Támogatott tartalom

Hogyan lehet zöld rendszámunk?

Egy elektromos autó vásárlásával rengeteg előnyhöz juthatunk, amelyek pozitív hatásait egyes esetekben évek múlva érezzük csak, de van, amit már szinte az első naptól kihasználhatunk. A pénztárcánkon hamar jelentkezni fog a benzinköltségek eltűnése miatti spórolás, de mindemellett ott van egy másik azonnali tényező: a zöld rendszám.

Egyáltalán milyen jármű kaphat zöld rendszámot?

A fő kérdés természetesen az, hogy egy átlagember hogyan juthat zöld rendszámhoz. Hazánkban elég egyértelműek a szabályok, ugyanis ehhez a rendszámhoz nem kell mást tenni, “csak” olyan gépjárművet vásárolni, ami részben vagy teljes egészében elektromos meghajtású. Ha minden információt szeretnénk tudni az elektromos autó használatról, érdemes ellátogatni egy erre specializálódott oldalra, mint amilyen az eautotoltokabel.hu oldal is.

Természetesen ennél azért kicsit részletesebb a szabályozás, ugyanis vannak még bizonyos feltételek, aminek meg kell felelnie az autónak. Oda kell figyelni például a környezetvédelmi besorolásra is, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy az adott jármű melyik kategóriába tartozik. Zöld rendszámra az 5E, 5N, 5P és 5Z típusú autók jogosultak.

Másik meghatározás szerint azok az autók kaphatnak ilyen rendszámtáblát, amelyek képesek önerőből, külső segítség nélkül legalább 25 kilométert megtenni. Ebből is látszik az, hogy a teljesen elektromos meghajtású autók mellett bizonyos hibrid modellek is jogosultak lehetnek zöld rendszámra, mivel az újabb modellek egyre nagyobb távot tudnak megtenni csak az elektromos meghajtásra támaszkodva.

Ez alapján az is következik, hogy egyes városi terepjárók is zöld rendszámosak lehetnek annak ellenére, hogy némelyik modellnek nagyobb a károsanyag-kibocsátása, mint a kisebb benzines “kollégáknak”.

Mi a trend ma Magyarországon?

A zöld rendszámos járművek száma évről évre egyre gyorsabban növekszik. Ezzel mi magunk is könnyedén szembesülhetünk, ha legközelebb a városban sétálva vagy kocsikázva figyeljük egy kicsit a forgalmat a hétköznapokban. A szám növekedése egyáltalán nem meglepetés, mivel rengeteg előnnyel jár az, ha valaki zöld rendszámos járművet vezet.

Ezek közül is kiemelkedik az egyik leghíresebb előny, mégpedig az ingyenes parkolás, ami a legtöbb megyeszékhelyen elérhető szolgáltatás. Zöld rendszámosoknak gépjárműadót sem kell fizetni, így hosszú távon további költségektől mentesíthetjük magunkat és a család pénztárcáját.

Mindemellett még hozzájön maga az elektromos autó nyújtotta előnyök sora: eltűnik a benzinköltség, sok helyen ingyenesen feltölthetjük az autót, és még állami támogatást is igényelhetünk a vásárláshoz.

A jövő a zöld rendszámé?

Egyre több elektromos autó járja az utakat hazánkban is, a globális trend pedig ezt csak még jobban megerősíti. A jelenlegi helyzetben kihagyott ziccer az, ha csak halogatjuk a hagyományos autó lecserélését.

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.