Kert

Hogy készül a térkő?

A ház körüli gondozott terület és a kert kényelmes úthálózata a feltétele a háztáji tér kényelmes használatának. Az utak, udvarok, sikátorok vagy autóbehajtók esztétikája és minősége nem csak a kényelmes mozgás szempontjából fontos, hanem a terület vizuális hatását is befolyásolja – magán és közterületen egyaránt. Jelenleg az építészet állandó elemeinek tökéletes finisére szolgáló legnépszerűbb anyagok a térkövek.

Első lépés – Földmunka

térkő lerakása előtt az előre jelzett forgalomtól függően megfelelő mélységű bemélyedést kell készíteni. Ha nagyok a felületre ható erők, akkor nyilván mélyebbet, ha kerti utat tervezünk, elegendő a 15-20 centiméter. A munka kézzel is elvégezhető, ha kicsi a terület, nagy placcokra ajánlott speciális berendezéseket igénybe venni.

Fontos a mélyedés fenekének megfelelő profilozása és tömörítése, hogy a víz könnyen elvezethető legyen. Ha a terület mérete megnehezíti vagy akár lehetetlenné teszi a lejtők kialakítását, gondoskodni kell a burkolat lineáris vízelvezetéséről. A felület tartósságának feltétele annak az aljzatnak a megerősítése, amelyre fektetik.

A termőtalaj eltávolítása után a talajt fel kell aprítani, majd kevés vízzel és cementtel össze kell keverni. Mielőtt elkezd kötődni, tömörítjük a felületet.

Második lépés – Szegélyezés

A használt szegélyek típusa a felület rendeltetésétől függ. A közönséges járdalap opciókhoz általában járdaszegélyt vagy palánkot választunk, felhajtóknál útszegélyre van szükség.

Figyelni kell a kivitelezés pontosságára és esztétikájára, különösen az utóbbira, hiszen az a feladatuk, hogy a felületet valamivel a környező sík felett fejezzék be. Egy ilyen szerkezet megakadályozza a térkő szennyeződését az áramló víz által lerakódott talajjal.

A szegélyeket a tömörített betonkeverék egy rétegére rögzítik, és amikor az megköt, a szegély belső oldalán lévő teret kitöltik például cementtel kevert nedves homokkal, amely az alapréteg lesz, a külső felületen pedig oldalt – feltöltjük talajjal.

Harmadik lépés – Felület

Helyezzük a térkő kockákat az előkészített felületre tetszőleges mintában vagy sorokban. Az egyes blokkokat a lehető legszorosabban és egymáshoz közel kell elhelyezni. Ha nem is tervezünk színes mintákat a felületre, érdemes három palettáról felváltva rendezni az elemeket.

Ily módon a felület érdekes tónust kap. Fektetés közben az alapon mozogni tilos, de a már lerakott felületen történő járásnak nincs ellenjavallata. Az élelemek beállításához ajánlatos megfelelő eszközöket használni, például betonhoz gyémánt tárcsával ellátott köszörűt vagy speciális guillotine-t.

Amikor a teljes felületet lefektetjük, speciális felületvibrátorral kell vibrálni, vagy más módon megnyomni. Fontos, hogy az egyenetlenségeket úgy távolítsuk el, hogy ne sértsük meg a burkolatot.

Ezt követően vékony réteg homokot öntünk a kockákra, ez impregnálja a felületet, vagyis csökkenti az anyag nedvszívó képességét, és erősíti a por behatolásával szembeni ellenállását.

Kép forrása: Dreamstime.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.