Élet-Stílus

Hogyan házasodnak a magyarok?

Lehet, hogy már az első pillantás óta éreztétek, vagy szépen, folyamatosan, a randizás ideje alatt fogalmazódott meg bennetek az érzés: ti egymásnak vagytok teremtve. Ha pedig egymásra esik a választásotok, akkor az esküvői harangok is előbb-utóbb megszólalnak. Ebben a cikkünkben pedig most a magyarok házassági szokásait járjuk körbe!

Olyan társra találtatok egymás személyében, ami az életben csak egyszer adatik meg, és elhatároztátok, hogy összekötitek az életeteket. Ezt pedig két igen fontos esemény előzi meg. Az első igen már elhangzott az eljegyzésnél – azonban a második az oltár előtt még hátravan.

Ahányféle ember, annyiféle házasság és házassági szokás létezik. Van, aki meghitt, kis létszámú ceremóniát részesíti előnyben, ahol családtagok és közeli ismerősök között kelhet egybe a párjával, de van, aki az igazán extravagáns esküvőt preferálja.

Egy azonban biztos: minden esküvő szerves részét képezi a karikagyűrű.

Feil Róbert beszámol a magyarországi házassági szokásokról

Karriere során Feil Róbert számtalan párnak segített kiválasztani az álom karikagyűrűjét, ami nem csak az esküvőt ragyogta be, hanem utána a házaspár mindennapjait is.

Feil Ékszer

Kép forrása: Feil.hu

Az évek során megtapasztalta és figyelemmel követhette az aktuális trendeket és a párok gyűrűvásárlási, illetve házasodási szokásait, amiről egy interjú keretében számol be nekünk ebben a cikkben.

A magyarok már az eljegyzésnél is fontolgatják az esküvőt?

Az ügyfelekkel való kommunikáció során kiderül, hogy gondolkodnak-e már az esküvőn, vagy hogy mikorra tervezik az egybekelést. Ezt a megrendeléseknél is szoktuk látni, akik már vásároltak tőlünk, sokszor hivatkoznak arra, hogy már vettek tőlünk gyűrűt, ebben az esetben a vásárlónak kedvezmény is jár.

Mikor kerül sor az esküvőre?

A rendelési statisztikáink is mutatják, hogy a párok eltérően döntenek arról, hogy mikorra tűzik ki az esküvő időpontját. A legnagyobb befolyásoló tényező azonban sokszor maga az élet: hiszen mindenki más helyzetben van, ebből adódóan pedig az esküvő időpontja is különbözően alakulhat. Ha egy pár nagy létszámú esküvőt szeretne, annak a megszervezése nem kis feladat, amiből adódóan időigényes is – a folyamat akár egy évet is felölelhet.

Párok beszámolói alapján elmondható, hogy az egyik legnagyobb kérdőjel a helyszín szokott lenni. Előfordul, hogy a kiszemelt helyszínre nem kapnak egyhamar időpontot, viszont a hely a pár számára kedves és különleges helyet foglal el a szívükben – így a ceremóniát inkább eltolják.

Emellett az anyagiak sem elhanyagolható tényezők, hiszen egy esküvő rengeteg költséggel jár.

Általánosságban az a jellemző, hogy a lánykérés után 1-2 évvel kerül sor a házasságkötésre – rögtön eljegyzés után esküvőt szervezni nem kis feladat.

Milyen egyedi kérések és visszatérő kívánságok jellemzőek a karikagyűrűk esetében?

Karikagyűrű készítés esetében a párok általában 2-3 hónappal az esküvő előtt keresnek fel minket, a gyűrűk pedig 2-3 hét alatt készülnek el – ez a pár hetes időintervallum pedig már gyorsnak számít. A lánykérés esetében azonban kicsit más a helyzet.

Lánykérésnél sok férfi jön be hozzánk, 1-2 héttel például egy utazás előtt, hogy gyorsan szeretnének eljegyzési gyűrűt vásárolni- ebből kifolyólag az ügyfelek 40%-a a már készleten lévő gyűrűkből választ, hiszen a pár hetes határidő már túl sok ilyenkor. Egyedi tervezés, például egy egyedi kőméret esetében már a gyártás jön előtérbe, ahol a határidők sokkal húzósabbak.

Sokan részesítik előnyben a gyémántot, ha eljegyzési gyűrűt választanak, a leendő vőlegények 60%-ának esi erre a drágakőre a választása.

Egy igazán meghitt egyedi kívánság…

Karikagyűrűk esetében a leggyakoribb egyedi kérés a gyűrű belsejébe vagy külső felületére kerülő gravírozás.  Ez lehet egy dátum, például az első randi napja, vagy egy keresztnév, esetleg egy kifejezés, amit csak ők ketten értenek.

A gravírozás igazán egyedivé varázsolja a karikagyűrűket, hiszen egy rendkívül kedves emlék kerül a folyamat során megörökítésre.

Karikagyűrű esetében mennyire szokott meghatározó lenni az ár?

Ez elég vegyes szokott lenni, vannak akik egyáltalán nem szeretnének spórolni a karikagyűrűn, mert ez az, ami megmarad az esküvőből, amit minden nap, egy életen át fognak viselni. Ebből adódóan pedig inkább egy másik tételre szánnak kevesebb összeget, míg a gyűrűre többet.

Nézzünk azonban egy konkrét példát: vegyünk egy körbeköves gyémánt karikagyűrűt, aminek az esetében kiderül, hogy az ár sokszorosa annak, amire a pár számított – ilyenkor lehet alternatív megoldásokat választani. Például a gyűrűnek csak az egyharmada vagy a kétharmada van kövezve, így az ár jelentősen csökken, és a gyűrű jelentős részén is ugyanúgy megtalálhatóak drágakövek.

Feil Ékszer

Kép forrása: Feil.hu

Szoktuk mondani, hogy nem csak stílusban, hanem árban is személyre szabjuk – hiszen már a drágaköveken történő módosítás is igazán kedvező lehet.

Az elmúlt 3 évben egyre többen választanak kedvezőbb megoldásokat – a COVID és az infláció mind hatással voltak a gyűrűvásárlási szokásokra is. Több pár kér vékonyabb karikagyűrűt aranyból, annak ellenére, hogy kevésbé strapabíró, vagy ezüst gyűrűt választanak, ami le van aranyozva – ennek ellenére viszont a pároknak csupán 24%-a dönt ezüst karikagyűrű mellett.

Sokaknak a karikagyűrű az esküvő legfontosabb kelléke, de van akiknek elég egy ezüst gyűrű, ami az eseményen tükrözi a házasságot, és nem probléma számukra, ha a karikagyűrűt 3-5 év múlva le kell cserélni.

Külföldről is érkeznek megkeresések?

Külföldön élő magyarok meg szoktak minket keresni, ha hazajönnek. Sok magyar hazai terméket választ és a magyar ékszertermék árban kedvezőbb, mint a külföldi. Sokan annak ellenére, hogy külföldön élnek, Magyarországon házasodnak meg, de jelentős külföldi vásárlónk még nem volt.

Jelenleg az ügyfeleink nagy része budapesti, a karikagyűrű vásárlóink 62%-a a fővárosban él, míg 38%-uk szegedi, illetve más vidéki városokban lakik.

Az, aki mesterséges gyémántot kér a gyűrűjébe, a kedvező ár és a fenntarthatóság miatt teszi?

Hazánkban a mesterséges gyémántról még nem jelenthető ki, hogy elterjedt, így ennek még így kicsi a számszerűsége. Viszont akik ezt az alternatívát választják, azok számára a fenntarthatósággal kapcsolatos innováció szokott vonzó lenni. Az emberek emlékezetében még a mai napig él, hogy a bányászat régen mivel járt, illetve a természet megbolygatása sem kerülheti el a figyelmünket.

A mesterséges gyémánt mindenképpen egy etikus és fenntartható alternatívát kínál, amin csak hab a tortán, hogy árban is kedvezőbb.

A FEIL csapata segít a tökéletes karikagyűrű megtalálásában

Ahogy azt megtudhattuk Robitól, eltérő szokások jellemeznek minden párt, ha házasságkötésről van szó – azonban minden esküvőnek a szerves részét képezi a karikagyűrű, amire a párok külön figyelmet fordítanak.

A FEIL Ékszer csapata készen áll arra, hogy minden leendő házaspárnak segítsen a karikagyűrű kiválasztásában. Szükség esetén együtt járjuk körbe, hogy milyen költséghatékony alternatívák jöhetnek szóba, vagy éppen egy egyedi tervezés folyamatát beszélhetjük át.

Ha Te is meg szeretnéd tekinteni a karikagyűrűinket, látogass el hozzánk a bemutatótermünkbe!

Képek forrása: Feil.hu; Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.