Lakásfelújítás

Hőszivattyút szeretnél? Akkor ezt a bejegyzést érdemes elolvasnod

Aki korszerű, környezetbarát megoldást keres otthona fűtéséhez, érdemes megfontolnia a hőszivattyús megoldást.

Sokan a jövő fűtési rendszerének tartják, hisz megújuló energiaforrást használ, nem szennyezi a környezetet, nincs károsanyag-kibocsátás, és még gazdaságos is a használata. De hogy mi is az a hőszivattyú?

Környezetbarát, innovatív rendszer

A hőszivattyú a környezet energiáját felhasználva fűti és hűti otthonunkat. Speciális gázzal működnek, ez felel a hőfelvételért és hőleadásért. A gáz összenyomva és elpárologtatva szállítja a hőt.

Az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből kivonva a hőt a magasabb hőmérsékletű helyre szállítja, és itt leadja. Ennek az energiának a forrása pedig lehet víz, levegő, valamint geotermikus energia.

Ez alapján a hőszivattyúknak három alapvető típusa van, hazánkban kilencven százalékban levegő-víz típusút használnak. Hisz ennek a kiépítése egyszerű, hatékonysága pedig kiváló.

A rendszer előnyei

A hőszivattyúval nem csak fűteni lehet, hiszen a használati melegvíz-előállításra is képes a rendszer. Sőt, nyáron még hűteni is tudjuk otthonunkat.

Az elv ugyanaz, a működés ellentétes irányú, ilyenkor pedig nem meleg áramlik az otthonunkba, hanem hideg levegő. Persze ehhez szükségesek az olyan hőleadó panelek, melyek a hideget is leadják.

A klímával szembeni előnye az, hogy csendes és kellemes hűvös hőmérsékletet biztosít.

Előnye még a hagyományos fűtési rendszerekkel szemben, hogy nincs károsanyag-kibocsátása, nem kell tüzelőanyagot vásárolni, tárolni. Ráadásul a meghibásodás lehetősége is minimális. Egy napelemes rendszerrel kombinálva pedig akár teljesen le is nullázhatjuk a fűtési és hűtési költségeket.

A megtérülés ideje

A hőszivattyú telepítése egyszeri beruházás, a rendszer pedig háromszor-négyszer hatékonyabb, mint a hagyományos fűtési rendszerek. 1 kWh energia felhasználásával 3-4 kWh hőenergiát nyerhetünk. Az új építésű ingatlanok esetében egyre többen választják a hőszivattyús rendszert, ami 2-3 év alatt megtérül. A már hagyományos rendszert is kiválthatjuk a hőszivattyúval, és maximum tíz év alatt ez a beruházás is megtérül.

A levegőből nyeri a hőt

Ezek ma a legnépszerűbb, legelterjedtebb hőszivattyúk hazánkban, a levegő-víz típusúak. Ezek a külső levegőből vonják el a hőt. Mínusz 28 fokig működnek teljes hatékonysággal, de ha ennél hidegebb lenne, sem állna le a rendszer.

A telepítése könnyű és gyors, még csak engedélyeztetés sem szükséges hozzá. Egy átlagos 100 négyzetméter alatti családi ház esetében a bekerülési költsége 3-4 millió forint körül van, de az árak széles skálán mozognak. Érdemes ez esetben is a jobb minőségű hőszivattyút választani.

Az egyszeri költség ugyan viszonylag magas, de van lehetőség arra, hogy pályázati forrást is igénybe vegyünk. Ez a lehetőség 2021. december 6-án nyílik meg.

A Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel nevű pályázat keretében a magánszemélyek akár 11 millió vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak.

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.