Lakberendezés

Így lesz a függöny hasznos, és nem csak szép!

A függöny a lakás egyik éke, függetlenül attól, hogy milyen típusú kompozícióról beszélünk. De pontosan azért, mivel a központi szerepe megkérdőjelezhetetlen, érdemes odafigyelni a ráncokban megbújó részletekre.

Hogy adja ki magát a függöny esése?

A függöny hossza kulcsfontosságú. Nagyon sokan követik el azt a későbbiekben ordító hibát, hogy túlságosan rövidre szabják a függönyeiket. Mert tulajdonképpen így is ellátják a feladatukat, a nyílászárókat eltakarják, akkor meg mi baj történhet? Hát azon túl, hogy a látvány egy kicsit sem vonzó, még valamit célszerű kiemelni.

A függönyök által biztosított szigetelő tulajdonságok sem feltétlenül tudnak maradéktalanul érvényesülni akkor, ha a hosszuk nem megfelelő. Egyszerűen azért nem, mert ha túl rövidek, akkor sem a hőt nem képesek kordában tartani, sem a különböző hangokat.

Azaz az ablakon épp csak túllógó függöny nem esztétikus választás. Igen, akadnak olyan lakberendezési helyzetek, amikor nincs más megoldás, viszont azért az esetek többségében mindig van kiút még az igazán zsákutcának tűnő szituációkból is.

A minél hosszabban lelógó típusok kétségtelenül szemeket gyönyörködtetőek, az esésük vonzó, ha mintásak, akkor dekoratív megjelenésük teljes, ha pedig egyszínűek, akkor az árnyalatuk egy az egyben kiteljesedhet.

Függönyt mindenhová?

A mai modern függöny megoldások között egészen elképesztő ötletek is sorakoznak. Már régen túl vagyunk azon a korszakon, amikor függöny csak ablakok előtt kaphatott helyet. Napjainkban konkrétan nem is akármilyen stílusos térelválasztóként is szolgálhat, és a lakás egyéb részleteit is mintegy lefedheti. Sőt még az ajtók is felöltöztethetőek a segítségével. Szóval a lehetőségek tárházának ajtaja a végtelenbe nyílik.

A színekre azonban mindenképpen megéri egy picit odafigyelni. Az elsődleges kérdés, hogy neked melyek azok az árnyalatok, amik bejönnek? A következő dilemma pedig, hogy az otthonod aktuálisan milyen színekben pompázik? Mert a függöny karaktere megkerülhetetlen, tehát jó, ha a benne összpontosuló színvariációk passzolnak a kerek egészhez.

Kép forrása: Canva.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.