Lakásfelújítás

Három tipp, amivel csökkentheted a fűtésszámlád

Az energiaválság kellős közepén vagyunk. Riasztó ütemben emelkedik a gáz és az áram ára. Egy lakás fűtése rengeteg energiát felemészt, ami jelentős terheket ró a háztartások költségvetésére.

A jelenlegi rezsiárakkal sajnos elkerülhetetlen a növekedés, de érdemes megjegyezni néhány egyszerű szabályt, ami segíthet a lakás hőfelhasználási mutatószámainak optimalizálásával kapcsolatban.

Nézzünk utána, milyen módszerekkel csökkenthetőek leghatékonyabban a kiadások?

Szigetelési kérdéskör

A fűtésszámlák magas költségeket generálnak. Csökkentésük érdekében érdemes otthoni auditot tartani, aminek keretében a műanyag ablak és ajtó opciók optimális szigetelési tematikájára érdemes fókuszálni. Sajnos a nem megfelelően működő szellőzőrendszerek, valamint a falak, ablakok, tetők és padlók rossz hőszigetelése hatalmas hőveszteségeket generál.

Egy rosszul működő szigetelési szisztéma az állandó beltéri hőmérséklet fenntartásához több energiát használ fel, így az első tipp egyértelműen az ablakok és ajtók tömítésének cizellálása, ami persze jelentheti egy teljes ablakcsere megvalósítását is.

Optimális hőmérséklet

A radiátorokkal hatékonyan működő termosztátok lehetővé teszik a lakás ésszerű hőgazdálkodását. A hőmérséklet mindössze 1 Celsius-fokkal történő csökkentése körülbelül 5-6 százalékos megtakarítást eredményezhet. A helyiségek hőmérsékletét az egyéni igényekhez kell igazítani.

Érdemes azonban észben tartani, hogy akkor érzünk hőkomfortot, amikor nem fázunk, de túl melegünk sincs. Amikor elutazunk például hétvégére, ne kapcsoljuk le teljesen a fűtést, hanem csak pár fokkal csökkentsük. Így nem tart majd sokáig a helyiség ismételt felmelegítése.

A fűtés teljes kikapcsolása megtakarítás helyett növeli az energiaköltségeket. A hűtött falakat nem lehet néhány óra alatt felfűteni, még akkor sem, ha a termosztát maximális hőfokra van állítva.

Észszerű szellőztetés

A lakás szellőztetése során rengeteget veszíthetünk a benti melegből. A levegőcserére azonban szükség van, mert a lecsapódó nedvesség hozzájárul a gomba és penész kialakulásához a falakon. Ahelyett azonban, hogy egész nap nyitva hagynánk az ablakokat, a legjobb, ha rövid ideig, de intenzíven szellőztetünk.

Ennek köszönhetően csak minimális hőt veszítünk, és nem hűtjük le a helyiséget. Abban a pillanatban, amikor friss levegőt érzünk a szobában, biztosak lehetünk benne, hogy kicserélődött. A helyiségeket naponta legalább 5 percig muszáj szellőztetni.

Kép forrása: Adobe Stock

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.