Lakberendezés

Hogyan illeszkedik a vintage hangulat a 2023-as lakberendezési trendekhez?

Napjaink lakberendezésében nehéz tetten érni a vegytiszta stílusokat: az egyes irányzatok egyre jobban keverednek, és egy eklektikus egészet alkotva örökítik tovább a régmúlt divattárgyait.

Ezzel együtt egyre hangsúlyosabbak a fenntarthatósági szempontok, és felértékelődnek a minőségi, tartós bútordarabok. Ezek a trendek pedig kifejezetten kedveznek a vintage hangulat szerelmeseinek.

Mik 2023 legfontosabb lakberendezési trendjei?

Habár a funkcionalitásra és az egyszerűségre építő, letisztult dizájn 2023-ban sem veszítette el népszerűségét, mégis egyre jobban érzékelhető egyfajta elmozdulás az ultra-minimalista trendek felől a karakteresebb, élénk színeket és textúrákat is bátran használó stílusok irányába.

Ezt mi sem példázza jobban, mint hogy idén kisebbfajta reneszánszát éli a maximalista lakberendezés, amelyet elsősorban a merész, expresszív dekorációs megoldások, illetve a különféle stílusok és tárgyak eklektikus keverése jellemez.

De nézzük részletesebben, milyen kreatív megoldások dominálnak a lakberendezésben 2023-ban!

Természet inspirálta terek, organikus formák és textúrák

Az utóbbi években egyre inkább felfutóban van a biofil dizájn, azaz a természet inspirálta lakberendezési stílus, amely naturális hatású textúrákkal, színekkel, rusztikus hatású, valódi fa bútordarabokkal, valamint sok-sok szobanövénnyel, növényfalakkal idézi meg a flóra és fauna szemet gyönyörködtető világát.

A biofil irányzat iránti új keletű lelkesedés persze nem független napjaink fenntarthatósági törekvéseitől, de nem ez az egyetlen oka a népszerűségének: azzal, hogy becsempésszük a kinti világot az otthonunkba, a természet nyújtotta nyugalmat árasztó, stressztől mentes életteret alakíthatunk ki.

Ezzel párhuzamosan megfigyelhető, hogy a szigorúan szögletes bútorok helyett a finomabb vonalú, lekerekített darabok kapnak nagyobb hangsúlyt, amelyek szintén organikusabb hatást kölcsönöznek a térnek, miközben kiszámíthatatlanná, vizuálisan izgalmasabbá is teszik az összképet. Emellett az egyedi, kézműves hatású textúrák is egyre nagyobb teret hódítanak.

A földszínektől a merész, sötét árnyalatokig

A színek vonatkozásában is egyértelműen a természetközeliség, valamint az egyhangúságot megtörni igyekvő, energikus kompozíciók jelentik a legfőbb hatást idén.

A meleg hatású földszínek, pasztellárnyalatok – a bézs, a barna, a krémszín, de akár a halvány rózsaszín vagy a középkék árnyalatok – a sokáig domináló szürke tónusok helyébe lépnek, és otthonosságot, komfortosságot teremtenek.

Ezzel együtt egyre népszerűbb a kísérletezés az egészen merész, sötét színekkel is: egy-egy konyhabútor vagy szekrénysor esetében nem ritka a az élénk okker, pávakék vagy akár szénfekete felületek használata sem.

Divat a fenntarthatóság

2023-ban már nem elhanyagolhatóak a környezetvédelmi és a fenntarthatósági szempontok a lakberendezés területén sem. A legújabb trendekre egyértelműen hatást gyakorolnak a napjaink legégetőbb globális kihívását orvosolni igyekvő törekvések.

Ennek jegyében egyre fontosabbá válnak a berendezési tárgyak, alapanyagok előállításának körülményei, illetve a bútorok tartóssága is – habár a minőségi darabok némiképp drágábbak, ha hosszú távon kiszolgálnak minket, az számunkra és a környezet számára is előnyös.

Emiatt is értékelődtek fel az utóbbi időben például a manufakturális körülmények között gyártott, tömörfából készült bükk-, tölgy- vagy éppen mangófabútorok, amelyek nemcsak esztétikusak, de a fenntarthatóság kívánalmainak is maximálisan eleget tesznek.

2023 és a vintage stílus

Ahogyan az már az elmúlt néhány évben is érzékelhető volt, 2023-ban is erősen jelen van a lakberendezésben a tradicionális és rusztikus bútorok modern kontextusba helyezése iránti vágy.

Az upcycling, vagyis az értéknövelő újrahasznosítás koncepciója központi szerepet tölt be a századközepi (mid-century) stílustól kezdve az art deco vagy a boho chic irányzatokig számos korstílus elemeinek újraértelmezésében, és modern bútorokkal való keverésében.

Egyre többet emlegetett hívószó internetszerte a hipstoric (a hipster és a historic angol szavak összevonása) is, aminek lényege, hogy a különböző periódusok és stílusok jellegzetes tárgyait, vintage vagy öröklött bútordarabokat igyekszik újfajta módon integrálni egy sokrétű, bohém megoldásoktól sem mentes összképbe.

Ennek jegyében jól megférhet egymás mellett egy retró fotel és egy modern tévéállvány, esetleg egy rusztikus mangófabútor és egy ipari hangulatú állólámpa. De akár antik térképek, vintage poszterek vagy más talált tárgyak, kiegészítők is feldobhatják az összképet.

Az eklektika sohasem megy ki a divatból

A stílusok keverése természetesen nem új keletű dolog, de jól érzékelhető, hogy nem is fogja egykönnyen elveszíteni a vonzerejét, így ha emellett tesszük le voksunkat, garantáltan hosszú időn keresztül korszerűnek, divatosnak fog hatni otthonbelsőnk.

Az eklektikus megközelítés lehetővé teszi, hogy egyedi és időtálló környezetet teremtsünk, amelyben különböző stílusok és korszakok elemei harmóniában léteznek, ezáltal pedig folyamatosan friss és izgalmas marad.

2023-ban tehát a biofil dizájntól az eklektikáig számos olyan tendencia megfigyelhető a lakberendezésben, amelyek felerősítik a vintage elemek szerepét.

Ezekből merítve ráadásul az esztétikum mellett a minőség és a fenntarthatóság szempontjait is érvényesítve alakíthatunk ki egy olyan életteret, ami nemcsak korszerű, de egyszersmind a kényelmet és a nyugalmat is biztosítja a mindennapokban.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.