Lakberendezés

Hogyan válasszunk lámpát a fürdőszobába?

Egy stílusos lámpa hangulatossá teszi a fürdőszobát, tehát nem csupán funkciója miatt vásároljuk meg. Passzolnia kell a többi bútorhoz, emellett lényeges, hogy lehetőleg környezetbarát termék legyen. A kiváló minőség elengedhetetlen, hiszen nedves környezetben, s kevés természetes fény mellett használjuk. Ha elbizonytalanodtál a fürdőszobai fényforrás kiválasztásával kapcsolatban, cikkünk Neked szól.

Mi jelentenek az IP és RA számok?

Mielőtt belemerülnénk a válogatásba, néhány fogalmat tisztázni kell.

IP számok

A fürdés és zuhanyzás során előfordulhat, hogy víz fröccsen a fényforrásra. Ezért kell minél zártabb, vízhatlanabb, azaz magas IP védettségű típus választanunk. A legtöbb pontra IP44-es modelleket célszerű vásárolni. Előfordulhat, hogy akár IP 65-re is szükség van, például a kád szélénél.

RA jelölés

A színvisszaadási index a másik mutató. Ettől függ ugyanis, mennyire természetes fényt ad ki egy égő. 80-100 között számít jónak az érték, ilyen körülmények között látjuk valódi színükben a tárgyakat.

Mennyezeti fürdőszoba lámpa

A legalapvetőbb a mennyezet megvilágítása. Megvalósíthatjuk több kisebb elemmel a plafonon, vagy egy nagy lámpával. A búra stílusa rengeteg fajta lehet: a klasszikus elemeken át a vintage típusokig mindent megtalálunk a megbízható fürdőszobai kiegészítők forgalmazásával foglalkozó boltokban és webshopokban.

Ha LED égőket használunk, nemcsak a környezetet védjük. Eldönthetjük, hogy hideg vagy meleg fényűt szeretnénk. A hideg kétségkívül patyolattisztábbnak mutatja a szobát. A meleg viszont az ellazulást segíti.

Fényforrás a tükörhöz

Ki nem állhatod, ha nem látsz rendesen, miközben szépítkezel? A sminkelés, fésülködés vagy borotválkozás során mindennél fontosabb, hogy jól lássunk. A tükör két oldaláralegjobb világító elemet tenni, de kiegészítheted felső fényforrással is.

Mindenképpen győződjünk meg arról, hogy nem vakító terméket választunk ide. Törekedjünk a természetes hatásra, azaz minimum 80-as RA értékre, mely visszaadja bőrünk tónusát.

További hangulatvilágítás

A mennyezetre és a tükörhöz szerelt elemek mellett nem kell lemondanunk romantikus vagy luxus lámpákról sem. A kád mellé, a zuhanyba vagy a plafonra is kerülhet például LED csík, színes vagy színváltó, esetleg állítható erősségű világítás. Fantázia és ráfordítás kérdése az egész.

Összefoglalva: A fürdőszoba világítás esetén fontos a természetes hatás, a biztonság és az esztétika is. Vannak bizonyos mutatók, melyekre figyelnünk kell, hogy minőségi és praktikus terméket válasszunk. Írásunk ebben segített.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.