Élet-Stílus

Hosszú hétvége Észak-Itáliában

Utazni mindig jó, különösen Olaszországba. Akár északnak, akár délnek vesszük az irányt, az ország bővelkedik a természeti látnivalókban, kulturális programokban és persze a kulináris élvezetekben is. A Dolce Vita életérzés, legyen szó művészetről, divatról, autóról, ételről és borról, körbelengi az olasz csizma minden szegletét.

Az észak-olasz régió különösen kedvelt a turisták körében, hiszen repülővel alig néhány óra alatt megközelíthető, de autóval és vonattal is kényelmesen elérhető távolságra fekszik. Ráadásul mindenki megtalálhatja a maga kedvtelését a dolomitokon át egészen a homokos tengerpartig, mindezt kultúrával, templomokkal, kiváló borvidékekkel és termelői piacokkal megfűszerezve.

Akár hosszabb nyaralást tervezünk, akár csak egy hosszú hétvégére jut időnk, Észak-Itália gyöngyszemei valódi kikapcsolódást nyújtanak az egész család számára.

Merre induljunk?

Verona olasz utazás

Kép forrása: Pixabay.com / Pexels.com

Mivel rengeteg a látnivaló, érdemes a programot az egyes régiók köré építeni. Indulhatunk csillagtúrában, mindig ugyanarra a szállásra visszatérve, de akár egy nagyobb körben is bejárhatjuk a kiemelt úticélokat, más-más városban megszállva.

Velence és környéke – Murano, Burano

Aki olvasta Szerb Antal Utas és holdvilág című regényét, az jól tudja, hogy minden Velencében kezdődött a sikátorokkal… Persze sorsfordító élményeket másként is gyűjthetünk, ha Észak-Olaszország egyik legikonikusabb városában, Velencében járunk.

Ha tehetjük, érkezzünk hajóval egyenesen a Velence szívében található Szent Márk térre (Piazza San Marco), mely számos fontos látnivalót kínál. Itt található a Szent Márk bazilika (Basilica di San Marco), amely a város jelképévé vált, valamint a Dózse-Palota is (Palazzo Ducale), mely egykor a város vezetőinek adott otthont.

A mai napig gazdag művészeti és történelmi kincseket rejt, valamint itt található a börtön is. Élvezzük ki a tér hangulatát és a nagy melegben tartsunk egy rövid pihenőt az árkádok alatt valamelyik hangulatos kávézó teraszán.

Canal Grande Velence fő vízi útvonala, amely hatalmas, ívelt csatornával vezet végig a városon. Hajókázzunk végig a csatornán, hogy megcsodálhassuk a város számtalan palotával és híddal övezett vízi panorámáját és ne hagyjuk ki a romantikus gondolázást sem!

Velence leghíresebb hídja a Rialto-híd (Ponte di Rialto), mely a Canal Grande felett található. A hídról gyönyörködhetünk a lenyűgöző kilátásban, a híd túloldalán pedig számos üzlet és piac található.

Érdemes napkeltekor vagy napnyugta idején felfedező útra indulni a városban. A házak között futó csatornák, a gondolák, és ahogyan a nap fénye téglavörös-rózsaszínre festi a lagúnák városát, lenyűgöző látványt nyújt.

Murano és Burano

A Velence közelében található két kis sziget kézműveseiről és egyedi hangulatáról híres. Muranoban találhatóak a csodálatos üvegművesek, akik csillárt és ékszereket is készítenek. Burano pedig kézzel készült csipkéiről és színes házairól vált ismertté. A szigeteket legegyszerűbben hajóval érjük el Velencéből.

Talán nem is gondolnánk, de Velence is rendelkezik saját tengerparti stranddal. Ha mégis kicsit nyugodtabb, családiasabb partszakaszra vágyunk, akkor Jesolo vagy Bibione környékére érdemes ellátogatni, ami mindössze egy órányira van Velencétől.

Az észak-olasz tóvidék

Comói-tó utazás

Kép forrása: Freepik.com

Az olasz tóvidék látványát és klímáját számos zeneszerző, író, festő és költő élvezi már évszázadok óta. A havas hegycsúcsok, pálmafák és festői kisvárosok között nem is csoda, ha megszállja az utazókat is az ihlet.

A Garda-tó és a Comói-tó a legismertebbek a régióban. A Garda-tó Észak-Olaszország legnagyobb tava. Igazi déli életérzés a bájos óvárossal és festői kikötőkkel körbevéve.

Sétáljunk a tóparton, amelyet kertek, gyümölcsösök és erdők szegélyeznek, vagy kiránduljunk a környező hegyekben és kóstoljuk meg a helyi borokat is. Ha gyerekekkel utazunk, ne hagyjuk ki a Gardaland-ot se, a vízparton elterülő hatalmas vidámparkot.

A Garda-tó környékén a legdélebbi város Sirmione, amelynek területén természetes meleg források, egy kis vár és Észak-Olaszország legnagyobb római kori romjainak gyűjteménye található. A tó északi partján fekszik a Riva del Garda, amely többnyire a szabadtéri tevékenységek, így a vitorlázás, szörf, kajak és az úszás kedvelőinek fő célpontja.

A Garda-tótól nem messze terül el Verona, a híres szerelmesek, Rómeó és Júlia városa. Velence és Milánó között, kicsit elveszik félúton. Pedig Verona egy régi olasz város báját kínálja, tele római kori romokkal, reneszánsz és középkori palotákkal.

Ha nem akarunk kockáztatni a szerelemben, még véletlenül se hagyjuk ki Júlia szobrát a Casa di Giulietta-ban. A hagyomány szerint szerencsét hoz annak a szerelmi életében, aki megérinti.

Comói-tó a második legnagyobb tó Észak-Olaszországban, amely híres a mesés környezetéről és a luxusvilláiról. Nem véletlen, hogy számos híresség, köztük George Clooney is vásárolt itt villát, valamint számos film forgatási helyszínéül is szolgált, mint például a Casino Royale. A Comói-tó valamennyi városa, Bellagio, Varenna, Tremezzo, Como kivétel nélkül varázslatos kisvárosok, érdemes végiglátogatni őket.

Lago di Maggiore, az olasz tavak királynője. Ez a harmadik legnagyobb tó Olaszországban, amely gyönyörű tájakkal és romantikus szigetekkel rendelkezik. Látogassunk el Stresa-ba és a Borromei-szigetre. Ne hagyjuk ki a villák és kastélyok csodás kertjeit sem, amelyek a tó partján terülnek el. A tó melletti legnagyobb város Verbania, ahol a híres Villa Taranto botanikus kert is található.

Az Orta-tó egy kisebb, de rendkívül festői tó Észak-Olaszországban. Megéri felfedni a tó körül elterülő középkori városkát, Orta-t és San Giulio-t. Látogassunk el tó közepén fekvő San Giulio-szigetre is, ahol egy kolostor és egy bazilika is található.

Képek forrása: Freepik.com; Pixabay.com; Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.