Lakberendezés

Így tervezz skandináv stílusú nappalit!

A skandináv stílus manapság meglehetősen népszerű, és így volt ez az elmúlt években is. A lakberendezési irányzatok között még mindig vezető helyet foglal el, hiszen a harmonikus hangulat és a funkcionalitás jellemzi.

Ha ilyen stílusú nappalit szeretnél, akkor adunk pár tippet és ötletet, aminek segítségével könnyen kialakíthatod ezt a stílust. Lássuk is, milyen színek, anyagok és bútorok passzolnak bele ebbe az irányzatba.

Milyen színek és anyagok jellemzik a skandináv stílust?

A skandináv stílus jellemzően világos színekkel dolgozik. Természetesen nem kell csak fehér, szürke és bézs színekben gondolkodni, nyugodtan használhatsz más színeket, olyanokat, amelyek a természetben is megtalálhatóak, mint a zöld, a világoskék, a barna vagy a mustársárga.

A lényeg, hogy a semleges pasztellszínek legyenek az uralkodó árnyalatok, kiegészítésként pedig jöhetnek a sötétebb, természetes árnyalatok. Anyagok tekintetében is a természet legyen az irányadó. A fa az egyik legtermészetesebb anyag, mely jellemző a skandináv stílusra, de a pamut és a szőrme is illik hozzá.

Ebben a stílusban a fény központi szerepet kap, így egyetlen csillár vagy lámpa kevés lehet. Válassz álló és fali lámpákat, legyen minél több fény, de használhatsz gyertyákat és fényfüzéreket is. Ha teheted, akkor a természetes fényt ne szűrd meg, ne használj függönyt.

Amennyiben az ablakok a szomszéd házra vagy az utcára néznek, akkor a függönyök esetében is a természetes színeket válaszd, de ha van rá lehetőség, akkor inkább hagyd el.

Milyen bútorok kerüljenek be a nappaliba, amik illenek ehhez a stílushoz?

A bútorok esetében egyrészt az anyaguk lesz az irányadó. A fa bútorok nagyon jól illenek ebbe a stílusba, legyen szó lucfenyőről, nyírfáról vagy borovifenyőről. A bútorokra a funkcionalitás is jellemző a skandináv stílus esetében.

Minimalista és könnyen kombinálható darabokat válassz, kanapé vagy más ülőalkalmatosság esetén pedig ne feledkezz meg a kényelemről sem. Mivel a skandináv stílus estében a kevesebb néha több, így a kiegészítőkből csak keveset használj.

A padló esetében az a legjobb, ha fapadlóról van szó. Viszont a szőrme is nagyon passzol a skandináv stílusba, így egy-két kisebb szőnyeg megtöri a teret, és szép egységet alkot majd a fával.

Mivel erre a stílusra a természetes színek és anyagok jellemzőek, a szobanövények sem hiányozhatnak. Mivel a virágtartók is dekorációs elemként funkcionálnak, így ezeket is érdemes jól megválasztani. A fa mellé nagyon jól passzol a szürke és a fehér szín.

Lépés Magazin

Képek forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.