Háztartás

Így tüntesd el a kutyapiszkot a szőnyegből

Főleg az újdonsült gazdik esetén, de akár a gyakorlott kutyatartóknál is kardinális kihívás, hogy a kutyus minél előbb szobatisztává váljon. Legyen azonban bármilyen profi is a gazdi, a szoktatás ideje alatt egy-egy pisi biztos, hogy rossz helyre fog csurranni, főleg, ha kölyök ebbel élünk együtt. A lakásban pedig az elsődlegesen féltett kellék a szőnyeg.

Ez teljesen érhető is, hiszen, ha a járólapra, vagy a parkettára vizel a kutya az nem olyan nagy tragédia, egy törlőronggyal és pár mozdulattal meg is van oldva a probléma.

A szőnyegpadlónál sajnos már nem ilyen egyszerű a helyzet, ráadásul a kutyusok előszeretettel ürítenek inkább a finom, puha felületre, mint a kőkemény padlóra.

A szobatisztaságra nevelés ideje alatt tehát, érdemes arra is felkészülni, hogyan takarítható ki minél gyorsabban és hatékonyabban az a bizonyos szőnyeg. A kérdés különösen fontos lehet azoknál a kutyatartóknál, akiknél régi, nagy értékű, vagy különösen becsben tartott szőnyegek díszítik a lakást.

Aggodalomra azonban semmi ok, egy kis kutyapiszokkal ugyanis még nem jön el a világ- illetőleg a szőnyegek vége. Mutatunk is pár praktikát a tisztást illetően, ha már a bajt nem sikerült megelőzni.

Régi törülköző

Egy használaton kívüli törülköző is hatékony lehet a kutyapisi eltakarítására, de csak akkor, ha éppen a tetten érés időpontjában vagyunk.

Amennyiben a vizelet még nem szívódott fel a szőnyeg rostjai között, úgy egy törülközővel feltapicskolhatjuk azt. Amennyiben a pisinek nem erős a szaga, remekül beválik ez az egyszerű módszer is.

Ecet és némi víz

Az ecet a házi praktikák állandó kiegészítője. Az üveg és ablak tisztításához, a dugulás elhárításán keresztül a kutyapiszok eltüntetéséig ugyanolyan jól használható. Az eljárás ráadásul végtelenül egyszerű, nincsen más dolgunk, mint az ecetet és a vizet egyenlő arányban elkeverni, majd a vizeletre önteni.

Az ecet semlegesíti az ammónia szagát, a víz pedig feloldja a pisit. Ezt követően szintén használhatunk törülközőt a nedvesség eltávolításához, de az is elegendő, ha hagyjuk száradni a szőnyeget.

A módszer azért is szerencsés, mert a kutyák utálják az ecet illatát, így egy jó darabig nem lesz majd kedvük a szőnyegre vizelni.

Hidrogén-peroxid

Ez a vegyszer szintén kiválóan semlegesíti a kellemetlen szagokat. A háztartási boltokban is kapható anyagból érdemes locsolós flakonba önteni egy keveset és ezzel befújni a helyet, ahová a kutya vizelt. Körülbelül 20 perc alatt megszünteti a nemkívánatos szagot a szőnyeg rongálódása nélkül, ezt követően egy ronggyal csak fel kell itatni a nedvességet.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna szintén a csodaszerek kategóriáját erősíti, ráadásul fillérekbe kerül. Kiválóan alkalmazható hasfájásra, fogfehérítésre, dugulás elhárításra és történetesen a kutyapiszok eltüntetésére.

A por formájú anyagot rá kell szórni a foltra, a szódabikarbóna pedig, amellett, hogy megszünteti a szagokat a nedvességet is felszívja. Utána azonban érdemes felporszívózni, hogy eltűnjön a szőnyegből, a kutyának ugyanis nem tenne jót, ha felnyalogatná.

Vizes porszívó

Ha már szóba került a porszívózás, akkor talán a legegyszerűbb egy vizes rendszerű porszívóval eltávolítani a balesetet.

Amíg a hagyományos porszívók „csak” porszívóznak, addig a vizes porszívók takarítanak, így makulátlan higiénia mellett tüntethető el velük a kutyapisi, vagy egyéb nem kívánatos dolog a szőnyegről.

Kép forrása: Canva.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.