Élet-Stílus

Hogyan indíts lakberendezési blogot?

Ha saját lakberendezési blogot szeretnél indítani, azt ma már igazán könnyen megteheted. Sok lehetőség áll rendelkezésre arra, hogy viszonylag gyorsan elkezdhess publikálni. Viszont ez a sok lehetőség egy kezdő számára hátrány is lehet, hiszen nehéz kiválasztani a megfelelő platformot, vagy akár belekezdeni az írásba.

Ebben a bejegyzésben néhány tippet szeretnék nyújtani kezdő bloggereknek. Kezdjük is!

Az egyik legnehezebb kérdést már meg is válaszoltuk, hiszen a téma adott. Sokakban ott a motiváció a blogoláshoz, de nem találják a megfelelő témát. Mivel itt lakberendezésről lesz szó, ezért ezt ki is pipálhatjuk.

Ezt követően érdemes végiggondolni, hogy milyen célt is fog szolgálni a blog. Vagy úgy is kérdezhetem, hogy miért is akarsz blogolni?

Rengeteg oka lehet annak, hogy valaki belevág a blogolásba. Van, aki tudást akar megosztani, van aki megosztaná az életútját, megint mások pénzszerzési céllal vágnak bele, de előfordul, hogy közösségépítési céllal indul el egy blog.

Nyilván nem csak egyetlen céllal rendelkezhet egy blog, így akár a fentebb felsoroltak mindegyik is lehet az ok az induláshoz.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor érdemes témákat keresnünk, ugyanis érdemes jó előre összegyűjteni néhány ötletet. Így nem fordulhat elő az, hogy kifogysz a bejegyzésekből, illetve nem kell időt szánnod a kutatómunkára minden bejegyzés előtt.

Sokan úgy indulnak neki, hogy majd írnak arról ami épp eszükbe jut. Ha egy személyes jellegű blogot szeretnél, ahol megoszthatod a gondolataid, akkor ez a módszer talán működhet.

Viszont ha közösséget szeretnél egy téma köré építeni és később monetizálnád a blogot, akkor egy tervre lesz szükséged.

A legegyszerűbb módja a témák keresésének az, ha a témával kapcsolatos leggyakoribb kérdésekkel kezdesz. Ha lakberendezési blogot szeretnél, akkor jó eséllyel van valamekkora tudásod a témával kapcsolatban. Épp ezért érdemes először a leggyakoribbb topikokat felvázolni.

Segíthet az is, ha kulcsszókereső eszközöket használsz, amelyek képesek megjeleníteni számunkra a leggyakrabban keresett kifejezéseket.

Használhatjuk a közösségi médiát is. Érdemes szétnézni nagyobb tematikus csoportokban és releváns profilokon. Itt is biztosan találsz néhány ötletet.

Egy-egy Google keresés is hasznos lehet. Nézd meg, hogyan fejezi be a beírt kifejezést a Google, milyen hasonló találatokat nyújt.

A versenytársak és egyéb témában érdekel weboldalak blog szekcióit is érdemes átböngészni. Ez is rengeteg ötletet adhat.

Ha megvannak az ötletek, akkor jöhet a platform kiválasztása. Ugyanis lehetőséged van saját felületen írni, vagy külön blog platformon alkotni.

lakberendezés

Kép forrása: Envato Elements

Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai is. A blog platformokkal gyorsabban el tudsz majd indulni, de a tartalom egy harmadik fél kezében lesz és nehéz lesz migrálnod, ha a költözés mellett döntenél. Valamint a funkciók is korlátozottabbak.

Egy saját weblap elkészítése anyagilag megterhelőbb lehet, de a tartalom a tiéd lesz és emellett és olyan funkcionalitással vértezheted fel a blogodat, amilyennel csak szeretnéd.

Végül nézzünk néhány tippet magára a szövegírásra. Sokszor előfordul ugyanis az, hogy a blog felülete kész, a témák is megvannak, viszont a blogger nem tudja, hogyan kezdjen bele az írásba.

Első lépésként azt szoktam javasolni, hogy tervezz. Nem kell rögtön nekiesni egy-egy bejegyzésnek. Érdemes felvázolni, hogy mit is szeretnél közölni a bejegyzésben. Tehát valamiféle vázlattal érdemes indítani. Néhány rövid bekezdésben kifejtve, hogy hogyan is fog felépülni a kész tartalom.

Ez egy jó sorvezető lesz és könnyebb lesz összekötni a bejegyzésed egyes részeit.

Ezt követően fog eldőlni, hogy az a típus vagy-e aki egy alkalommal képes-e megírni egy teljes bejegyzést, vagy több részben készíti el azt.

A lényeg, hogy ha megvan a vázlat, akkor kezdj bele és első körben próbálj meg néhány száz szavas blokkokban haladni. Így nem lesz megterhelő az írás, de közben érezni fogod, hogy haladsz.

Ha készen van a bejegyzésed, akkor pedig nincs más hátra, mint kicsit formázni azt. Olvasd el egyszer-kétszer a posztot. Próbáld meg logikusan tagolni, figyeld, hogy nincs-e valahol helyesírási hiba. Nyugodtan használd a különböző kiemeléseket a fontosabb elemeknél.

Szóval röviden ennyit a blogolásról. A fenti útmutatót követve remélem segítséget tudtam nyújtani a lakberendezési blogod elindításához.

Képek forrása: Envato Elements

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.