Élet-Stílus

Így keress új építésű ingatlant

Amikor ingatlan vásárlásról van szó, a többség egyszerűen csak eladó házat, lakást, nyaralót, vagy telket keres. Azonban van egy szűkebb réteg, akiknek speciálisabb elképzeléseik vannak. A rezsidémon feltámadásával eljött az az idő, amikor a jobb állapotú és energiatakarékosabb ingatlanokra lesz igény. A megveszLAK-on számos oldal segít megtalálni az ilyen ingatlanokat.

Az új építésű ingatlanok legnagyobb előnye, hogy a legújabb energetikai követelményeknek felelnek meg, ez által a fenntartási költségük jellemzően egész alacsony. Az ilyen ingatlanok ráadásul korszerű anyagokból és technológiával készülnek, ezért valószínűleg legalább 10 évig nem is kell felújítással kalkulálni.

Új építésű ház nem is kaphat ma már építési engedélyt, hacsak nem tudja teljesíteni legalább a BB energetikai besorolás követelményeit teljesíteni. A “CC”-nél jobb energetikai besorolás csak akkor érhető el, ha a megújuló részarány eléri a 25 %-ot (kivéve ha a ház fajlagos primer energiafogyasztása 75 kWh/m2a alatt van, de ez megújuló energia felhasználás nélkül szinte lehetetlen).

Például egy jól szigetelt ház egy modern kondenzációs gázkazánnal nem kaphat “CC”-nél jobb kategóriát és nem felel meg a 2022-től érvényes követelményeknek, ha nincs a házban megújuló energia használat. A legelterjedtebb megújuló megoldások: napelem, napkollektor, hőszivattyú, pellet kazán és vegyestüzelésű kazán.

A magas rezsi árak miatt vélhetőleg a nagy méretű és nagy rezsijű házak közül több fog megjelenni az ingatlanpiacon. Ezek az ingatlanok valószínűleg valamivel olcsóbbak lesznek, mert a vevőknek a korszerűsítés 5-10 milliós költségével is számolniuk kell és ezt az összeget meg fogják próbálni lealkudni az ingatlan árából.

A szakemberhiány és az egyre drágább építőipari anyagok miatt egyre többen keresnek új építésű lakás hirdetést a használtak helyett. Az új építésű lakások ráadásul befektetésnek is kiválóak most a magas infláció miatt, főleg akkor, ha még albérletbe is ki tudja adni a tulajdonos.

Általános tapasztalat, hogy ha új építésű helyett mégis inkább használt lakásban gondolkozik valaki, akkor is a jó állapotú és az alacsony rezsijűt keresi most és várhatóan a jövőben is ez lesz a jellemzőbb.

A megveszLAK.hu főoldalán több, mint 25 különböző speciális keresési lehetőség linkje található, amik a speciális ingatlanra vágyók igényeit is ki tudja elégíteni. Ilyenek, például az okosotthonok, mediterrán házak, parasztházak, medencés házak, loft lakások, akadálymentesített ingatlanok, kétgenerációs házak, mobilházak stb.

Ha valaki az új építésű ingatlan vásárlása előtt szeretné értékesíteni az ingatlanát, a megveszLAK-on erre is van lehetőség. Magánszemélyek maximum 1db hirdetést adhatnak fel teljesen ingyen.

Több ingatlan hirdetési portál van, ahol ingyenesen adhatnak fel hirdetést magánszemélyek, de egy részüknél például a fotók megjelentetéséért például már pénzt kérnek (fotók nélkül meg legfeljebb egy telket érdemes hirdetni).

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.