Lakberendezés

Hangoljuk otthonunkat is a modern technológiákra!

Ahogyan az élet minden területén, úgy az ingatlanpiacon is megjelentek modern technológiák, melyek kényelmesebbé, biztonságosabbá, és persze értékesebbé is teszik otthonainkat.

Az okos otthonok kialakítása egyre népszerűbb, a fejlődés pedig sosem áll meg. Mindig lesznek újabb és újabb technológiák, amelyeket beépíthetünk lakásunk bármely helyiségébe. Jelenleg mik ezek a lehetőségek? Mutatjuk!

okosotthon

Kép forrása: Pexels.com

Egyes eszközök és technológiák bár specifikusak, többségük mégis a lakás teljes egészén alkalmazható. Ilyenek például a nyílászárók és árnyékolók, a világítótestek, fűtő- és hűtőtestek, valamint a média eszközök egyaránt.

Lehetőségünk van így tehát a lakás bármely pontján található ablak és ajtó nyitására, zárására, az árnyékolók fel- és lehúzására, a hőmérséklet szabályozására, a páraszint növelésére és csökkentésére, zenelejátszásra és telefonálásra egyaránt.

Mindezen funkciók automatizálhatóak is a szükséges érzékelők megléte esetén. Önállóan figyelik például a hőmérsékletet és a fényviszonyokat, az időjárást és a mozgást egyaránt.

Megjegyzik szokásainkat, majd ezek alapján hoznak önálló döntéseket, optimalizálják fogyasztásunk: bekapcsolja a fűtést ha hideg van, becsukja az ablakot ha vihar közeleg, felkapcsolja a lámpát ha valaki a helyiségben tartózkodik, és még számos egyéb funkcióra is képes.

A rendszer programozható is! Amennyiben nem szeretnénk, hogy az előbbiekben leírtak alapján automatikusan hozzon döntéseket, úgy mi magunk is előre megmondhatjuk “neki” mit tegyen. Reggel hétkor húzza fel az árnyékolókat, kapcsolja be a kávéfőzőt, indítsa el kedvenc dalunkat, vagy épp csend és nyugalom legyen akár egész délelőtt. Mindez csak rajtunk múlik!

okosotthon

Kép forrása: Pexels.com

Az okos otthonokat érintő legfontosabb kérdés: mennyire biztonságos lakásunkat és szokásainkat az online térben tárolni? A mai kor egyik jellegzetessége, hogy mindent felhőkben tárolunk, online éljük az életünket, böngészőnk tudja minden felhasználónevünket és jelszavunkat, akkor miért félnénk éppen ettől?

Nem mellesleg, rengeteg olyan beépíthető eszköz és funkció létezik, amelyek kiemelt biztonságot nyújtanak otthonunknak. Ilyenek például a mozgásérzékelő-, távolról is irányítható kamerák, központi zárak mind az ablakokra, mind az ajtókra, a kaputelefon rendszer, valamint a riasztó berendezések egyaránt.

Ezek mind mind csatlakoztathatók egy közös hálózathoz, így bármi gyanús esemény kapcsán értesítést küldenek. Mi lehet tehát annál biztonságosabb, ha távollétünk esetén is figyelhetjük otthonunkat?!

Mindez miért éri meg? A legkézenfekvőbb válasz egyértelműen a kényelem, azonban számos egyéb előnnyel is bír még emellett:

 • energiatakarékos
 • komfort érzetet nyújt
 • időt takarít meg
 • egyszerű, távoli elérés
 • időzíthető, automatizálható folyamatok
 • biztonságos
 • telepítése bármikor megtörténhet
 • bővítése szinte végtelen
 • növeli az ingatlan értékét

És ahogyan az mindig lenni szokott, az előnyök mellett hátrányok is megjelenhetnek, szerencsére elenyésző hányadban:

 • nem megfelelő kiépítés biztonsági problémákat okozhat
 • folyamatos áram- és internet elérés szükséges a működéshez
 • használata minimális szintű technikai tudást igényel

Képek forrása: Pexels.com

Forrás: Rackhost.hu


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.