Élet-Stílus

Hatékony csomagolás költözés során

Egy felmérés során az emberek harmada sorolta a válást vagy szakítást, illetve ugyanennyi a gyermekvállalást a legstresszesebb dolgok közé. A megkérdezettnek azonban 57%-a a költözést is ide sorolta, a 18 és 24 év közöttieknek pedig 27%-a mondta azt, hogy lehetőség szerint soha többet nem költözne.

Senki nem hibáztat tehát, ha úgy érzed, a teljes összeomlás szélén állsz, miközben próbálod rendszerezni az összes tárgyadat. Van azonban néhány technika, ami ha a késésben lévő költöztető kamion problémáját nem is, de a csomagolással kapcsolatos nehézségeket segít megoldani.

Doboz, doboz, de milyen?

költözés

Kép forrása: Pexels.com

Költözésnél még ha az adott tárgyak önmagában könnyűek is, a lezárt dobozok szinte biztos, hogy megdolgoztatják majd az izmokat. Éppen ezért nem mindegy, milyen dobozokba csomagolsz!

Ahogyan arról írt már a Wanapack-Miniker egy korábbi blog bejegyzésében, a könnyebb tárgyakhoz megfelelő lehet a “sima” kartondoboz, a nehezebbekhez viszont célszerű hullámkartont választani. És hogy ez miért van így?

A karton alapvetően újrahasznosított papírból készült, többrétegű csomagolóanyag. A hullámkarton készítésekor azonban beiktatnak egy “extra lépést”, egy rétegnyi hullámpapír formájában.

Ez 2 vagy 4 egyszerű kartonréteg közé kerül és jelentősen erősebbé teszi az így elkészülő anyagot. Ennek oka a hullámpapír formája, hajtogatása ugyanis bizonyos értelemben flexibilisebbé, ezáltal pedig strapabíróbbá teszi a dobozt.

Tehát:

Ha tudod, hogy nagyobb mennyiségeket fogsz belepréselni a dobozba, válassz hullámkartont!

Honnan?

A jó magyar házi praktikákhoz hűen a legtöbben szeretik megoldani a költözést a boltból kért/vett dobozokkal.

Ennek természetesen hatalmas előnyei vannak. Egyrészt, a kedvenc bolti eladótól szerezni ingyen dobozt vitathatatlanul olcsóbb, mint megvenni azt. Másrészt, ez egy tökéletes formája annak, hogy nem csak környezetbarát anyagot használunk, de a fenntarthatóság jegyében előbb újra felhasználunk, majd utána újrahasznosítunk csak.

Ugyanakkor a Te érdekedben megéri átgondolni az új dobozokba való beruházást. Az egyszer már szállításra használt csomagolóanyagok még ha újrafelhasználhatók is, valószínűleg valamivel rosszabb állapotúak, mint az újak.

Már legalább egyszer nagyobb tömeget hordoztak magukban, túléltek egy leragasztást, egy felbontást, ki tudja, hány száz kilométer utazást, talán esőt is. Mindezek miatt sokkal sérülékenyebbek, nagyobb az esélye, hogy esetleg meghajlottak már – így pedig lehetséges, hogy a beléjük kerülő tárgyaid megsérülnek, esetleg a doboz elszakad.

Ezek alapján a következő tanács:

Kisebb súlyú, kevésbé sérülékeny tárgyakhoz újrafelhasználás, törékenyekhez, nagyokhoz új.

Hogyan?

kulcs

Kép forrása: Pexels.com

Volt már szó kartonokról, boltból kapott dobozokról, de hatalmas költözéses tippekre még mindig nem került sor. Most ez következik.

  • Készülj fel! Igen, lélekben is, de nagyon megkönnyítheted a saját dolgod, ha előre összeírod, hogy mit hogyan szeretnél pakolni. Persze a valóságban sok minden módosulhat, de ha már van egy alapvető elképzelésed, jelentősen lerövidítheted az üres dobozok felett, fejvakarással töltött percek számát.
  • Szelektálj! Ezt mindig könnyebb mondani, mint megcsinálni, de próbáld úgy felfogni a költözésed, mint egy hatalmas lehetőség arra, hogy megválj a felesleges dolgaidtól! Kevesebb dolgot kell így magaddal vinned, és az új helyen is egyszerűbb lesz kicsomagolni!
  • Készülj fel 2.0 – vagyis kezdd időben! Ha nyáron költözöl, a télikabátokat már hetekkel korábban is elrakhatod, télen pedig rövidnadrágokra lesz kevésszer szükséged. A mindennapokban nem szükséges tárgyaidat sokkal korábban bepakolhatod, így a véghajrában kevesebb dolog miatt kell majd aggódnod.
  • Válassz jól dobozt! Ha már megtervezted, mi megy egyazon dobozba, azt is ki kell választanod, pontosan melyik dobozba. Ha az összsúly kisebb, jöhet a sima karton. A könyveidet viszont bölcsebb hullámkartonba rakni.
  • Keverj! A vázák becsomagolhatók két vastag pulóverbe, a könyvek közötti rések pedig betölthetők fűszeres zacskókkal is. Ha legalább nagy vonalakban fejben tudod tartani (vagy feljegyzed), mi hova kerül, a különböző jellegű tárgyak összekeverése nem fogja megnehezíteni a kipakolást.
  • Menj biztosra! A hullámkarton sokat bír, de ez sem csodaszer. A törékeny dolgokat tekerd még egy réteg hullámpapírba, légpárnás fóliába vagy használj térkitöltőket – olyan speciális anyagokat, amelyeknek az a szerepe, hogy a dobozban a benne lévő tárgy kevesebbet tudjon mozogni, vagyis kisebb legyen a törés esélye.

Bár azt senki nem vitatja, hogy a költözés stresszes és (általában) hosszú folyamat, ezekkel a tippekkel talán a csomagolás kicsit hatékonyabb – kicsit egyszerűbb lesz.

Ha pedig egy megbízható partnerre lenne szükséged, keresd a Wanapack-Minikert! A költözéshez szükséges csomagolóanyagok széles választékával, további jótanácsokkal és magas fokú szakértelemmel várják ügyfeleiket, hogy a csomagolás ne legyen rettegett része a költözésnek.

Képek forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.