Lakberendezés

Hogyan kell berendezni egy konyhát olcsón és praktikusan

Nem kell minden megtakarított pénzedet a konyha felújítására vagy új konyha felszerelésére fordítanod. Praktikus és modern konyhád akár kis költségvetéssel is lehet. Tanácsot adunk, hogy mire ügyelj egy vadonatúj konyha tervezésekor, és hogyan emelheted új szintre a meglévő konyhádat, ha például albérletben laksz.

konyha

Ha egy vadonatúj konyhát rendezel be

A legolcsóbb megoldás a kész konyhaösszeállítás, amelyek komplett készletként vásárolhatók meg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet testre szabni őket. A konyhaösszeállítások általában variálhatók, és az egyes szekrényeket tetszés szerint rendezheted el. A sarokkonyhák praktikus megoldást jelentenek, helyet takarítanak meg és nagy munkafelületet kínálnak.

Az ár az anyagtól is függ. A legolcsóbb konyhaszekrények laminált, azaz kétoldalasan laminált forgácslapból készülnek. Karbantartásuk nagyon egyszerű, és egy ideig kitartanak. Így nem kell kompromisszumot kötnöd a minőség terén. A drágább anyagok a tömörfa, furnér, lakkozott vagy fóliázott felülettel.

konyha

A konyha berendezésének alapszabályai

Még ha kész konyhaösszeállítást is vásárolsz, tartsd szem előtt az alapvető szabályokat, amelyek biztosítják, hogy kényelmesen tudsz majd főzni.

A konyhában három alapvető zóna található:

  • Főzőzóna – tűzhely vagy főzőlap, sütő és páraelszívó
  • Mosási zóna – mosogató, mosogatógép és szemetes
  • Tárolási zóna – hűtőszekrény, fagyasztó és szekrény vagy éléskamra

Ez a három zóna egy háromszöget alkot, amely logikailag kapcsolódik egymáshoz. Az egyes zónák között elegendő helynek kell lennie a tároláshoz és az ételkészítéshez. Ideális esetben a háromszög minden oldala 80-270 cm. Gondolj arra is, hogy legyen elég hely a mosogató és a tűzhely körül – ott biztosan szükség lesz rá.

konyha

A kényelmes főzéshez a munkalap magasságának 85-90 cm-nek kell lennie. Lehetőleg olyan konyhabútort válassz, amelyek fiókokkal rendelkeznek. Azok jobb kihasználhatóságot kínálnak, mint a klasszikus polcos szekrények. Ó, és természetesen a fő világításon kívül a munkafelületek fölötti spotlámpák is elengedhetetlenek.

Ha régi konyhát újítasz fel

Olyan albérletben laksz, amelybe nincs értelme beruházni, vagy csak a meglévő konyhádat szeretnéd korszerűsíteni? Rengeteg módja van annak, hogy új külsőt kapjon a konyhád anélkül, hogy az egészet fel kellene újítani. Íme néhány tipp:

1. Fedd le a régi csempéket tapétával

A konyhai tapéták PVC anyagból készülnek, felületi laminálással. Ennek köszönhetően megbízhatóan ellenállnak a víznek és a hőnek. Az öntapadós tapétát két emberrel is könnyedén felhelyezhetők. Ezáltal olcsó és gyors megoldást jelentenek a csúnya csempék lefedésére.

2. Fedd le a szekrényeket fóliával

A régi csempékhez hasonlóan a konyhaszekrényeket is felújíthatod.  Az öntapadós fóliák sokféle kivitelben kaphatók, és ha óvatosan ragasztod fel őket, nem is fogod látni, hogy fóliáról van szó. Csak szedd le az összes fogantyút a szekrényekről, készíts elő egy éles kihúzható kést és egy vonalzót, és máris nekiláthattok a munkának.

konyha

3. Cseréld ki a munkalapot

Egy új konyha beszerzése drága, de talán a munkalap cseréje is elég lesz. Általában ez van a legrosszabb állapotban. Sok kiskereskedőnél méretre gyártott munkalapot is rendelhetsz. A legolcsóbb anyag a fent említett laminált anyag.

4. Fogadj a részletekre

Valószínűleg meglepődnél, hogy az új fogantyúk mennyire modern megjelenést kölcsönözhetnek egy konyhának. Akárcsak egy új mosogató vagy csaptelep – ezeknél a matt minták a jelenlegi trend. A konyhaszekrények háttérvilágításával is jelentősen javítható a konyha hangulata, amihez alapvetően csak egy egyszerű LED-szalagra van szükség.

konyha

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.