Lakásfelújítás

Ha nem tudnánk dönteni: 5 érv a napelem mellett és ellene

A klímaválság miatt egyre inkább előtérbe kerül a környezettudatosság, fontosabbá válik a megújuló energiaforrások használata, ezért ma már hazánkban is igen népszerű a villamosenergia otthoni termelésére a napelemek használata.

Így manapság egyáltalán nem ritka, hogy az utcánkban sétálva minden ötödik házon láthatunk napelemeket a tetőn. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy miért érdemes kiépíteni saját házunkra is egy ilyen rendszert!

Mik is azok a napelemek?

A napsugarak a földre érve energiát adnak át, a napelem pedig egy olyan eszköz, mely képes ezt az energiát hasznosítani, hiszen felfogja és számunkra is használható villamosenergiává konvertálja azt.

Ez az energia már tökéletesen alkalmas a fűtésre, a világításra, az elektromos eszközeink meghajtására is. Az az alapelv, mely szerint egy ilyen rendszer működik az úgynevezett fotovoltaikus hatás, ezért a napelemet fotovoltaikus cellának is szokás nevezni.

Érvek a napelem mellett

Környezetbarát

Talán a legfontosabb érv egy ilyen rendszer kiépítése mellett, hogy rendkívül környezetbarát, hiszen egy kifogyhatatlan, természetes energiaforrást használ fel, szemben a folyamatosan fogyó foszillis égetéssel előállított energiával. Ráadásul a villamosenergiává alakítás közben sem bocsát ki káros anyagokat.

Visszahozza az árát

Egy napelem-kalkulátor segítségével könnyen kiszámolhatjuk, hogy egy napelemrendszer telepítése mennyibe kerülne számunkra, ami elsőre soknak tűnhet, ám rövid időn belül visszatermeli a saját árát. Érdemes belegondolni abba, hogy napelemek használatával a rezsiköltségeink akár 70%-ának búcsút inthetünk, ami nagy könnyebbség az egyre növő energiaárak mellett.

Felvehető rá támogatás

Szerencsére egyre több frontról támogatják a környezetbarát házakat, az Otthonfelújítási támogatás például a napelemrendszer felének a kiépítését is finanszírozza, a számlák bemutatásával visszaigényelhetjük a munkálatok összegének az 50%-át.

Emellett léteznek zöld hitelek, melyek szintén a megújuló energiaforrások mindennapi használatát támogatják, így kedvező kölcsönnel támogatják például a napelemrendszerek kiépítését is.

Növeli házunk értékét

Ha később ingatlanunk eladásában gondolkozunk, akkor egy napelemrendszer jelenléte nagyban emeli annak értékét, hiszen egyre többen keresnek kifejezetten ilyen felszereltségű házat maguknak. Emellett a vevőknek bátran elmesélhetjük, hogy mennyi havi kiadást spórolhatnak meg ezzel a rendszerrel, amit egy hagyományos energiaellátású házban bizony ki kellene fizetniük.

Önállóvá tesz

A növekvő energiaárak mellett egyre többet hallunk egy esetleges energiaválságról is, mely a szolgáltatások ingadozásával, kiesésével járhat. Ha saját napelemrendszerünk van, akkor sokkal kevésbé függünk majd a központi szolgáltatók hálózatától. Ráadásul ha a fűtés is napenergiáról működik, akkor még biztosabbak lehetünk az ellátásban.

Érvek a napelem ellen

Az egyik érv, amit több helyről hallhatunk, hogy drága a felszerelése. Mivel egy teljes rendszer kiépítéséről van szó, így valóban nagyobb kiadást jelenthet egy összegben, de érdemes megnéznünk a napelem-kalkulátorral, hogy pontosan mennyit kellene érte kifizetnünk. Ezután pedig lehet számolgatni, hogy ez az összeg mennyi idő alatt térül meg a számlák terén!

Hamar elhasználódik, tönkremegy – ezt az érvet is többen hangoztatják, fontos megjegyezni, hogy – mint minden megvásárolt termék esetében – érdemes szem előtt tartani a minőséget a napelemeknél is.

A népszerűség okán egyre több olyan gyártó jelent meg, melyek igen kedvező áron, de sajnos silány minőséget kínálnak, így vásárlás előtt tájékozódjunk a vállalt garanciákról, a várható élettartamról.

Számtalan érv sorakozik fel egy napelemrendszer kiépítése mellett – mi most ötöt emeltünk ki ebből fentebb. Ami biztos, ha spórolni szeretnénk a havi kiadásainkon, már akkor érdemes elgondolkodni a telepítésen, hiszen több maradhat havonta a családi kasszában.

Az már tényleg csak bónusz, hogy egy ilyen megoldással környezetünket is kíméljük!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.