Lakberendezés

Hogyan rendezze be nappaliját? Hogyan válasszon bútorokat?

A nappaliban találkozik a család. Ez a központi tér a lakásban. Az emberek itt ünnepelnek, játszanak, olvasnak, itt nézik a tévét, nevetnek, beszélgetnek. A nappali berendezése biztosítja ehhez a hangulatot és a maximális kényelmet.

A kérdés, hogy a nappalink mitől lesz egyedi és tökéletes, olyan amilyenre mindig vágytunk? Megmutatjuk, hogy milyen bútorok és lakberendezési kiegészítők között válogathatunk és mit-mivel kombináljunk, hogy a legtöbbet hozzuk ki ebből a helyiségből.

Milyen bútorokat tegyünk a nappaliba?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy eldöntsük milyen bútorokkal szeretnénk berendezni ezt a szobát. Természetesen a nappali méretétől is függ, hogy hányféle, milyen típusú és stílusú bútor mutatna jól benne. Nem esztétikus, ha túlzsúfoljuk a teret, de az sem mutat jól, ha tánctér van a közepén.

A nélkülözhetetlen kanapé vagy ülőgarnitúra mellé, fotel, TV állvány, dohányzóasztal, állólámpa, lerakó asztalka, polcok, szekrények, szőnyeg, tükör, kép és dísztárgyak kerülhetnek ízlésünk szerint a térbe.

Napjainkban a legtöbben modern, letisztult stílusú nappalit álmodnak maguknak, de az se ijedjen meg, akinek a klasszikus stílus tetszik, hiszen az soha nem fog kimenni a divatból.

Vásárlás előtt mindenképpen tervezzünk!

Mielőtt meglátogatnánk egy bútorboltot feltétlenül rajzoljunk egy skiccet a szobáról pontos méretekkel. Jelöljük be rajta a nyílászárókat, a radiátorokat, kandallót és minden olyan berendezési tárgyat, amit nem szeretnénk vagy nem tudunk elmozdítani.

Ezután már látjuk a rendelkezésre álló tereket, részleteket és könnyebben el tudjuk képzelni, hogy melyik bútor, hol férne el és hol mutatna jól. Sokszor már ebben a fázisban megvilágosodunk és belátjuk, hogy bár egy nagy méretű U alakú ülőgarnitúrát szeretnénk, de ezt a rendelkezésre álló 2,5 méteres helyre sehogy sem fogjuk tudni bepasszírozni.

A tökéletes kanapé – milyen legyen és mekkora?

A bútorok közül a nappaliban a legfontosabb a kanapé, hiszen itt töltjük a legtöbb időt, ezt használjuk a legtöbbet. Fontos, hogy megfelelő helyet biztosítsunk számára és a többi berendezési tárgyat hozzá igazítsuk. A kanapé kerülhet az egyik falhoz tolva, egy sarokba vagy ha nagy a nappalink akár térbe is állíthatjuk, így gyönyörűen érvényesül a design minden oldaláról.

polsterecke

Kép forrása: Novo Home – ADA

Választhatunk egyenes kanapét, L vagy akár U alakú ülőgarnitúrát is. Nagyon jól mutat a térben például két darab egyenes kanapé egymásra merőlegesen, vagy egymással szemben elhelyezve.

L alakú kanapéknál már egészen kicsi 230-250 cm körüli szélességi méretekkel rendelkező összeállítás is jól funkcionálhat, U alak esetén viszont válasszunk mindenképpen 310-320 cm-nél nagyobb méretet.

Ennél kisebb méretnél ugyanis az U alakú ülőgarnitúra „szárai” közötti hely nagyon szűk lesz ahhoz, hogy egy dohányzóasztalt kényelmesen elhelyezhessünk, és az egymás mellett ülők lábtere is nagyon lecsökken, kényelmetlenné válik.

A 340-350 cm szélességű, vagy annál nagyobb U alakú kanapék már igazán praktikusak és elegánsak, nagyon jól mutatnak egy nagyobb méretű nappaliban.

bútorok

Kép forrása: Novo Home – ADA

Kanapé választásnál a kiváló minőség mellett nagyon fontos, hogy az üzletben egyedileg, a saját ízlésünk szerint tudjunk megrendelni a kanapét, abban a színben és formavilágban, ahogyan elképzeltük.

Nagyon jó érzés, ha kiválaszthatjuk, hogy milyen extra funkciók kerüljenek bele, milyen legyen a háttámája, karfája, lába vagy milyen keménységű legyen az üléskomfortja. Ha a saját elképzelésünk alapján, egyedileg nekünk készül, akkor lesz különleges, és megismételhetetlen, olyan amilyenről mindig is álmodtunk.

A Novo Home bútorboltban például rendkívül sokféle tervezhető kanapé és ülőgarnitúra típus között válogathatunk, sőt lakberendező segítségét is kérhetjük. Hasznos tanácsokat adnak és segítenek megtervezni a legtökéletesebb méretű, formájú és színű kanapét a nappalinkba.

Fotelek és puffok

Ha több ülőhelyet szeretnénk, vagy nagyobb hely áll rendelkezésre a nappaliban, akkor az ülőgarnitúra kiegészítéseként bátran betehetünk egy-egy különlegesebb fotelt vagy puffot, nagyon fel tudják dobni a szoba hangulatát. Nagy előnyük, hogy bármikor áthelyezhetők, így a tér a későbbiekben könnyedén alakíthatóvá válik.

A fotel szövetének és formájának kiválasztásánál legyünk merészebbek. Mivel kis felületről van szó, bátran választhatunk erőteljesebb, hangsúlyosabb színű szövetet. Jobban mutat és különlegesebbnek hat a fotel, ha a színe eltér az ülőgarnitúra színétől.

A választható formák száma végtelen, alacsony és magas háttámlás, relax, forgó, billegő típusok közül választhatunk. A Novo Home-nál is találunk különleges ADA Trendline, Alina és Tom Tailor foteleket.

kanapé ülőgarnítúra

Kép forrása: Novo Home – Tom Tailor

A puff egy sokfunkciós bútordarab, kiváló lábtartó tévénézés vagy olvasás közben, de plusz ülőhelyként is tökéletes, ha vendégeket fogadunk. Ha nincs dohányzóasztalunk csak tegyünk rá egy tálcát és erre rakhatjuk a nasit és az italokat. Ne csak az unalmas téglalap vagy négyzet alakú puffban gondolkodjunk, válasszunk inkább különlegesebb, kör vagy például hatszög alakú változatot.

anatólia puff

Kép forrása: Novo Home

Dohányzó- és lerakó asztalok

A dohányzó és lerakóasztalok formavilága és méretválasztéka rendkívül változatos.

A legtöbb bútorüzlet kínálatában megtalálhatók a szögletes, ovális és kör alakú dohányzóasztal változatok is. Az anyaghasználat és a stílus is döntő lehet a választásnál. Elegáns, nagy méretű nappalikban jól mutatnak a márvány vagy üveg lapos, fényes arany vagy ezüst lábbal kombinált dohányzóasztalok.

Modernebb otthonokba inkább a fa, vagy fa-fém változatokat ajánljuk. Mi a Novo Home-nál jobban szeretjük a kör alakú változatokat. Jobban mutatnak a kanapé előtt, mint szögletes társaik. Azt javasoljuk, hogy a dohányzóasztal ne legyen magasabb, mint az ülőgarnitúra ülőmagassága.

Praktikusak a több kisebb asztalból álló dohányzóasztal-szettek, amelyek egymásba tolhatók, vagy egyes elemeik esetleg a szoba másik részében lerakóasztalként használhatók.

dohányzóasztalok

Kép forrása: Novo Home

A lerakóasztalok vagy azonos magasságban vannak az ülőgarnitúra ülőfelületével, vagy esetleg magasabb kivitelűek és átnyúlnak az ülőgarnitúra karfáján. Ezek az asztalkák különösen praktikusak, ha szeretnénk, hogy a kanapén ülve a laptopunk, telefonunk, vagy egy pohár bor a kezünk ügyében legyen.

lerakó asztalok

Kép forrása: Novo Home

Polcok, tárolók, szekrények a nappaliban

Gondoljuk át, hogy mennyi tároló helyre lesz szükségünk a nappaliban.

Ha a használati tárgyaink tárolása megoldott a lakás többi helyiségében, akkor könnyű dolgunk van. Elegendő egy TV szekrény, néhány különleges polccal kiegészítve és már készen is vagyunk.

Ha tárolóhelyre is szükségünk lesz, akkor már gondosabb tervezésre van szükség. A legfontosabb, hogy próbáljuk úgy alakítani a teret, hogy a végeredmény ne tűnjön túlzsúfoltnak. Jó megoldás lehet, ha néhány kisebb szekrényt a falra szerelünk és a padlót szabadon hagyjuk, így egy kicsit szellősebb, nyitottabb lesz az összhatás.

Vigyázzunk rá, hogy ne legyen minden nyitott, a szekrények egy részére tegyünk ajtókat, így rendezettebb összképet kapunk. A rendszerezésben jó szolgálatot tesznek a kihúzható fiókok és tárolódobozok.

Az utolsó simítások – amik otthonossá teszik a szobát

Ha a főbb bútordarabokat kiválasztottuk, akkor jöhetnek a kiegészítők. Ne csak mennyezeti lámpában gondolkodjunk. Nagyon hangulatossá és egyedivé varázsolhatjuk a nappalit egy-egy falikar, állólámpa vagy LED fénycsík segítségével. Fontos, hogy egy 20 m2 körüli helyiségben már minimum 2-3 féle különböző fényforrást használjunk.

Dekorálhatjuk a falakat fotókkal, festményekkel, vagy egy különleges tükörrel. Színben és stílusban olyat válasszunk, amelyik illeszkedik meglévő bútorainkhoz.

A nappali szoba berendezésének megkoronázása, a jutalom a játék végén a szobába kerülő textilek kiválasztása. Erre mindenképpen szánjunk elég időt, ne kapkodjunk, ne hamarkodjuk el a vásárlást. Egy-egy különleges szőnyeg, függöny vagy díszpárna hordozza személyiségünket és tökéletessé, otthonossá teszi az összhatást.

Ha segítségre, tanácsra lenne szüksége, vagy egyszerűen csak inspirálódna látogasson a 1148 Budapest, Fogarasi út 3. szám alatti Novo Home üzletbe.

Képek forrása: Novo Home; Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.