Gasztro

Hogyan fűszerezzük a gyümölcsöket és a zöldségeket?

Nagyon sokan mindig ugyanazokat az ízeket keressük és megfeledkezünk róla, hogy mennyi finom változata létezik egy-egy élelmiszernek.

Erre jó példát jelentenek a zöldségek, melyeket általában sóval, borssal, vagy vajon megfuttatva fogyasztunk, pedig a legtöbb zöldség íze sokkal jobban kiemelhető a megfelelő fűszerezéssel.

Bár a zöldségek és gyümölcsök fűszerezésének végeláthatatlan kombinációit próbálhatjuk ki, van néhány nagyon jól bevált együttes. Az alábbi kombinációk kiválóan egészítik ki a gyümölcsöket és zöldségeket, érdemes kipróbálni.

Érdemes kevés fűszert használni, hogy pontosan megismerhessük a kombinációk ízeit. Nézzük, mit mivel érdemes vegyíteni:

Zöldségek fűszerezése

Az alábbi fűszerekkel még jobban kiemelhetjük a zöldségek aromáját:

  • Articsóka – babérlevél, petrezselyem, oregánó, kakukkfű
  • Spárga – fokhagyma, citrom, hagyma, mogyoróhagyma, szezámmag, tárkony
  • Cékla – csillagánizs, szegfűbors, bazsalikom, kapor, gyömbér, menta
  • Kaliforniai paprika – bazsalikom, oregánó, rozmaring
  • Brokkoli – pirospaprika, borsikafű, kurkuma
  • Káposzta – fűszerkömény, zellermag, borókabogyó, tárkony
  • Sárgarépa – csillagánizs, babérlevél, köménymag, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, menta, zsálya, tárkony
  • Karfiol – mogyoróhagyma, koriander, zsálya, kurkuma
  • Kukorica – bazsalikom, mogyoróhagyma, tőkehal, oregánó
  • Uborka – kapor, menta
  • Padlizsán – bazsalikom, kömény, majoránna, oregánó
  • Édeskömény – fűszerkömény, édesköménymag, rozmaring, kakukkfű
  • Zöldbab – bazsalikom, kapor, fokhagyma, hagyma, borsikafű
  • Gomba – fekete bors, majoránna, szerecsendió, petrezselyem, oregánó, zsálya, tárkony, kakukkfű
  • Hagyma – köménymag, mustármag, szerecsendió, oregánó, zsálya, kakukkfű
  • Borsó – menta, hagyma, petrezselyem, rozmaring, tárkony, kurkuma
  • Burgonya – fűszerkömény, mogyoróhagyma, kapor, paprika, petrezselyem, kakukkfű, kurkuma
  • Spenót – kapor, szerecsendió, tárkony
  • Édesburgonya – kardamom, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió
  • Paradicsom – bazsalikom, koriander, kömény, édesköménymag, fokhagyma, oregánó, piros bors, fekete bors, rozmaring, sáfrány, tárkony, kakukkfű
  • Cukkini – bazsalikom, oregánó

Gyümölcsök fűszerezése

A fűszerezés kapcsán a gyümölcsök esetében még rosszabb a helyzet, mint a zöldségeknél. Jellemzően megcukrozzák a gyümölcsöket. Remélem, hogy az alábbiak segítenek abban, hogy távolabbra lássunk, mint két kanál cukor.

  • Alma – kardamom, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, mogyoró
  • Bogyók (eper, áfonya, fekete bogyós gyümölcsök és málna) – fekete bors, menta, csillagánizs
  • Vörös áfonya – szegfűszeg, gyömbér
  • Mangó – koriander
  • Narancs – kardamom, menta, kakukkfű
  • Őszibarack – szegfűszeg, szerecsendió
  • Körte – babérlevél, fekete bors, kardamom, fahéj, csillagánizs
  • Ananász – szegfűszeg, gyömbér, citromfű, menta, rozmaring levél
  • Szilva – fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, csillagánizs

Bátran próbáljuk ki a gyümölcsöket cukor hozzáadása nélkül is – garantáltan egészen más élményt fog nyújtani!

Kép forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Gasztro

Comments are closed.