Kert

Hogyan gondozzuk, teleltessük az olajfát?

Mediterrán hangulatot teremthetünk egy kis méretű teraszon is, ha kaspóba ültetett olajfát helyezünk el rajta.

Az olajfa kaspóba ültettve könnyen kezelhető növénynek számít, bár szívósságának ellenére a téli időszakban védelmet kell biztosítanunk számára.

A megfelelő fejlődés érdekében az alábbi hasznos információkat érdemes figyelembe vennünk.

Az olívafa (Oleaeuropea) meleg és forró klímás országokban őshonos növény. Az olajfákat különösen a Földközi -tenger térségében termesztik, amely termésének köszönhetjük a népszerű olívaolajat. De a növény megtalálható Ázsiában és Dél -Afrikában is.

Ezek az örökzöld cserjék és fák meglehetősen lassan nőnek, de végső méretük elérheti a két -három méter magasságot is. Levelei hosszúkásak és ezüstszürke-zöld színűek. Optimális körülmények között az olajfák tavasszal virágoznak, ősszel pedig gyümölcsöt termelnek, ami sajnos a kaspóba ültetett növényeknél általában elmarad.

A hideg tél miatt a mi térségünkben az olívafák leginkább konténeres növényként vannak jelen. A szezon idejére a teraszra költöznek, vagy a kertet díszítik. Tél előtt viszont fagymentes télikertbe szükséges őket áthelyezni. Van néhány fajta, ami „fagytűrő” , de ezek a fajták is maximum -10 fokig.

Olívafa kaspóban : napsütés, vízáteresztő föld

olajfa

Kép forrása: Pottery Pots

A kaspóba ültetett olívafát direkt napsütésre és lehetőség szerint meleg, déli oldalra helyezzük. Ameddig csak lehetséges jó, ha szabad levegőn áll. Ha bevisszük fontos, hogy legyen a helyiségben természetes fény, ha nem jut elegendő fényhez, az a levelek elvesztéséhez vezet.

Hogy minden ága kellő napfényt kapjon, gyakran ajánljuk a kaspó rendszeres forgatását. Ez leginkább akkor fontos, ha a virágzásra és a gyümölcs esélyére helyezik a hangsúlyt. Előnyös, ha közvetlenül egy déli fekvésű fal előtt helyezkedik el, mert akkor az olajfa éjszaka is kap némi tárolt hőt.

Az „Olea europea” a kiváló minőségű földet igényel, 7-8 pH, amely áteresztő és szerkezetileg stabil. Nem szabad, hogy túl gazdag legyen tápanyagokban, mert az olajfa valójában a szegény talajokra specializálódott.

Kaspóban nevelt olívafa gondozása

Ha megtaláljuk a megfelelő helyet, az olívafa egy könnyen kezelhető növénynek számít. A következő minimális követelményre érdemes figyelni, hogy a fa szépen növekedjen:

  • Keveset öntözés: a származást figyelembe véve az olívafát semmiesetre sem szabad sokat öntözni. A föld felszínét nyugodtan engedjük kiszáradni, mielőtt újra öntöznénk. A túlöntözést és a teljes kiszáradást is mindenképp kerüljük.
  • Ritkán tápoldatozni: A tápanyagban szegény talajt nem szabad gyakran tápoldatozni. Elegendő kétévente március és augusztus között. A kertészetekben kapható mediterrán növényeknek kapható tápoldat megfelelő az olívafának. Az ültetést követő első hat hétben elegendő a friss talaj, nem szükséges tápozni.
  • Évente metszeni: évente vagy kétévente ősszel igény szerint tudja formázni az olívafát, bokornak vagy fának. Gyakori nyírás hatására bokrosodni fog.

Olívafa átteleltetése kaspóban

A fagy beállta előtt szükséges a fát világos, meleg helyre helyezni.

Semmi esetre sem szabad, hogy a föld átfagyjon! A hűvösebb idővel a túlzott nedvesedéstől is óvni szükséges, hiszen a sok csapadék nem jellemző erre a fajta származási helyére.

A biztos teltetésre a legmegfelelőbb egy fűtetlen világos helység a házban, folyosón. 0 és +5, max 10 fok körüli hőfok az optimális.

A teleltetés november-decembertől március-áprilisig szükségszerű. Amint a hőfok eléri a 12 fokot szükséges az olívafát több fényre helyezni, akár zárt helységben is.

Télen egyáltalán nem szükséges tápoldatozni a fát, locsolni is csak mérsékelten javasolt. A földlabdának sem kiszáradnia, sem túl nedvesnek nem szabad lennie.

Olívafa átültetése: Mikor és milyen kaspóba?

olajfa

Kép forrása: Pottery Pots

A kaspónak legalább olyan szélesnek kell lennie, mint a fa koronája. A föld legyen áteresztő, a kaspó alján legyen egy vagy több vízkifolyó nyílás a felesleges víz elvezetésére.

Mikor szükséges átültetni? A növekedéshez szükséges a rendszeres átültetés. Kezdetben minden évben kora tavasszal ajánlatos az átültetés, később két-háromévente elegendő. A kezdetekor, a kis olívafát semmiképpen ne ültessük túl nagy kaspóba.

Az új kaspó legalább 4 cm-rel legyen szélesebb a korábbinál. Az edény alsó harmadába használjunk vízelvezető réteget, amely kavicsból, zúzott kőből vagy cserépszilánkból állhat. Erre új, szerkezetileg stabil talajt öntünk a gyökérgömb és az edény széle közötti térbe.

Az átültetést követően először csak 6 hét múlva tápoldatozzunk!

Milyen kaspót válasszunk az olajfának?

A fa növekedését és súlyát tekintve ajánlatos modern anyagból (pl. üvegszállal erősített kő őrleményes) készült kaspót választani. Formája, színe igény szerint választható, mely illeszkedik és harmonizál a környezetével. Jelenleg már kültéri kaspók széles választéka áll rendelkezésre változatos formákban és színekben.

Képek forrása: Pexels.com; Pottery Pots

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.