Háztartás

Hogyan tároljuk helyesen kényes ruháinkat?

A kényes ruhák helyes tárolása olyan feladat, amelyet sokan nem veszünk elég komolyan. Pedig rendkívül sok pénzt tudsz megtakarítani azzal, ha a ruhákra, főleg az olyan drágább darabokra, mint egy öltöny különös figyelmet fordítasz. Sőt, a helyes tárolás nem csak pénzügyi szempontból fontos; ha van egy ruhadarab, amely a szívedhez nőtt, akkor természetes, hogy a lehető legtovább szeretnéd viselni.

De hogyan fogj bele? Annyiféle ruharab létezik, és mindnek megvan a saját helyes tárolási módja. Azonban vannak alapelvek, amelyeknek a betartásával szinte minden ruha tökéletes állapotban tartható, és megsokszorozhatod annak élettartamát.

Miért éri meg helyesen tárolni a ruháinkat?

Teljesen mindegy mennyiért vetted az adott ruhadarabot, mert még a legdrágább, legminőségibb ruhák is tönkremennek idővel. A kérdés inkább az, hogy mennyi időbe telik ez? A helyes tárolással több előnyt is élvezhetsz:

  • Az első és legfontosabb, hogy a helyesen tárolt ruhád sokkal jobban fog kinézni. Még az olcsó, de jól karbantartott ruha is jobban néz ki, mint a drága, de elhanyagolt. Hiába van gyönyörű bőrcipőd, ha már teljes gyűrött, kopott és repedezett a bőr. Ugyanez igaz egy pólóra vagy ingre is, hiszen a gyűrött ruha nem túl kecsegtető viselet, függetlenül attól, mennyiért vetted eredetileg.
  • A helyes tárolás nem csak a kinézet szempontjából fontos. Ha megfelelő módon teszed el a különböző ruhadarabokat, akkor megsokszorozod az élettartamukat. A kényes ruhadarabok esetében ez főként igaz, hiszen ezek minőségi anyagból vannak, többe kerülnek, mégis kevesebbet viseled őket – különösen bosszantó tehát, ha tönkremennek az állásban.
  • Természetesen minél tovább marad meg egy ruhadarab, annál később kell újat venni, emiatt sokkal kevesebb pénzbe fog kerülni a gardróbod fenntartása, és időben is sokat spórolsz, ha nem kell annyit vásárolni járni. A megspórolt pénzt pedig használhatod arra, hogy még jobb minőségű ruhákat vegyél, amelyek megint csak a kellő figyelem mellett éveken át boldogíthatnak.

Hogyan tárold helyesen a ruhákat?

Az első lépés a helyes tárolás felé, hogy a ruhákat mindenképpen tisztán rakd el. Ez egyértelműnek hangzik, hiszen valószínűleg ritkán rakjuk el mosatlanul a ruháinkat. Azonban a mosás nem minden. Az igazán jó minőségű ruhák esetében érdemes pénzt szánni a tisztításra és szakemberhez elvinni – bizonyos időközönként.

Az olyan alkalmi ruhákat, amelyek nem érintkeznek közvetlenül a bőrrel, nem kell minden viselés után kimosni. A külső rétegek, mint zakók, kabátok, dzsekik és hasonló esetében a tisztításra nem is feltétlenül van szükség, ha nem koszoltad össze.

Ilyenkor a legegyszerűbb, ha kiporolod, esetleg kikeféled a ruhát, hagyod legalább 24 órát szellőzni és olyan lesz, mint az új. Ez különösen olyan ruhákra igaz, amelyeket azért viszonylag nagyobb rendszerességgel veszünk használatba.

Mi a teendő hosszú tárolás során?

Amennyiben hosszabb időre szeretnéd eltenni ruháidat, akkor érdemes valamilyen védelemről is gondoskodni. Nem muszáj a legkomolyabb gardróbvédelemre gondolnod; elég, ha dobozokba vagy inkább zacskókban, tokokban, öltönyzsákban teszed el. A műanyag zacskók, huzatok a por ellen védenek, de a bogarak ellen nem!

A molyok távol tartására használhatsz molyirtót, ilyenkor viszont vigyáznod kell, hogy a következő használat előtt muszáj kimosnod a ruhát vagy elvinned tisztítóba. Ha esetleg a házipraktikák híve vagy akkor használhatsz levendulát is, ami nem csak a molyok, de a poloskák ellen is kitűnő!

A cipők esetében is hasonló a helyzet. Amennyiben van cipőpolcod, akkor szépen sorban állítsd be őket egymás mellé. A bőrcipőket kezeld le cipőpasztával és kondicionálóval, így nem fog kiszáradni és megrepedezni a bőr. Fontos az impregnálás is.

Gondoskodj arról, hogy a cipő belülről is ki legyen támasztva, hogy ne essen össze. Ha van otthon cipőtágítód vagy sámfád, akkor használhatod azt is, de ha nincs, akkor az összegyűrt újságpapír is megteszi. Ha így teszed el a cipőidet, akkor garantáltan megtartják formájukat, mire újra előveszed őket.

Hol tárold a ruhákat?

Mindenképpen sötét és száraz helyre van szükségünk. A sötétségre azért, hogy a nap ne fakítsa ki a ruhákat, a szárazság pedig azért kell, hogy ne dohosodjon a ruha, vagy rosszabb esetben ne penészedjen. Ebből kifolyólag a garázs vagy a télen hideg, nyáron meleg padlás nem éppen a legjobb választás, ha hónapokon át való tárolásról van szó.

Azokat ruhadarabokat, amelyek hajlamosak a gyűrődésre, akaszd fel, így a ruha saját súlya lehúzza, és ez nagyjából simán tartja majd az anyagot. Használhatsz akár akasztós zsákot is az extra védelem érdekében. Itt arra kell figyelni, hogy a zsák légáteresztő legyen, tudjon szellőzni, és a ruha normálisan legyen felakasztva.

Bizonyos esetekben a váll tömése is fontos, hogy elkerüld a deformációt. A pólók, farmerek, egyszerűbb pulóverek és ingek esetében a szép hajtogatás is megteszi, nem kell minden feltétlenül felakasztanod.

Érdemes néha szellőztetni a szekrényt, mert akárhogyan is próbálod védeni a ruhákat, minimális problémák előfordulnak. A porosodás elkerülhetetlen, egy minimális por még a szekrényben is rá fog rakódni a ruháidra. Ezenfelül pedig a dohosodás lehet veszélyes,. Ezt egy pár órás rövid szellőztetéssel könnyen lehet orvosolni, akár ki is viheted a ruhákat a szabadba havonta egyszer.

Az egy dolog, hogy kimosod a ruhát, de ha azt vizesen rakod el, akkor nem lesz túl kellemes szaga mikor előveszed. Ugyanez igaz a nem megfelelő szárításra is, erre szintén oda kell figyelni, hogy megfelelő és 100%-os legyen.

A túl sok tisztítás is megárt, főleg a kényes ruhák esetében. Ugyanakkor minden alkalommal, amikor fölveszel egy öltönyt, keletkezhetnek balesetek vagy egyéb nemkívánatos elszíneződések.

Nem kell egyből a tisztítóba rohanni egy kávéfolt miatt, egyszerű kézimosással és koncentrált tisztítással könnyen el tudod távolítani a plusz mintát a ruhádról. A kézimosás kifejezetten jót tesz az anyagnak, mert kevesebb súrlódás lép fel és az is koncentrált területen.

A szárítógépet sem kell feltétlenül használatba venned, ha van helyed. Egyszerűen csak felakaszthatod a ruhadarabot és megszárad az magától. Ez segít a gyűrődések elkerülésében, viszont, ha nem elég száraz a levegő vagy túl lassan szárad a ruha, akkor kellemetlen lehet a szaga a száradás után.

Ha ezeket az egyszerű lépéseket követed, a kényes ruháid helyes tárolása is gyerekjáték lesz és garantált lesz a kedvenc darabjaid hosszú élete!

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Robert Gomez

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.