Támogatott tartalom

Így segítenek a hőszivattyús rendszerek spórolni a fűtésen

Hamarosan újra lehűl a levegő, lassan pedig ismét itt a fűtési szezon is. Az energiaárak azonban most sem kecsegtetnek sok jóval, a fűtési költségek már tavaly is jelentősen elszálltak a “megszokotthoz” képest.

Itt az ideje tehát költséghatékonyabb alternatív energiaforrások felé fordulni, amelyek egyszerre kedveznek a környezetnek és pénztárcádnak. A hőszivattyús rendszerek gondoskodnak az optimális fűtésről – hűtésről, miközben a rezsiköltségeket is jóval alacsonyabban tartják.

Hogyan működnek a hőszivattyús rendszerek?

Manapság a hőszivattyús rendszerek kínálják a leggazdaságosabb és legkorszerűbb hőtermelő megoldást. Ezek a rendszerek geotermikus energiákat – levegőt, vizet vagy a talaj hőjét – hasznosítanak, tehát soha ki nem fogyó energiaforrást biztosítanak.

Megújuló energiaforrás révén fenntarthatóság szempontjából is remek alternatívát jelentenek, de költségoldalról is rengeteg előnnyel bírnak.

A korszerű hőszivattyús rendszerek ugyanis akár több mint 400%-os hatásfokon képesek üzemelni. Ez azt jelenti, hogy egy egységnyi felvett energiát több mint négyszeres hőenergiává alakítanak át. 

hőszivattyús rendszerek

Kép forrása: Canva.com

Ebben rejlik a gazdaságosság titka is: miután a hőszivattyús rendszerek egyik helyről egy másik helyre mozgatják a hőt, nem szükséges azt hagyományos fosszilis energiaforrás elégetésével előállítani, mely során maga a kéményből távozó égéstermék egy veszteségforrás. Nem veszítünk tehát energiát már a folyamat elején.

Az energiahatékonyság a költségekben is hamarosan megmutatkozik, a hőszivattyúk beszerelése ugyanis 1-3 év alatt megtérül, hosszú távon pedig bőven nyereségessé is válik. Szintén nagy könnyebbség, hogy a korszerű rendszereket szinte bárhová be lehet üzemelni, ahol rendelkezésre áll villamosenergia és a kor színvonalának megfelelő hőleadó egység. A megtérülési idő pedig tovább gyorsítható DC inverterek segítségével. Hogy hogyan?

Mi az inverterek szerepe mindebben?

Az inverterek feladata szabályozni a hőszivattyús rendszerek működését, hogy minél nagyobb hatékonyság lehessen elérhető. Segítségükkel a hőszivattyús rendszerek működése nyomon követhető, sőt, optimalizálható is az adott körülményeknek megfelelően.

Kényelmi szempontból az is fontos, hogy az inverterek lehetővé teszik a fűtés pillanatnyi igényeknek megfelelő beállítását, így otthonodban mindig épp ideális hőmérséklet lehet. További érv az inverterek mellett, hogy segítségükkel jelentősen növelhető a hőszivattyús rendszerek élettartama, miközben csökkenthető a működésük közbeni zajszint.

Képek forrása: Canva.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.