Lakberendezés

Így válasszunk kerti bútort

Itt a tavasz, hamarosan több időt tölthetünk a teraszon és a kertben. Érdemes megfelelő bútort választani annak érdekében, hogy ezt az időt kényelmesen tölthessük. Az alábbi írásunk a kerti bútor kiválasztásának rejtelmeibe kalauzolja az olvasót.

Elsőként arra a kérdésre kell választ keresnünk, milyen célra keresünk kerti bútort. A „legyen hova leülni” nem elégséges válasz; el kell döntenünk, hogy hány ember számára szeretnénk ülőhelyet biztosítani, milyen méretű asztalra lesz szükségünk, illetve meg kell-e tartanunk a funkcionális tereket, ami aktív társasjáték vagy gitározás során elengedhetetlenül szükséges lehet.

Persze figyelembe kell vennünk a rendelkezésre álló szabad tér nagyságát is. A teret nem zsúfolhatjuk tele székekkel és asztalokkal, hiszen lehetővé kell tennünk a szabad mozgást mellettük. Az általános javaslat szerint a tér maximálisan 50%-ig pakolható tele kerti bútorral, de ez a teret övező tereptárgyaktól és a bútorok típusától függően erősen változhat.

A kiválasztás előtt érdemes számba venni a tárolási lehetőségeinket is. A kerti bútorokat télen száraz helyre kell vinnünk. Persze a karbantartási feladatokról sem feledkezhetünk meg, kérdés azonban, milyen típusú munkát vagyunk hajlandók bevállalni. Ha az alábbi kérdéseket megválaszoltuk magunknak, már könnyebben választhatunk a különböző anyagú kerti bútorok között.

A műanyag kerti bútorok népszerűsége elsősorban az alacsony áruknak köszönhető. A forma- és színválaszték széles, így könnyedén megtalálhatjuk az ízlésünknek megfelelő változatot, már ha a műanyagra esne a választásunk.

Elméletileg ez az anyag nem igényel különösebb gondoskodást az alkalmi tisztításon kívül, azonban a porózus felületeken penészgombák jelenhetnek meg, amelyek idővel megkövülve csúnya szürke telepeket hozhatnak létre. Ezek eltávolítása rendkívül nehéz és körülményes.

Érdemes tudni azt is, hogy a műanyag idővel veszíthet a rugalmasságából, így törékenyebbé válhat. Meg kell említenünk a mesterséges rattan bútorokat is. A polirattan tulajdonképpen egy minőségi műanyag, ami a természetes rattant hivatott mintázni. A legjobb változataik gyakorlatilag összetéveszthetők a természetes anyagból készült változatokkal.

Velük szemben a fémből készült kerti bútorok tartósabb, minőségibb és sok esetben elegánsabb választást jelentenek. Az acélból készült bútorok nagyszerű tulajdonságokkal rendelkeznek, de nem megfelelő kivitelezés esetén rozsdásodhatnak.

Az alumínium esetében nem merülhet fel ilyen probléma, ráadásul könnyű és strapabíró, azonban a minőségibb változatok jellemzően magasabb áron érhetők el, mint az acélból készült bútorok.

Továbbra is népszerűek a fából készült kerti bútorok. Szépek, igényesek, erősek, ugyanakkor szem előtt kell tartani azt is, hogy ezek a bútorok igénylik a legtöbb odafigyelést és gondoskodást. A téli időszakban mindenképpen védett helyre kell költöztetni őket, illetve gondoskodnunk kell a faanyagok megfelelő kezeléséről.

Néhány év után csiszolásra lehet szükség, hogy a bútor visszanyerje a régi fényét. Egyes fafajták természetes gyantatartalmuknak köszönhetően képesek ellenállni az időjárás viszontagságainak, illetve a paraziták károsító hatásainak.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.