Lakberendezés

Hálószoba ötletek – Így alakítsd ki az álomhálószobádat!

A hálószoba az a privát hely, ahová a nap végén elvonulhatsz, megpihenhetsz, relaxálhatsz, tehát meglehetősen fontos szerepe van az életedben. Ennek ellenére sokan csak nagyon kevés időt töltenek a berendezésével.

Legyen benne egy ágy, amibe belefekhetsz, egy szekrény, amibe a ruhákat rakhatod, és már meg is van. Pedig érdemes ennél egy kicsit több időt eltölteni vele, hiszen a lényeg, hogy olyan hangulata legyen, ahol ki tudsz kapcsolni, pihenhetsz, feltöltődhetsz.

Mivel hálószobák a legtöbb lakásban nem épp ideális módon vannak elrendezve, ezért sokszor kell trükközni. Előfordul, hogy túl kicsi a rendelkezésre álló tér, de olyan eset is előfordul, hogy a szoba alakja furcsa.

Az is lényeges kérdés, hogy kinek a hálószobájáról van szó, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a szülői vagy gyerek hálószobát szeretnél-e berendezni. A stílus szintén nem elhanyagolható szempont. Akarsz valamilyen irányzatot követni a hálószobádban vagy csak a praktikum a lényeg.

A következőkben segítünk eligazodni, hogy a hálószoba berendezését követően álmaid hálószobája legyen a végeredmény.

Ha csak kis tér áll a rendelkezésedre

kis lakás berendezése

Kép forrása: Pexels.com

Ha a hálószoba nagyon kicsi, akkor egyrészt az ágy elhelyezése lesz kulcskérdés, másrészt a nagyobb térérzet elérése, hogy ne érezd túl zsúfoltnak vagy nyomasztónak a teret. Kezdjük az ággyal. Az ágy a háló legnagyobb bútordarabja, és nem túl szerencsés, ha a többi bútornak már nem marad miatta hely.

Az elhelyezésénél ügyelj rá, hogy csak akkor told neki a falnak, ha ezzel nem akadályozod a közlekedést. Emellett az is jó megoldás, ha az ágy a szoba egyik sarkába, faltól falig kerül. Így természetesen le kell mondanod az éjjeli szekrényekről, de ezt az ágy fölé helyezett polccal pótolhatod.

Az éjjeli lámpák helyett használhatsz spotlámpát vagy fali lámpát, ami szintén helytakarékos megoldás. Ahhoz, hogy teret nyerj, érdemes a függőleges felületeket maximálisan kihasználni mennyezetig érő polcokkal, és az ágy alatti tér se maradjon kihasználatlan.

Színek tekintetében a világos tónusokra törekedj, a fehér és a bézs nagyon jó választás, mert visszatükrözik a fényt, ami így optikailag növeli a teret.

Ötletek téglalap alakú hálószobához

A téglalap alakú szobák általában szűkek és hosszúak. Ennek értelmében az ágyat a szoba közepére helyezni nem túl előnyös, inkább a szoba hosszába érdemes tenni, így marad hely más bútorok számára is. Ebben a térben az a kihívás, hogy ne érezd nyomasztónak a szűk teret.

Ilyen esetekben az éjjeli szekrénynek akad hely az ágy mellett, de ha mégsem, akkor a falra rögzített polc itt is bevethető. Ha nem ragaszkodsz a francia ágyhoz, akkor a kihúzható vagy egy személyes ágy használatával több teret nyerhetsz.

Színek tekintetében érdemes meleg árnyalatokat használni a téglalap alakú szobákban, mint a vörös, a narancs vagy a sárga. Ezek a színek a rövidebb falszakaszokra kerüljenek, a hosszabbak lehetnek világosabb árnyalatúak, vagy fehérek, így a térérzet megtöri a szoba hosszát.

Az is jó megoldás, ha a hosszú szobát két részre osztod, az egyik fele a pihenésé, ahol az ágyad áll, a másik pedig dolgozó vagy a lazuló rész, ahol egy asztalt, olvasófotelt is elhelyezhetsz. A hosszú falra eltérő méretű képek, dekorációk kerüljenek, ezzel szintén megtörheted a szoba hosszának hangsúlyát.

Ha a hálód a tetőtérben van

A tetőtéri szobák berendezésének nehézségét a tető egyedi formája adja, illetve a padló teherbírása is lényeges kérdés lehet. Kerüld el a zsúfoltságot, csak olyan bútorok kerüljenek be, amikre valóban szükség van.

A fény is lényeges szempont. Ha a tetőtéri ablakok nem biztosítanak megfelelő világosságot, akkor erről külön kell gondoskodni. A spotlámpa egy nagyon helytakarékos megoldás, érdemes ilyet választani.

Szülői hálószoba

hálószoba ötletek

Kép forrása: Pexels.com

Természetesen nemcsak a tér adottságait, hanem a szoba használóját is figyelembe kell venni a háló berendezésénél. Ha házastársi hálóról van szó, akkor két ember igényeinek kell megfelelnie. Sokszor előfordul, hogy a szülői háló személytelen lesz, mert nem sikerül mindkét fél igényeit egyensúlyba hozni.

Amennyiben a bútorok kiválasztásánál inkább a praktikumra és a funkcionalitásra törekszel, akkor a dekorációval lehet egy kis életet, színt csempészni a hálóba. Ha a tér engedi, kerüljön pad az ágy végébe, ez akár tárolóként is funkcionálhat.

A tükör felhelyezése is jó megoldás, egyrészt praktikus, másrészt visszatükrözi a fényt, nagyítja a teret. Az ágyra kerüljenek díszpárnák és ágytakaró, ezek lehetnek színesek is. Az ágy mellé tegyél szőnyeget, ha fa vagy laminált padló van, melynek színe passzol az ágytakaróval és a párnákkal.

Így alakítsd ki a gyerekek hálószobáját!

A gyerekszobák esetében leginkább azt kell figyelembe venni, hogy a gyerkőc folyamatosan nő, előbb-utóbb tini lesz, így a szobáját fel kell újítani, át kell rendezni. Ezt egyébként pár évente meg kell tenni, ahogyan nő, hiszen más az elvárás egy babaszobában, egy ovis vagy egy iskolás gyerek esetében.

A színsémák mindig legyenek egyszerűek, törekedj a világosabb színekre, hiszen ezeket pár év múlva könnyebb lesz átfesteni. Fontos, hogy sok tároló kerüljön a gyerekszobába, hogy elnyelje a játékokat. A gyerekszőnyegek kiválasztásánál inkább rövid szálú, könnyen tisztítható darabokat keresd.

  • Ötletek lányoknak: a lányszobák egyedi báját a meleg, halvány színekkel tudod megteremteni. A fehér mindig jó ötlet, hiszen a gyerekszobák általában a legkisebb szobák a házban, ezzel növelheted a helyiség térérzetét. A világos falra kerülhetnek falragaszok olyan témában, amit a gyerkőc szeret.
  • Ötletek fiúknak: fiúk esetében is úgy kell kialakítani a szobát, hogy az tükrözze kis lakója személyiségét. Hogy elkerüld a komor hangulatot vagy a nyomasztó teret, érdemes a falakat fehér vagy bézs árnyalatúra festeni, az ajtó viszont lehet sötét, zöld vagy kék, amit a gyerkőc szeretne. A bútorok között is lehetnek sötétebb darabok. Világtérképekkel, kosárpalánkkal, vagy fekete írható táblával is feldobhatod a falat.

Amitől modern lesz a haló

A modern hálók alapszíne természetes és semleges színek, mint a bézs, a szürke vagy a barna. Minták közül az absztrakt és a geometriai minták jellemzik.

A bútorok esetében a fa jellemző, illetve a praktikum szem előtt tartása. Szőnyegek esetében is a könnyen tisztítható vagy a koszt elfedő poliészter szőnyegek gyakoriak. Az ablakok esetében függöny helyett inkább rolós sötétítőt válassz.

Így néz ki egy klasszikus hálószoba

hálószoba

Kép forrása: Pexels.com

A klasszikus háló esetében a világos, semleges árnyalatok és a pasztellszínek jellemzőek. Az ágyak közül a mindkét végén támlás ágyak illenek ebbe a stílusba, az ágy anyaga lehet fa, de akár fém is. Kerülhet rá földig lelógó ágytakaró és sok díszpárna.

Az anyagok közül a gyapjú vagy a pamut jellemző, ebből az anyagból készüljön a szőnyeg, de akár az ágytakaró is. Az ablakokra kerülhet függöny, a falakra arany vagy ezüst árnyalatú fémcsík.

Ha a rusztikus stílust kedveled

A rusztikus stílusban a kert színei köszönnek vissza, mint a barna, zöld, sárga és vörös, illetve ezek árnyalatai. Az ágy fa vagy fém legyen, a falakra pedig fa vagy téglahatású tapéta kerüljön. A mennyezetre kerülhetnek álgerendák, természetesen fából. A függönyök egyszínűek vagy kockásak legyenek, hiszen ezt a stílust az egyszerűség és a letisztultság jellemzi.

Így varázsolj vintage hangulatot!

A vintage hangulatot bézs és pasztellszínekkel érheted el, mint a halványrózsaszín, a lila, a világoskék, illetve a bézs és a szürke. Az antik hatás is jellemző, így az ágytámla is lehet ilyen. Az ágy esetében a fehér szín ideális. A gazdag mintázottság visszatükröződhet a falakon, a dekorációs elemeken és bútorokon egyaránt.

Képek forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.