Lakásfelújítás

Ideje felrakni az ajtószigetelést

Hogy működik az ajtószigetelés?

Bár a tél a vártnál eddig enyhébben alakul, ideje felkészülni a januárban érkező hidegre. Ha még nem tetted, érdemes ajtószigeteléssel védekezni a huzat ellen. Szerencsére már kiváló termékek kaphatóak, de érdemes pontosan ismerni őket.

Az elszálló energiaárak miatt a családok számára az idei év egyik legnagyobb kihívása a házak és lakások energetikai korszerűsítése volt. Nem csak a falak szigetelésével tehetünk azonban sokat a meleg megtartása érdekében. A nyílászárók minden épület Achilles sarkai a hőszigetelés szempontjából, de a megfelelő ablak és ajtószigeteléssel sokat javíthatunk a régi nyílászárók szigetelőképességén is.

Többféle ajtószigetelő termék érhető el, amit annak megfelelően kell választani, hogy milyen problémákkal küzdünk. Sok esetben a kikopott, megereszkedett ajtók mellett és alatt is van rés. Ez akkor is jelentős hőveszteséget okoz, ha alig néhány milliméteres. Az ajtószigetelés ezeket a réseket zárja le hermetikusan, ezáltal megakadályozza, hogy a hideg levegő beáramoljon a lakásba.

A problémát tovább rontja, hogy a rossz ajtók mellett általában az ablakok is rozogák, így egy állandó huzat alakul ki a lakásban. Ezzel nem csak kiszökik a meleg a réseken, de a légmozgás tovább hűti a helyiségeket. Az ajtószigetelés az első lépés a probléma kezelésére.

Milyen ajtószigetelések vannak?

ajtószigetelés

Kép forrása: Depositphotos.com

Az ajtó alatti rések lezárására a lapos, szalag alakú ajtószigetelés ideális, míg az ajtó körüli rések zárására a különféle profillal készülő szalagok. Az ajtó alatti ajtószigetelést úgy érdemes felrakni, hogy pontosan a földig érjen, ne akadályozza az ajtó nyitását, de tökéletesen le tudja zárni a küszöb megereszkedése során kialakult rést az ajtó alatt. Érdemes a padló esetleges egyenetlenségeit is figyelembe venni.

Az ajtó körüli ajtószigetelés felhelyezésénél vegyük figyelembe, hogy a rések csak ritkán egységesek, így többféle profilra is szükség lehet. Az E profil a szélesebb, de sekélyebb rések zárására tökéletes, a P profil a kisebb és keskenyebb rések zárására, míg a D profil az akár 7 milliméteres rések zárására is képes.

Ezek az ajtószigetelő szalagok rendkívül rugalmas és tartós gumiból készült öntapadó szalagok, amik több évig tökéletesen védenek télen a hideg, nyáron a por és a zajok ellen is.

Amit még érdemes megfontolni

Nemcsak a bejárati ajtót lehet szigetelni. A beltéri ajtók alját is érdemes lehet fésűs ajtószigeteléssel ellátni, ami segíti a hangszigetelést, így például a konyhából kevésbé szűrődik be reggel a kávéfőzés zaja.

Ezen kívül sokat tehet a lakás hőérzete érdekében, ha az ajtószigetelés mellett az ablakok megfelelő szigeteléséről is gondoskodunk.

Képek forrása: Dreamstime.com; Depositphotos.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.