Támogatott tartalom

Így használd a klímát fűtésre a téli időszakban!

Ma már elég sok olyan háztartás van, ahol működik hűtésre alkalmas klíma. Az üzletekben, irodákban is egyre több helyen megtalálható, és bár  a klímát eddig főként hűtéssel hozták kapcsolatba, egyre többen használják a mostani energia krízises időben fűtésre is.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan használd ki a klíma előnyeit a téli hidegben és persze kitérünk arra is, hogy hol foglalkoznak Fisher klímák forgalmazásával.

Hogyan fűtenek a klímák?

A hűtésre-fűtésre alkalmas klímákat ma már csak hőszivattyús kivitelben, inverterrel vagyis teljesítmény szabályozóval gyártják. Erre azért van szükség, hogy a téli nagy hidegben is képesek legyenek fűteni.

Amikor a klímát hűtésre használjuk, akkor a beltéri egység a hűtött és a kinti egység pedig a fűtött egység.  Ha fűtünk vele, akkor megcserélődik a két egység funkciója. Ehhez egy négyjáratú szelepre van szükség, ami a hűtőközeg áramlási irányát fordítja meg, ezzel alkalmassá válik a készülék a fűtésre.

A klímáknak nem csak fűtésre tervezett változata létezik, hanem egy hűtésre és fűtésre kifejlesztett típusa is, ám ezek a klímák a téli -15 fokos hidegben csak 50%-os teljesítménnyel tudnak működni, míg a fűtésre tervezett kivitelek akár -35 fokig is teljesítmény csökkenés nélkül melegítenek.

Amennyiben fűtésre alkalmas klímát szeretne vásárolni akkor érdemes a KlímaMarkt webáruházban forgalmazott Fisher klímákat választani, mert átlag feletti garanciával, és a legnagyobb számú extra funkcióval ellátottak, ezek a legjobb ár-érték arányú készülékek.

Mennyire gazdaságos ez a fűtés forma?

Gázfűtés esetén 1kW energiából 1kW hőt lehet előállítani, így az arány 1:1, ezzel szemben a fűtésre tervezett klímák 1kW energiából legalább 4kW hőt képesek megtermelni. Így egy 3,9 kW fűtési teljesítményre képes inverteres klíma tényleges fogyasztása maximum 1kW.

Mindenki azt gondolja, hogy árammal fűteni drága, de nem a fűtésre tervezett klímák esetében. Meglepő lehet de a gáz vagy központi fűtés költségeihez képest, azoktól sokkal alacsonyabb költséggel lehet működtetni a hűtő-fűtő klímákat. Klímával tehát egyértelműen gazdaságosabban fűthetjük ki a telet.

A fűtésre optimalizált berendezések -35 fokos hidegben is gazdaságosan működtethető, nincs szükség mellette kiegészítő fűtésre, egész télen folyamatosan felügyelet nélkül, maximális teljesítménnyel működik.

Jég a hőcserélőn?

A hőszivattyús berendezések nagy ellensége a magas páratartalom, ami ráfagyhat a kültéri egység hőcserélőjére, így megszüntetve a légáramlást, sőt mechanikai sérüléseket is okozhat a berendezésben. Ennek a megszüntetésére a klímaberendezés leolvasztást végezhet és utána folytatja a fűtést.

Azonban nagyon fontos, hogy a kondenzvíz elvezetését meg kell oldani ahhoz, hogy problémamentesen fűthessük végig a telet. Az sem utolsó szempont, hogy ezeknek az eszközöket, amelyeket fűtésre terveztek a hűtés funkciója is sokkal jobb teljesítménnyel és megbízhatóbban hűt.

Összegezve: Elmondhatjuk, hogy ha klímával szeretnénk melegedni télen, mindenképpen fűtésre tervezett készülékkel tervezzük ezt megvalósítani, kérjük szakember segítségét, hogy megfelelő nagyságú és minőségű kelléket szerezzük be.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.