőnek gondolják ezt. Pedig a jogszabály szerint igenis van különbség. Sőt, bizonyos esetekben kockázatértékelést kell végezni a távmunka esetében is.

A távmunka szabályai szerint különbség van a képernyő előtti és az egyéb távmunkák között. Utóbbi esetben van szükség egyébként kockázatértékelésre, aminek célja, hogy tisztában legyen a munkavállaló azzal, hogy milyen veszélyforrások leselkednek rá a munkahelyen, és milyen szabályokat kell betartani az egészség, testi épség megőrzéséért.

Munkavédelmi oktatás

Talán unalmasnak hangozhat, de a biztonságos munkavégzés szempontjából fontos, hogy mindenki részt vegyen munkavédelmi oktatáson.

Ami történhet online és személyesen is, kiscsoportban vagy akár egyénileg. A munkavédelmi oktatás célja pedig, hogy a munkavállaló elméletben és gyakorlatban is megismerje, hogy melyek a biztonságos munkavégzés szabályai.

Ugyanígy fontos az is, hogy tisztában legyünk azzal, mit kell tennünk, ha például tűz keletkezik. Erről már a tűzvédelmi szabályzat ad felvilágosítást, amit szintén minden munkavállalónak meg kell ismernie.

Ezek a szabályok mind azért vannak, hogy védjék a munkavállalót és a munkáltatót is, nem szabad tehát félvállról venni a meglétüket és a bennük foglalt ismeretek elsajátítását.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.